Optoma Pico PK102

Još jedan minijaturan projektor kompanije Optoma koji ide korak dalje od onoga što smo videli kod prethodnog modela. I dalje su tu neverovatno male dimenzije, a dobili smo i više mogućnosti za povezivanje. Postoji 4GB integrisane memorije i podrška za video fajlove i slike koji se mogu reprodukovati direktno sa projektora.

Imali smo priliku da isprobamo prvi Optoma Pico projektor pre nekog vremena, a stigao nam je i naslednik u vidu modela PK102. Iako spolja i nema puno promena, proizvođač je dosta dobro zamislio kako da unapredi ovaj minijaturni projektor, tako da smo dobili stvarno interesantno pakovanje koje vredi pogledati. I dalje su očuvane impresivne dimenzije, kao i sve ono što nam se dopalo kod modela PK101, a ono što je najbitnije je da bi cena trebala da bude dosta niža od one koju je imao PK101 kada se pojavio. Optoma je postalo ime koju domaći kupci dobro prepoznaju po projektorima odličnog odnosa cene i kvaliteta, a ovakav projektor i dalje predstavlja pravi raritet pošto po dimenzijama još uvek nema pravu konkurenciju.

Ključne karakteristike

  • Neverovatno male dimenzije
  • Dve baterije koje mogu držati ukupno do 3h
  • Ugrađeni 0.5W zvučnik
  • Vrlo jednostavna instalacija
  • Sjajan kolorit

Utisak kvare

  • Dosta tih zvučnik

Specifikacija

  • Prirodna rezolucija: Native HVGA (480 x 320), maksimalno SVGA (800 x 600)
  • Osvetljenje: LED lampa
  • Kontrast: 2000 :1
  • Veličina slike: 0.15 - 1.5m (po dijagonali) sa 0.25 - 2.6m razdaljine
  • Radni vek lampe: 20000h
  • Panel: DLP
  • Konektori: 18-pin Universal Port, 2.5mm Jack AV Input (Composite Video and Stereo Audio-In), napajanje
  • Video input: NTSC, PAL, SDTV (480i), EDTV (480p w/Optional Component Video Adapter)
  • Podržani formati: XVid, M-JPEG, MPEG2, MPEG4, RMVB, RM, WMV, DivX, JPG, BMP
  • Dimenzije: 51 x 17 x 106mm
  • Masa: 124g (sa baterijom)
  • Dodatno: Li-Ion baterija od 1100mAh, autonomija 1.5h, integrisani zvučnik 0.5W, integrisano 4GB memorije

Optoma Pico PK102

Dizajn ovog projektora je veoma sličan prethodnom modelu PK101 sa par malih razlika, prvo, materijal je mat plastika za razliku od glossy na kojoj su ostajali otisci prstiju, dok je kvalitet upotrebljene plastike crne i srebrne boje ostao više nego dobar. Zaobljenih linija i prosto neverovatnih dimenzija (svega 57x17x106mm), PK102 staje bukvalno u džep košulje. Težina je sa baterijom oko 120g, što je opet vrlo lagano i za razliku od nekih drugih projektora koje smo videli a koji nose slično ime koje asocira na minijaturu, ovaj to stvarno i jeste. Sa prednje strane se nalazi sočivo koje nije zaštićeno poklopcem, sa desne bočne strane integrisani zvučnik, fokus scroll točkić i 2.5mm AV konektor. Sa leve bočne strane je smešten Power taster, jedan univerzalni konektor za USB i video priključke kao i rocker taster za navigaciju menijem. Dodatno, postoji i jedna statusna dioda koja označava da je projektor upaljen ali i stanje baterije.

Za razliku od modela PK101 koji je mogao raditi samo sa ograničenim brojem video uređaja, PK102 na listu podrške dodaje i računar, pa se tako može koristiti komponentni (audio plus video), kompozitni i D-Sub 15-pinski interfejs, za šta se dobijaju svi potrebni kablovi. U pakovanju se pored adaptera za napajanje i futrole za nošenje dobija i jedan USB kabl za povezivanje na računar, pošto projektor ima 4GB integrisane memorije (koja se prijavljuje na sistem kao flash disk) na kojoj se inicijalno nalazi korisničko uputsvo, a koja služi za snimanje prezentacija, video materijala i fotografija. Ono što je najbitnije, sam projektor podržava reprodukciju određenog broja video formata kao i fotografija. Ovo je zgodno pošto se sve što je potrebno može snimiti na internu memoriju, tako da računar neće biti ni potreban i može se nositi samo projektor. Inače, koristi se litijum jonska baterija od 1100mAh koja može izdržati maksimalno 1.5h, dok punjenje traje oko 2.5h.

Rezime

Kontrola projektora je jednostavna i ne zahteva neko posebno znanje, dok je interfejs izuzetno jednostavan i nema baš puno opcija na raspolaganju. Ono što je dobro je što projektor radi potpuno nečujno i što se ne greje mnogo (posledica LED osvetljenja), a ugrađena lampa ima radni vek od 20000 sati, što je sjajno. Slika je prilično dobra za projektor ovih dimenzija i sa jačinom osvetljenja oko 10 lumena, i ako se zamrači prostorija gde se projektuje može se dobiti oko 60tak cm u dijagonali, dok u ambijentalno osvetljenoj prostoriji može biti dijagonale oko 40cm. Pošto se koristi single chip DLP sistem gde se boje sekvencijalno pojavljuju, može se primetiti blagi efekat duge kada se neki objekat kreće, no to je posledica tehnologije a ne samog projektora. Takođe, zvuk je dosta tih pošto 0.5W nije dovoljno da nadglasa tih razgovor, što treba unapred znati. Uprkos ovome, slika jeste dobra, oštra i solidne geometrije (ali zahteva i pažljivije pozicioniranje), a PK102 zbog svega rečenog zaslužuje preporuku.

Conclusion

Projector’s control is very simple not requiring some special knowledge while interface is easy with few available options. The projector is inaudible, heating is very low due to LED illumination and life cycle of the lamp is 20000 hours, which is great. Picture is awesome for projector like this with 10 lumens and if you black out the room you could get 60cm in diagonal, while in bright rooms diagonal will be 40cm. It is possible to notice rainbow effect due to single chip DLP system, but that is shortcoming of technology not the projector itself. The sound is very low because 0.5W isn’t enough to outvote conversation. In spite of all this, picture is perfect, sharp with solid geometry so PK102 deserve all the praise.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, januar 2010.): 345€

Grappolo ustupio: Optoma Pico PK102