Saitek ProFlight Cessna Yoke System

Još jedan set periferija namenjen simulacijama letenja, koji dolazi iz ProFlight Cessna serije. U pitanju je Yoke sistem sa volanom i Throttle kvadrantom, vrlo kvalitetne izrade i sa dosta dostupnih funkcija.

Možda i najbitniji deo novog sistema kontrolera za simulacije letenja kompanije Saitek je upravo Yoke System. U pitanju je model iz ProFlight serije, sa Cessna oznakom, koji je jedan od tri dostupna kompleta koji se mogu nabaviti. Sa cenom od preko 200€ svakako da nije u pitanju jeftina periferija, ali ljubitelji simulacija letenja su i navikli da moraju izdvojiti više novca kako bi došli do malo kvalitetnijih kontrolera, tako da ovo sigurno neće biti iznenađenje. Kao što smo već mogli videti, Saitek (pod okriljem Mad Catz-a) je dobio Cessna licencu i kontroleri su verno prekopirani iz kokpita pravog aviona, tako da su i najbliže što se može prići upravljanju aviona, a da niste u avionu.

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada
  • Cessna licenca, preuzeto sa modela 172 / 182
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0, odvojeni konektori
  • Operativni sistem: Windows 8, Windows 7, Windows XP, XP64,Windows Vista (all versions), and Mac OS X

Saitek ProFlight Cessna Yoke System

Ovaj komplet se sastoji iz dva dela, Yoke džojstik odnosno volan i Throttle Quadrant. Što se tiče sličnosti sa kontrolama iz kokpita, tu je prepoznatljivi Cessna bedž, a znamo da su dimenzije i oblik volana isti kao kod onog koji se nalazi u avionu. Ovde doduše imamo dosta tastera na samim ručicama volana, što u pravom avionu neće moći da se vidi, a tu su: 8-way hat switch, push-button i 4-way taster sa leve strane, odnosno 3-way selektor, dva rocker 2-way tastera i još jedan push-button. Sam volan je izrađen od plastike, vrlo kvalitetne konstrukcije i finalne obrade, sa aluminijumskom osovinom kojom je spojen na glavnu "kutiju" koja se pomoću stege fiksira na stolu ili u ravni stola.

Odmah primećujemo da Yoke koristi USB kabl dužine oko 2m, ali i to da su bočno smešteni PS/2 konektor za kvadrant i tri USB konektora na koje se može priključiti ostatak ProFlight Cessna sistema, što je veoma praktično. Podrazumeva se instalacija drajvera (koje je potrebno preuzeti sa sajta proizvođača), kao i korišćenje ST Programming softvera za dodatnu customizaciju kontrola i opcija. Iako na prvi pogled dodatak za fiksiranje na sto ne deluje previše kvalitetno ni izdržljivo (svakako ne kao sam Yoke), nismo imali problema da dobro pritegnemo volan, pri čemu on ostaje veoma čvrsto fiksiran, bez ikakve šanse da se mrdne.

Throttle kvadrant nam je dobro poznat od ranije, i u njegovom slučaju postoji samo jedna razlika u odnosu na klasičan Saitek Throttle kvadrant, a to je činjenica da koristi PS/2 konektor, odnosno da se ne može koristiti bez Yoke sistema. Kvadrant ima tri ose i tri ručice, sa prilično glatkim i preciznim hodom, dok ručice imaju glave različitih oblika kako bi se mogle napipati i bez gledanja. Na osnovi kvadranta imamo i tri 2-way rocker prekidača (po jedan ispod svake ručice). Za razliku od Yoke-a, kvadrant se ne fiksira i stoji slobodno na stolu, ali je dovoljno težak da se neće pomerati dok se rukuje ručicama.

Rezime

Možda i najbitniji deo kada su kontroleri za simulacije letenja u pitanju, Yoke sistem koji stiže iz ProFlight Cessna serije se odlično pokazao: vrhunska izrada, dovoljno kontrola na dohvat ruke, precizan i gladak hod volana uz rotaciju do 90 stepeni u oba smera. Throttle kvadrant smo već videli i ranije, i on se takođe odlično pokazao bez ikakvih konkretnih primedbi na rad i funkcije. Sve zajedno, ovo je komplet koji će sigurno zaintrigirati mnoge igrače koji preferiraju simulacije letenja i što realniji osećaj u igrama, tako da bez ikakve dileme dajemo toplu preporuku.

Conclusion

When controllers for flight simulation is concerned, the most important part, Yoke system that comes from ProFlight Cessna series performs well: high build quality, enough controls at your fingertips, precise steering and a smooth work of control wheel with rotation up to 90 degrees in both directions. Throttle Quadrant we have seen before is also excellent with no specific objection to functions. This kit will intrigue many gamers who prefer a flight simulation and a realistic feeling in the games, so we do recommend it.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 205€

PRO NET SYSTEM d.o.o. ustupio: Saitek ProFlight Cessna Yoke System
maloprodaja: Save Kovačevića ulica 2. 2a, 011/3317982
zvanični sajt: start-play.info