LG BE320

Dosta dobar projektor kompaktnih dimenzija i sa odličnim performansama. Namenjen je primarno poslovnim korisnicima, sa SVGA osnovnom rezolucijom (800x600 piksela). Uz prilično povoljnu cenu, jako je teško naći neku iole ozbiljniju zamerku.

Posle par veoma interesantnih LED projektora, red je došao i na klasične modele koji su još povoljnijih cena. LG BE320 je model koga proizvođač svrstava u Edu/Biz kategoriju, to jest namenjen je profesionalcima za držanje prezentacija i časova. Iako se radi o modelu osnovne rezolucije od 800x600 piksela, koja možda pomalo deluje i prevaziđeno, svakako da se radi o veoma povoljnom modelu robustne konstrukcije koji će izdržati intenzivnu eksploataciju bez ikakvih problema. Kombinacija dobre cene i slike je uvek tražena, tako da ovaj model može biti odlična prilika da se konačno dođe do kvalitetnog projektora, koji ne košta baš toliko puno.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet slike
  • Kvalitetna izrada
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Prirodna rezolucija: SVGA (800 x 600)
  • Osvetljenje: 2800 ANSI Lumen
  • Kontrast: 3,000:1
  • Radni vek lampe: 6000 hours (Eco mod)
  • Konekcije: 15 Pin D-sub in/out, Composite AV, RS-232 kontrolni
  • Potrošnja: maksimalno 225W
  • Dimenzije: 288 × 220 × 77
  • Masa: 2.2Kg

LG BE320

Ovaj projektor je nešto kompaktnijih dimenzija od proseka, sa kućištem od 288x220x77 mm i teži malo iznad 2Kg, tako da će biti zgodan i za one koji će morati da ga nose sa sobom. Plastika je bele boje i u mat finišu, sa otvorima za ventilaciju sa prednje i bočnih strana. Ono što će svi prvo videti jeste fokus prsten oko objektiva, dok se Zum nalazi sa gornje strane. Napred je takođe i jedan IR senzor za daljinski (pozadi nema senzora). Što se daljinskog tiče (a u pakovanju još stižu i kabl za napajanje kao i jedan D-Sub kabl), on je vrlo kompaktan (card tipa) sa najosnovnijim funkcijama dostupnim. Kao i uvek, može se podešavati visina prednjeg dela projektora, a podržana je i montaža na plafon, naravno uz odgovarajući adapter odnosno nosač.

Kontrole projektora su smeštene sa gornje strane, pomerene pozadi, i vidimo standardne tri statusne diode (Temperature, Power i Lamp) kao i set tastera za uključivanje, navigaciju i korišćenje menija i dodatnih par funkcija (Source i Auto za automatsko traženje signala). Sa zadnje strane vidimo i kompozitni S-Video konektor, D-Sub ulaz i izlaz, RS-232 kontrolni port, priključak za napajanje i Kensington Lock. Možda će nekome zafaliti što nema digitalnog interfejsa kao ni to što nema ugrađenih zvučnika, no to sigurno neće biti problem pošto se ipak radi o jednom od osnovnih modela ovogo proizvođača. Koristi se DLP (0.55") tehnologija, sa 6-segmentnom paletom boja (RGBWYC). Lampa ima radni vek od 5000 odnosno 6000 radnih sati, što je i prosek za modele koji koriste istu tehnologiju.

Rezime

Performanse su ipak ono što nas najviše zanima, a sa jačinom osvetljenja od 2800 ANSI lumena i kontrastom od 3000:1, neće biti problem ni da se dobije lepo vidljiva slika u prostoriji koja nije zamračena. Posle malo podešavanja, dobija se veoma dobra slika (i default-na je sasvim korektna za većinu korisnika) i boje i oštrina koji će biti dobri i za gledanje filmova. Projektor je solidno tih (oko 35dBA) i prilično brzo se pali i gasi, što je stvarno odlično. Na kraju, imajući u vidu cenu koja je stvarno povoljna, ovaj projektor zaslužuje preporuku za poslovne korisnike kojima treba izdržljivo i kvalitetno rešenje za čestu upotrebu.

Conclusion

Performance is what we are most interested in, and with the 2.800 ANSI lumens and a 3000:1 contrast ratio, it will not be a problem to obtain a visible image in the room that is not darkened. Available settings provide good picture (default one is quite good for most users) and the colors and sharpness will be good for watching movies. The projector is solidly quiet (about 35dB) characterized by pretty fast on/off process, which is great. Finally, taking into account an affordable price, this projector deserves a recommendation for business users who need robust and high quality solution for frequent use.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2013.): 355€

Pin Computers ustupio: LG BE320
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.