Praktica DVC 5.1 HD

Veoma interesantna kamera koja snima video u 720p rezoluciji. Kompaktnih dimenzija, jednostavna za rukovanje i ne previše dugačkog spiska opcija, ova kamera je odličan izbor za početnike i one koji traže što jednostavniju kameru povoljne cene. Cena bi trebala da bude veoma povoljna, što je samo još jedan plus.

Definitivno smo ušli u eru HD video zapisa i praktično svi noviji modeli kamkordera podržavaju neku od visokih rezolucija. Tako je i sa u suštini entry modelom kompanije Praktica DVC 5.1 HD koji smo isprobali a koji snima u 720p rezoluciji. Iako to nije Full HD, ipak razlike ima sasvim dovoljno u odnosu na klasične kamkordere da će se svako pre odlučiti za ovako nešto. Ono što je karakteristično za ovaj model su kompaktne dimenzije, dosta dobar kvalitet snimaka i jednostavnost upotrebe, što su parametri koji su i najbitniji prosečnom kupcu. Dodajmo i dosta povoljnu cenu u odnosu na nešto jača imena u ovoj oblasti, pa je jasno da imamo kandidata za best buy kategoriju.

Ključne karakteristike

  • Solidan kvalitet izrade
  • Dobra ergonomija
  • Odličan ekran, vidljiv po dnevnom svetlu
  • Video je vrlo kvalitetan
  • Nije težak za korišćenje

Utisak kvare

  • Mikrofon je pomeren previše unazad

Specifikacija

  • Senzor: 1/2.5" CMOS, 5MP
  • Optika i sočivo: 5X Optički zum, 38 - 186mm (35mm ekvivalent)
  • LCD displej: 3" Widescreen LCD 960x240 piksela (230.000 piksela)
  • Mediji za snimanje: SD/SDHC memorijske kartice, 128MB integrisane memorije
  • Video: 1280x720 piksela rezolucija
  • Fotografije: 4000x3000 piksela
  • Konektori: TV/HDMI, USB 2.0
  • Dimenzije: 130x56x68 mm
  • Težina: 292g

Praktica DVC 5.1 HD

Kamera jeste kompaktnih dimenzija, ali 130x56x68 mm i skoro 300g težine nisu dovoljni da bude svrstana u jedan od manjih modela. Kvalitet izrade je prilično dobar, a kamera napravljena od čvrste plastike u crnoj glossy i srebrnoj metalik završnici. Kaiš za ruku je dosta dobar i ne žulja pošto je postavljen ali ne i previše debeo. U paketu prateće opreme se dobija punjač za bateriju (sa kablom za napajanje), USB, komponentni i kompozitni (audio+video) kablovi, CD sa softverom i veoma dobra futrola za nošenje sa kaišem za nošenje preko ramena. Kao što smo i navikli, HDMI kabl je izostao pa će morati da se kupi zasebno.

Sa prednje strane, vidimo da se nalazi lampica za asistiranje fokusiranju u mračnijim uslovima, ispod objektiva i dodatno svetlo (pomalo neobično što je ovde postavljen), dok su odmah sa bočne strane postavljeni taster za otvaranje objektiva i za paljenje AF assiste lampice. Sa gornje strane je postavljen mikrofon (malo previše povučen pozadi, tako da se može desiti da uhvati disanje onoga ko snima), taster za fotografisanje, zum klackalicu i jedan taster za otvaranje poklopca ispod koga se nalazi baterija. Dizajn je nešto izmenjen u odnosu na uobičajenu praksu pa se baterija ne nalazi sa zadnje strane već ispod poklopca koji izgleda kao onaj za odeljak za kasetu, kod starijih modela kamera koje su koristile te medije.

Sa zadnje strane je ostalo dovoljno prostora za Mode Dial, točkić za biranje režima snimanja i rada kamere, Rec taster, četvorosmerni taster iliti Multi-Selector, dve statusne diode i poklopac ispod koga su konektori. Ekran je dijagonale 3" i rezolucije 230.000 piksela, što je dovoljno da se dobije vrlo lepa slika, oštra i odlične jačine osvetljenja koja je vidljiva i po dnevnom svetlu. Na telu kamere, ispod ekrana se nalaze preostale komande kojih i nema puno (paljenje blica, Playback, Display za paljenje i gašenje ekrana, Menu) kao i taster za otvaranje slota za SD/SDHC memorijske kartice. Inače, kamera dolazi sa integrisanih 128MB memorije.

Rezime

Kamera radi dosta brzo, a spisak podržanih opcija nije dugačak tako da neće biti problem da se lako nauči rukovanje. Primetili smo da je zum, iako dovoljno precizan, ipak nešto bučniji nego što bi bilo idealno. Kvalitet snimljenog videa u 720p rezoluciji je odličan, a bitno je naglasiti da postoji i stabilizacija slike, tako da će snimci u pokretu izgledati dosta dobro. Fotografije se mogu snimiti u 12MP rezoluciji (softverska interpolacija), i one nas nisu oduševile no to i nije osnovna funkcija pa ne uzimamo za neku veliku manu. Sve u svemu, sa cenom koju očekujemo da vidimo (a to je ispod 200€), ova kamera predstavlja odličnu kupovinu.

Conclusion

Camera working fast and list of supported options isn’t log so it is very easy to handle it. Although the zoom is precise enough, it is louder than ideal. Quality of 720p recorded videos is awesome and it is very important to emphasize existence of image stabilization so the shootings made in movement will be very good. You have opportunity to shoot 12MP resolution pictures (software interpolation) but we weren’t surprised. However, something like that isn’t basic function so we cannot say that is a shortcoming. Overall, with the price we hope to see (under 200€) this camera represent a fantastic offer.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, januar 2010.): 140€

Gigatron ustupio: Praktica DVC 5.1 HD
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79