Optoma DS329

Još jedan noviji Optoma projektor, model DS329 je namenjen poslovnim korisnicima koji traže kompaktniji model. Odličan kontrast i jačina osvetljenja, kao i lampa sa maksimalnim radnim vekom od čak 6000h su najkarakterističniji detalji. Iako je osnovna rezolucija samo 800x600 piksela, za prezentacije to sigurno neće biti problem.

Projektor koji smo imali na testu spada u Mobile modele, što znači da je primarno namenjen onima koji su često u pokretu i kojima treba projektor koji mogu lako preneti. Optoma DS329 svakako nije najmanji model koji smo videli, no spada u kompaktnije, a 2.2Kg koliko je težak ne bi trebalo da bude veliki teret. Jedino je šteta što se u pakovanju ne dobija i torba za nošenje, što je uvek vrlo koristan dodatak. Pored svega ostalog, ovaj projektor predstavlja i sjajnu budžetsku varijantu zbog lampe koja ima radni vek od maksimalno 6000h, što je impresivno. Iako osnovna podržana rezolucija od 800x600 piksela ne zvuči mnogo interesantno, pogotovo što su gotovo svi aktuelni modeli već dogurali do 1024x768 piksela, ipak to neće predstavljati problem poslovnim korisnicima koji projektor uglavnom koriste za prezentacije.

Ključne karakteristike

  • Dug radni vek lampe
  • Odličan kvalitet slike
  • Ugrađeni zvučnik
  • HDMI interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Prirodna rezolucija: SVGA 800 x 600
  • Osvetljenje: 2600 ANSI Lumen
  • Kontrast: 4000 :1
  • Radni vek lampe: 6000/5000h (ECO/BRIGHT mode), 185W, 28-30dBA
  • Panel: Single 0.55” SVGA DC3 DMD chip DLP
  • Standardi: PAL (B, D, G, H, I, M, N, 576i/p), NTSC (M, 4.43/3.58 MHz, 480i/p), SECAM (B, D, G, K, K1, L) HD (1080i, 720p)
  • Konekcije: PC/Video: HDMI, 2 x 15 Pin D-sub (RGB/YPbPr), S-Video, Composite, Audio In, USB (remote mouse), 15 Pin D-sub, Audio Out, RS232
  • Potrošnja: maksimalno 233W, standby 1W
  • Dimenzije: 280 x 230 x 77mm
  • Masa: 2.2 Kg
  • Dodatno: Integrisani zvučnik, podrška za 3D sliku

Optoma DS329

Sam projektor je relativno kompaktnih dimenzija od 280 x 230 x 77mm i spolja se ne razlikuje baš mnogo od drugih, novijih, Optoma modela koje smo već videli. U pitanju je obično kućište od mat plastike tamne boje, bez nekih detalja koji će privući mnogo pažnje. Sa prednje strane vidimo IR senzor za daljinski, fokus prsten koji je ugrađen u okvir objektiva i zum prsten sa gornje strane. Otvori za ventilaciju su sa svih strana, što će ubrzati hlađenje lampe, pa po gašenju neće morati dugo da se čeka, što je uvek korisna stvar. Napred imamo i nožicu kojom se reguliše visina prednjeg dela, odnosno ugao pod kojim se slika projektuje na platno (ili zid). Dijagonala slike ide od 0.69m do 7.62m, uz razdaljinu od 1.2m do 12m.

Kontrole su smeštene na sredini, pomerene ka pozadi, i tu su Power taster, statusne lampice, Menu/Exit taster okružen navigacionim tasterima kojima su pridružene dodatne funkcije (Keystone, Re-Sync i Source). Sa zadnje strane imamo čitav niz konektora, od dva D-Sub, kompozitni i S-Video, pa do HDMI-a, kada je izvor slike u pitanju, uz 3.5mm audio in i out konektore, jedan VGA-out, RS-232 i USB servisni port za miša. Uz jačinu osvetljenja od 2600ANSI lumena i kontrastom od 4000:1, ovaj model će bez ikakvih problema moći da pruži dobru i jasnu sliku čak i kada prostorija nije zamračena. Kao i obično, postoje dva režima rada, Eco i Bright, u kojima se menja jačina osvetljenja, što utiče na radni vek lampe (5000h u Bright, odnosno 6000h u Eco modu).

Rezime

Uz projektor se dobija i solidan (mada pomalo ružnjikav) daljinac, no pokrivene su sve funkcije tako da se može samo on i koristiti kod podešavanja. Kvalitet slike je veoma dobar, lako se doteruje geometrija, uz jačinu osvetljenja i kontrast koji će sigurno većini i odgovarati. Ovaj projektor dolazi i sa ugrađenim zvučnikom, što je vrlo zgodno za prezentacije, a posebno interesantno je to da će prikazati i 3D sliku, naravno uz odgovarajući signal iz računara, ili opcioni 3D-XL adapter koji se može kupiti a koji takođe proizvodi Optoma. Cena ovog modela ga ne svrstava u najjeftinije, no kvalitet slike je takav da će malo ko imati neke primedbe.

Conclusion

Along with a projector comes a decent (though ugly) remote control, but all the functions are covered so it can be used for settings too. The picture quality is very good; it is easy to adjust the geometry, the brightness, and contrast as appropriate. This projector comes with a built-in speaker, convenient for presentations, and especially interesting is the fact it will display the 3D images too, of course, with the corresponding signal from the computer, or an optional Optoma 3D-XL adapter that can be bought. The price of this model is not classify this projector among the cheapest ones, but the image quality is such that few will have some remarks.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2012.): 390€

Grappolo ustupio: Optoma DS329
maloprodaja: Kumodraška 247
zvanični sajt: grappologroup.com