Kako globalno živimo Internet na Danu internet domena Srbije (DIDS2016)

Ovogodišnja sedma konferencija o Internetu DIDS 2016 biće održana 15. i 16. marta, u Hotelu "Hyatt Regency Beograd", pod sloganom Živimo Internet... Globalno – Bezbedno – Lokalno, a organizator je Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS).

Zvanično press saopštenje

Prvi blok Konferencije o Internetu DIDS 2016 je tradicionalno posvećen aktuelnostima u internet industriji na globalnom nivou i daje odgovor na pitanja šta, ko, gde, kad i kako globalno upravlja Internetom.

Visoka politika direktno utiče na trendove i presedane globalnog života i rada na Internetu: od toga kakva je globalna regulativa, preko prava i odgovornosti kompanija, do toga šta je prihvatljiva praksa bezbednosnih službi po pitanju nadzora, a koja su prava i odgovornosti korisnika Interneta. Imamo li mi, obični korisnici, ikakav uticaj na oblikovanje tih politika koje odlučuju o budućnosti Interneta, i koji su to globalni, regionalni i nacionalni mehanizmi našeg uticaja?

DIDS 2016 otvoriće Žan-Žak Sael (Jean-Jacques Sahel), potpredsednik ICANN-a za Evropu, organizacije koja i ove godine podržava ovaj skup. U ime domaćina, uvodne reči daće Danko Jevtović, direktor, i Vojislav Rodić, predsednik Upravnog odbora RNIDS-a. U panel diskusiji, čiji je moderator Vladimir Radunović, učestvuju strani gosti DIDS-a: Marilia Masiel (Marília Maciel) iz Brazila, koordinator Centra za tehnologije i društvo pri Getulio Vargas Fondaciji, Majk Silber (Mike Silber) iz Južnoafričke Republike, član Upravnog odbora ICANN-a i šef pravne i komercijalne službe pri Liquid Telecom, i Volf Ludvig (Wolf Ludwig) iz Švajcarske, predsedavajući European Regional At-Large Organization (EURALO) pri ICANN-u i programski koordinator Evropskog dijaloga o upravljanju Internetom (EuroDIG).

Kao i do sada DIDS je besplatan za sve posetioce, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Registracija posetilaca počinje krajem februara, preko sajta na adresi dids.rs.