ASUS S1 Mobile LED Projector

Najnoviji biser iz ASUS-ove ponude, minijaturni LED projektor S1. Namenjen je onima koji često drže prezentacije u manjim prostorijama i moraju da nose projektor sa sobom. Odlična slika i impresivan kvalitet, dug radni vek LED lampe i ugrađena baterija za punjenje i drugih uređaja su ono će sigurno privući pažnju.

Reč projektor i džep se obično pominju u kontekstu visoke cene, no imamo priliku da vidimo da postoji još neka veza. ASUS je do sada imao u ponudi par interesantnih projektora, ali ne i neku dugu tradiciju, već se uglavnom radilo o modelima koji su namenjeni poslovnim korisnicima. Čini se da je to i dalje tako, no na test nam stiže sjajan mališa koji nas je oduševio već na prvi pogled i projektor koji će zaista stati u džep (ali od jakne). Već zamišljamo poslovne ljude koji drže dosta prezentacija i uvek nose sa sobom teške projektore kako ovaj projektor drže na dlanu ruke i misle da je u pitanju skrivena kamera.

Ključne karakteristike

  • Impresivno male dimenzije, osnova je 110x102mm!
  • LED tehnologija doprinosi veoma dugom radnom veku lampe od čak 30.000 sati!
  • HDMI interfejs sa podrškom za MHL, direktna reprodukcija sa mobilnog telefona
  • Ugrađena 6000mAh baterija

Utisak kvare

  • Samo HDMI interfejs

Specifikacija

  • Tehnologija: 0.3" DLP
  • Prirodna rezolucija: WVGA(854x480)
  • Osvetljenje: 200 ANSI Lumen
  • Kontrast: 1000:1
  • Izvor svetla: R/G/B LED, 30000 radnih sati
  • Buka: 32 dB(Standard mode)/ 28 dB (Battery mode)
  • Konekcije: HDMI, MHL, Earphone out, USB
  • Potrošnja: maksimalno 60W
  • Dimenzije: 110.5 x 30.7 x 102 mm
  • Masa: 342g
  • Dodatno: 2W zvučnik (ASUS SonicMaster), ugrađena 6000mAh baterija

ASUS S1 Mobile LED Projector

ASUS S1 je jedan od najlepših projektora koje smo do sada videli, o čemu možda najbolje govore 2014 CES Innovations o 2014 iF Product Design nagrade. Tim dizajnera se dosta potrudio pa recimo atraktivno metalno kućište dosta podseća finišom na Zen modele laptop računara. Ceo od aluminijuma spolja, sa zaobljenim ivicama i teksturom gde se vide koncentrični krugovi, nije teško predvideti da će se mnogima dopasti i na prvi pogled. Sa težinom od ispod 350g (bez adaptera za napajanje), biće sjajan izbor za one kojima smeta nošenje velikih i glomaznih projektora. Prateće pakovanje je veoma dobro osmišljeno, pa se dobijaju kompaktna futrola samo za projektor, ali i torbica gde staju projektor i svi potrebni kablov i dodaci. Tu su eksterni adapter za napajanje koji nije veliki, kao i par kablova sa različitim konektorima (za različite strujne utičnice), HDMI i poseban HDMI MHL kabl (za korišćenje sa mobilnim telefonima), kao i poseban USB kabl. Kao što piše u specifikacijama, ovaj projektor ima ugrađenu bateriju kapaciteta 6000mAh, koja se pomoću USB porta može koristiti i za dopunu telefona i drugih periferija, što je sjajno. Šteta je samo što se nije našlo mesta i za opciju za se USB može koristiti i za priključivanje eksternog ili flash diska i direktnu reprodukciju odabranih formata.

Na ovoliko malom projektoru nema baš previše prostora za kontrole, ali je sve bitno ipak smešteno, a ne treba zaboraviti da je recimo daljinski izostao iz jednačine, što je šteta. Da možemo da sugerišemo, voleli bi da vidimo mogućnost da se bežično poveže sa smartphone-om i za podešavanja koristi posebna aplikacija. Eto ideje recimo za neki budući S2 model. Sa prednje strane projektora je samo sočivo sa ugrađenim poklopcem (slajder je sa donje strane), dok je fokus točkić postavljen bočno, zum je zbog dimenzija ipak izostao. Sa obe bočne strane vidimo otvore za hlađenje, dok su četiri tastera i dve statusne diode postavljeni na gornjoj stranici projektora. Na kraju, pozadi su konektor za napajanje, HDMI/MHL video ulaz, USB izlazni port za dopunjavanje periferija, konektor za slušalice i Power taster. Kao model koji koristi LED tehnologiju za osvetljenje, ovaj projektor sa svojih 200 lumena traži da se prostorija za projekciju zamrači da bi se dobila lepo vidljiva slika, no po tome se ne razlikuje mnogo od ostalih LED modela koje smo mogli videti. Ono što je jako bitno je da ovde nema zagrevanja lampe prilikom uključivanja niti hlađenja prilikom gašenja, kao i to da se projektor veoma malo zagreva.

Rezime

Ono što je vrlo bitno pomenuti jeste da ovaj projektor daje sliku dijagonale 41" na razdaljini od samo 1m od platna ili zida, što je sjajno! Takođe, kvalitet prikaza je odličan i biće potrebno jako malo dodatnog podešavanja, a ono što smo odmah primetili jeste sjajan prikaz crne i bele boje. Rezolucija od 854x480 piksela nije baš impresivna i jedna stvar gde nije briljirao jeste prikaz sitnijeg teksta, no grafika izgleda veoma dobro i tu nemamo nikakve zamerke. Zvučnik koji je ugrađen je pomalo tih, no ovakav projektor svakako nije ni zamišljen da se koristi u velikim i bučnim salama, već u manjim prostorijama. ASUS S1 je kao stvoren za manje konferencije i sastanke, namešta se i podešava vrlo brzo i jedno je izvesno: impresioniraće sve za stolom bez ikakve dileme. LED projektori su postali vrlo popularni što zbog daleko dužeg radnog veka baterije, što zbog mogućnosti da projektori budu i manjih dimenzija, a ASUS S1 definitivno zaslužuje preporuku poslovnim korisnicima koji traže što manji projektor koji će lako poneti i prezentaciju pustiti direktno sa svog mobilnog telefona ili tableta, uz mogućnost da mu i napune bateriju direktno sa projektora!

Conclusion

This projector provides 41" diagonal picture at a distance of only 1m from a projector screen or a wall, which is great. Display quality is excellent and only a few adjustments will be needed. The first thing we noticed is the brilliant display of black and white colors. 854 x 480 pixel resolution is not impressive at all, display of smaller text is not satisfying, however, the graphics look good. The built-in speaker is a bit quiet, but this projector is not intended to be used in large and noisy rooms anyway, but in smaller rooms. ASUS S1 is made for conferences and meetings, it is easy to install and adjusts and will impress all at the table without any doubt. LED projectors have become very popular due to the longer battery life and the fact they are enabling production of smaller size projectors. ASUS S1 deserves recommendation for business customers who are looking for as small projector easy for making presentation directly from a mobile phone or a tablet, with the ability to charge the battery using the projector!

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 390€

Asus ustupio: ASUS S1 Mobile LED Projector
zvanični sajt: asus.rs