LG PA72G LED projektor

Odličan LED projektor iz LG-ja, koji ima osvetljenje jačine 700 lumena i kontrast od 15.000:1, što obezbeđuje odličnu sliku i bez zampračivanja prostorije. Uz dodatak podrške za WiDi, 3D i reprodukciju fajlova direktno sa USB flash diska, ovaj projektor će biti odličan izbor kako za kućne, tako i poslovne korisnike.

Čini se da polako ali sigurno LED projektori postaju mainstream, što i nije toliko neobično. Naime, kako je proces izrade pojeftinio, tako su i finalne cene projektora postale pristupačnije pa imamo sve više modela i praktično da nema proizvođača koji u ponudi već nema solidan broj LED projektora. LG je poznat po odličnim projektorima, i već smo mogli da vidimo neke od LED modela. Glavna prednost LED projektora u odnosu na klasične jeste to što je potrošnja energije dosta manja ali to što lampa ima impresivan radni vek od 30.000 sati, što je oko 5-6 puta više nego kod običnih projektora. Praktično, LED modeli će biti odličan izbore za one koji često koriste projektor, pa im je bitno da ne razmišljaju o kupovini i zameni lampe.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • LED tehnologija doprinosi veoma dugom radnom veku lampe
  • Podrška za 3D sliku, WiDi interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Prirodna rezolucija: WXGA (1280 x 800)
  • Osvetljenje: 700 ANSI Lumen
  • Kontrast: 15,000:1
  • Radni vek lampe: 30000 hours
  • Konekcije: 15 Pin D-sub in/out, Composite AV, HDMI, USB, headphones
  • Potrošnja: maksimalno 130W
  • Dimenzije: 17 x 23 x 4.4 cm
  • Masa: 1.35Kg
  • Dodatno: 6W stereo zvučnici, podrška za HD DivX, 3D Ready, Intel WiDi

LG PA72G

Iako ne spada u kategoriju najkompaktnijih, takozvanih džepnih projektora, sa dimenzijama od 17x23x4.4 cm i težinom od 1.35Kg, svakako da neće biti problematičan za nošenje. U pakovanju se dobija i dosta dobra futrola za nošenje (na žalost, nije u pitanju torba već futrola), kao i eksterni adapter (dimenzija sličnih kao onaj za laptop), set video kablova (D-Sub i AV), i prilično dobar daljinski upravljač. Sam projektor izgleda vrlo jednostavno, sa kućištem od glossy bele plastike i otvorima za ventilaciju sa bočnih strana. Dobra vest je da ovaj model uopšte nije toliko bučan, sa maksimalnih 34dBA u High Brigthness režimu rada, kao i to da nema čekanja na zagrevanje prilikom uključivanja. Izostao je zum, tako da postoji samo prsten za podešavanje fokusa, dok su sve kontrole pomerene na zadnju stranu projektora.

Sa zadnje strane vidimo Power, Menu i navigacioni taster, zajedno sa dostupnim konektorima: priključak za napajanje, USB port, HDMI, D-Sub i AV ulaze, kao i jedan 3.5mm konektor za slušalice. Pozadi je i IR senzor za daljinski. Jasno je da su dimenzije projektora smanjene zbog izbacivanja adaptera za napajanje koji je sada eksterni, no i dalje je ovo dosta portabilnije rešenje od prosečnih projektora koji su ujedno i solidno teži. Ovaj model projektuje sliku dijagonale od 20" - 100", sa optimumom od 40" na 1.2m razdaljine. Uz osvetljenje od 700 lumena i maksimalni kontrast od 15.000:1, dobija se jasna i svetla slika koja ne zahteva zamračivanje prostorije, i koja bez ikakvih problema može poslužiti i za gledanje filmova, a ne samo prezenzacije. Sa rezolucijom od 1280x800 piksela i dobrim downscale-om (preko HDMI interfejsa podržava sliku do 1080p), kvalitet slike je odličan, bez nekih posebnih zamerki.

Rezime

Ono što nam se posebno dopalo kod ovog modela jesu ugrađeni stereo zvučnici koji sa svojih 6W zvuče odlično, ugrađeni WiDi interfejs (što obezbeđuje bežičnu vezu sa laptopovima koji to isto podržavaju), ali i to da se direktno sa USB flash diska mogu reprodukovati DivX, MP3, JPEG i JPEG4 fajlovi. Na sve to, ovaj projektor je 3D Ready, pa se može dobiti i 3D slika sa odgovarajućom opremom. LG je uspeo da cenu zadrži u srednjem segmentu, tako da verujemo da će ovaj projektor biti jedan od prodavanijih modela, kako za poslovne tako i kućne korisnike.

Conclusion

We especially like the built-in 6W stereo speakers that sound great, a built-in WiDi interface (providing wireless connection to laptops with adequate support), but also the fact it is possible to directly reproduce DivX, MP3, JPEG and JPEG4 files from a USB flash drive. In addition, this is a 3D ready projector, so it is possible to get a 3D image with the appropriate equipment. LG has managed to keep the price in the medium segment, so the projector will be one of the best selling models, both for business and home users.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 750€

Pin Computers ustupio: LG PA72G
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.