Instar IN-4010B

Malo napredniji model IP kamere koji je predviđen za korišćenje napolju, sa kućištem koje ima IP65 sertifikat. Pored svega ostalog, ima i ugrađen motor za pomeranje objetiva, pa hvata prilično veliki prostor. Jedina zamerka se odnosi na to što ne podržava noćno snimanje bez dodatnog osvetljenja.

Sada smo se već sasvim lepo upoznali sa Instar-om, što je nemačka kompanija koja proizvodi opremu za video nadzor. Krenuli smo od osnovnih modela IP kamera, pa polako dolazimo i do onih malo naprednijih kao što je IN-4010B. Ovo je kamera koja je predviđena za spoljašnju upotrebu, sa kupolom koja skriva poziciju kamere, a ovakve kamere se vrlo često mogu videti u tržnim centrima, prodavnicama i drugim mestima gde se video nadzor koristi u profesionalne svrhe. Kao i većina kvalitetnijih outdoor modela, i IN-4010B ima IP65 sertifikat koji govori o otpornosti na vremenske uslove, odnosno konkretno vodu i prašinu.

Ključne karakteristike

  • Ugrađeni motori za pan i tilt pomeranje kamere
  • Poluprovidna kupola skriva poziciju kamere
  • Integrisani WiFi adapter
  • LAN interfejs
  • Pristup podešavanjima preko Web interfejsa

Utisak kvare

  • Ne podržava noćno snimanje bez dodatnih IR lampi

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: 1/4" CMOS, 0.3MP, 0.5Lux, 640x480, 320x240, 160x120
  • Objektiv kamere: 3,7mm do 14,8mm (ugao od 18 do 95 stepeni), 4x optički zum
  • Interfejs: 10/100 Mbps LAN, WiFi 54Mbps (integrisana antena)
  • Video kompresija: MJPEG
  • Dodatno: ugrađeni motori za pomeranje kamere (Pan/Tilt 355 stepeni levo-desno, tilt 90 stepeni gore-dole)

Instar IN-4010B

Ova kamera je nešto većih dimenzija od prethodnih modela, sa 18.5x13x13 cm i težinom od skoro 1Kg, za šta je "krivo" metalno kućište sa IP65 sertifikatom. Ovo konkretno znači da će bez ikakvih problema moći da se koristi i tamo gde nema neke nastrešnice, sa radnim temperaturnim opsegom od -5 do +55 stepeni. Deo kućišta je i postolje koje se šrafi na zid tako da je kupola okrenuta na dole. Kao i kod većine drugih Instar modela kamera, i ova ima ugrađen Wireless adapter, sa eksternom antenom od 5db koja se lako postavlja. Na samoj kameri nema konektora, već su izvučeni kablovi, tako da se lakše može pristupiti konektorima kada kamera nije baš na dohvat ruke. Tu su AV RCA konektori, priključak za napajanje (adapter je eksterni), dva priključka za alarmni sistem kao i LAN port. Kod ovog modela, dobija se i eksterni mikrofon.

Kamera koristi1/4" CMOS senzor rezolucije 0.3MP koji može snimati video u maksimalnoj rezoluciji od 640x480 piksela, što znači da deli platformu sa većim brojem Instar modela. Sa druge strane, objektiv je nešto drugačiji, sa žižnom daljinom od 3.7mm do 14.8mm što prevedeno u uglove znači da pokriva od 18 do 95 stepeni vidnog polja, uz 4x optički zum. Kamera je montirana na nosač (unutar kupole) koji omogućava pomeranje po horizontali za 355 stepeni (skoro pun krug) i do 90 stepeni po vertikali, tako da se pokriva stvarno veliki prostor. Svim podešavanjima kamere se prilazi preko intuitivnog Web interfejsa, a dodatno je moguće povezati kameru i sa NAS-om tako da ne mora računar da bude stalno upaljen. Što se tiče standardnih opcija, tu je Motion Detection a kamera se može podesiti da automatski šalje obaveštenja i slike na email korisnika ili administracije. Da bi bila što praktičnija za korišćenje, kamera podržava i direktni streaming na mobilni telefon.

Rezime

Za razliku od nekih drugih modela, ova kamera ne podržava noćno snimanje, no to se može rešiti dokupljivanjem IR reflektora kada će se dobiti i bolji rezultati neko kod modela koji imaju ugrađene IR diode. Sve zajedno, i dalje imamo prilično kvalitetnu kameru sa dosta opcija za naprednije korisnike, dobrim kvalitetom slike i jednostavnim podešavanjem. Instar će sigurno vrlo brzo zauzeti dobru poziciju na tržištu pošto nudi veoma dobru kombinaciju povoljne cene i dobrog seta opcija, što se kada su IP kamere u pitanju, ne nalazi toliko često.

Conclusion

Unlike some other models, this camera does not support night shooting, but it can be solved by subsequent acquisition of IR reflector that will provide better results in relation to models with built-in IR diodes. Overall, this is a high quality camera with plenty of options for advanced users, good picture quality, and simple adjustments. Instar will surely soon take the good position on the market bearing in mind it is offering a very good combination of price and good set of options, which is rare when it comes to IP cameras.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2011.): 240€

Desk ustupio: Instar IN-4010B
maloprodaja: Bulevar despota Stefana 100, 011/329 21 40; YBC-Bulevar Mihaila Pupina 10D, 011/2139 210, Kneza Miloša 9, 011/3240 017, Čika Ljubina 18-20, 011/303 2196
zvanični sajt: desk.rs