Saitek Cyborg V1 Flight Stick

Jedan od novijih modela Saitek džojstika iz Cyborg serije koji će se dopasti ljubiteljima simulacija letenja. Kvalitet izrade i materijala ga svrstava u višu klasu, dok je cena veoma povoljna za ono što se dobija. Ovaj džojstik zaslužuje sve pohvale i najtopliju preporuku, a Saitek samo još jednom pokazuje zašto ima tako dobru reputaciju kada su ovakve periferije u pitanju.

Saitek je kompanija koja je ime stvorila zahvaljujući veoma popularnim kontrolerima za igrače, posebno Cyborg serijom koja je više puta unosila pravu revoluciju na polje periferijskih uređaja. Mi smo na naše veliko zadovoljstvo do sada uvek bili u prilici da ispratimo nove modele ovog proizvođača, pa smo odmah na test uzeli i Cyborg V1 Flight Stick. Cela Cyborg serije je doživela reviziju kroz nove veoma interesantne uređaje svih kategorija, a model V1 Flight Stick spada u osnovne varijante, što se odmah vidi i po ceni. Za razliku od većine drugih džojstika slične cene, ovaj ide korak dalje što se tiče kvaliteta, dizajna i funkcija, tako da je i jasno zašto nam deluje kao veoma interesantno rešenje za ozbilje igrače koji ne žele da potroše mnogo novca za novi džojstik.

Ključne karakteristike

  • Veoma atraktivan dizajn
  • Odličan kvalitet izrade
  • Performanse
  • Cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Broj tastera: trigger, 6 tastera, POV switch

Saitek Cyborg V1 Flight Stick

Dizajn ovog modela je veoma atraktivan i nalik na neke starije i dosta poznate Cyborg džojstike, sa prednjim krajem koji nas podseća na klešta škorpiona spremnog za napad. Ovaj prednji kraj se inače može ceo i skinuti (sa donje strane postoje dve plastične polugice koje tome služe) da bi se lakše nosio. Sa donje strane su takođe i gumirane površine koje sprečavaju klizanje po stolu. Plastika od koje je džojstik napravljen je odličnog kvaliteta i deluje nam dovoljno robustno da izdrži i malo grublje rukovanje, što je za džojstike nekako u opisu posla. Vidimo da se u osnovi palice nalazi i opruga koja dozvoljava rotaciju palice oko vertikalne ose, što je odlika gotovo svih Cyborg džojstika od ranije, a ovde ima funkciju kontrole Rudder-a. Pošto je u pitanju džojstik za letače, sa zadnje strane postoji i kontrola potiska odnosno throttle poluga sa izbaždarenom procentažom od maksimalne vrednosti gasa.

Kontrole su takođe prilagođene simulacijama letenja, i to naravno više borbenim simulacijama. Pored klasičnog trigger switch-a odnosno tastera koji stoji pod kažiprstom, postoji još dodatnih 5 tastera na vrhu palice raspoređenih u polukrugu oko centralnog POV tastera (Point Of View) koji se najčešće koristi za menjanje pogleda iz kabine. Nalazimo još jedan dodatni taster koji se nalazi tačno ispod malog prsta, a koji može imati i funkciju Shift tastera pomoću koga se mogu mapirati i dodatne funkcije svim ostalim tasterima. Ovaj džojstik je potpuno simetričan, pa će podjednako dobro odgovarati levorukim i desnorukim korisnicima, a ergonomski oblik znači da ni u dužim sesijama igranja neće zamarati mnogo ruku. Na računar se povezuje USB kablom pristojne dužine, a da bi se mogle do detalja podešavati sve opcije potrebno je instalirati i dodatni softver koji će sigurno obradovati igrače pošto se mogu snimiti profili sa posebnim podešavanjima tastera za različite igre.

Rezime

Novi model Cyborg džojstika je prilično dobra ponuda pošto kombinacija kvaliteta, funkcija i cene stvarno ne ostavlja mnogo mesta za konkurenciju. Ovo je džojstik osnovne kategorije, ali i tako nudi više toga od mnogih skupljih modela, što je i jedan od glavnih razloga zašto ga preporučujemo toplo. Saitek ima dosta iskustva sa igračkim kontrolerima što postaje jasno već na prvi pogled. Za 25€ koliko košta ovaj model, stvarno nema šta da se prigovori niti zameri, već ostaje samo da se što pre isproba.

Conclusion

New model of Cyborg joystick is very good offer because combination of high quality, functions, and prices does not leave much space for competition. This is basic category joystick offering much more than other, expensive models do, which is one of the basic reasons for our recommendation. It is obvious that Saitek has lots of experience with gaming joysticks. Bearing in mind its price of 25€ there is nothing more to say here, but to try it as soon as possible.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2010.): 25€

Start-Play ustupio: Saitek Cyborg V1 Flight Stick
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/292.07.86