Thrustmaster USB Joystick

Osnovni USB model džojstika je ipak namenjen prevashodno onima koji igraju simulacije letenja, i nameće se kao odličan izbor za početnike koji tek uče. Na raspolaganju su POV i Throttle kontrole, a jedino što nam se nije mnogo dopalo jeste kvalitet plastike od koje je džojstik napravljen.

Thrustmaster je jedno od poznatijih imena u domenu igračkih kontrolera i postoje proizvodi za bukvalno sve platforme. Mi smo ovom prilikom na testu imali model USB Joystick koji je namenjen PC računarima i simulacijama letenja, stim što se naravno može koristiti i za druge vrste igara. Ovaj džojstik je osnovni model koji je dobar izbor za one koji tek treba da se uvežbaju u simulacijama letenja, pa ukoliko sve prođe kako treba i naviknu se, uvek mogu da pazare neki napredniji model koji naravno i dosta više košta. Po onome što smo do sada videli, dosta može da se očekuje čak i od modela koji ne košta puno, što nije loše znati.

Ključne karakteristike

  • Solidan kvalitet izrade
  • Kontrola potiska i pogleda
  • Vrlo povoljna cena

Utisak kvare

  • Plastika bi mogla biti i kvalitetnija

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0 Plug and Play
  • Kontrole: trigger, POV switch, throttle, 4 tastera
  • Kompatibilnost: PC

Thrustmaster USB Joystick

Džojstik je ergonomski oblikovan tako da odgovara desnorukim korisnicima, a raspored kontrola već odmah ukazuje na to da će najinteresantniji upravo za simulacije letenja. Kvalitet izrade je dosta dobar, ali plastika nas nije oduševila i definitivno bi mogla biti i malo bolja, tako da na prvi pogled džojstik i deluje pomalo jeftino. Srećom, ipak nije previše lagan i deluje dosta robustno, a gumene stope sa donje strane će sprečiti da džojstik klizi po radnoj površini. Pošto je PC model, koristi standardan USB konektor sa dovoljno dugačkim kablom. Kao Plug and Play uređaj, ne zahteva instalaciju drajvera, već samo treba malo sačekati da sistem automatski odradi prepoznavanje i instalaciju, posle čega odmah može da počne da se koristi (nema restartovanja sistema).

Na glavi džojstika stoje tri tastera sa gornje strane (pritiskaju se palcem), a jedan od njih je i POV ili Point Of View odnosno kapica kojom se u igrama menja aktivni pogled, što je u simulacijama letenja veoma bitna stavka. Ispod kažiprsta stoji klasičan trigger taster ili okidač koji se u civilnim simulacijama može programirati za druge funkcije. Na bazi džojstika stoji i klizni taster odnosno kontrola potiska koja je uvek rado viđeni dodatak na letačkim palicama. Za razliku od nekih skupljih modela, ovde nema podešavanja stepena otpora throttle poluge, no to je nekako bilo i očekivano. Sve zajedno, džojstik deluje veoma dobro za osnovni model na kome će se dosta vežbati i mislimo da će bez nekih problema izdržati i malo grublju upotrebu.

Rezime

Iako Thrustmaster ima u ponudi i daleko bolje i naprednije džojstike, oni su i daleko skuplji od USB modela koji smo isprobali. Većini početnika u simulacijama letenja ipak treba nešto povoljnije, na čemu će se dobro uvežbati i posle nekog vremena preći na nešto bolje. Da ne bude zabune, za uloženi novac se dobija odilčan džojstik koji će sigurno dugo potrajati. Na tržištu postoji dosta sličnih kontrolera namenjenih letačkim simulacijama, ali uglavnom koštaju malo više i ne isplate se onima koji tek ulaze u svet ovih zaraznih igara.

Conclusion

Although Thrustmaster offers far better and more advanced joysticks, these are far more expensive than USB models that we’ve tested. Most beginners in flight simulations need something cheaper, something good for practice and so they eventually move on to something better. Make no mistake here; you’ll get a very good, durable joystick for invested money. There are many similar controllers on the market designed for flight simulations, but generally their price is higher and they are not worthwhile to those who are just entering the world of addictive games.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2011.): 19€

ComputerLand ustupio: Thrustmaster USB Joystick
zvanični sajt: pyramid.rs