BenQ MS502

Odličan projektor za predavače i one koji drže prezentacije, sa SVGA rezolucijom od 800x600 piksela. Solidno je tih i sa odličnim kontrastom i jačinom osvetljenja. Ono što je super je SmartEco mod kojim se dosta može produžiti životni vek lampe.

Projektori već odavno nisu pitanje luksuza (naravno, ako ne pričamo o nekim ultra skupim Full HD home theater modelima), već služe i kao alat za posao, i to kako onima koji drže prezentacije na sastancima, tako i u edukaciji kada je daleko jednostavnije materijal prezentovati kroz projekcije. BenQ je jedan od pionira kada su projektori u pitanju i već dugi niz godina jedan od najaktivnijih u toj oblasti. Ovoga puta smo na test dobili model MS502, projektor iz biznis klase, sa SVGA osnovnom rezolucijom od 800x600, što znači i da je izuzetno dobre cene. Na tržištu sada postoji veliki broj projektora sličnih karakteristika, ali BenQ svakako ima dovoljno iskustva da se odlično pozicionira među najtraženije modele.

Ključne karakteristike

  • Odlična slika
  • Dobar kontrast i jačina osvetljenja
  • Verna reprodukcija boja

Utisak kvare

  • Samo analogni interfejs

Specifikacija

  • Prirodna rezolucija: 800 x 600, SVGA
  • Osvetljenje: 2700 ANSI Lumen
  • Kontrast: 13000:1
  • Radni vek lampe: 4500/6000/6500 hours (Normal/Eco/SmartEco)
  • Video: 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p
  • Konekcije: 2x PC/Video 15 Pin D-sub input, 1x D-Sub output, 1x RS-232C Control, 1x Mini-USB, S-Video, Composite Video, 3,5mm audio in/out
  • Potrošnja: maksimalno 275W (lampa 190W)
  • Dimenzije: 287.3x114.4x 232.6 mm
  • Masa: 2.3 Kg

BenQ MS502

Iako ne spada u ultra kompaktnu kategoriju, ovaj projektor je dovoljno malih dimenzija da će moći da se nosi na prezentacije (uz težinu od nešto malo iznad 2Kg). Za razliku od nekih drugih biznis modela, kod ovoga u pakovanju ne stiže torba za nošenje, što je prava šteta. Tu su samo kablovi za napajanje i D-Sub video kabl, kratko papirno korisničko uputstvo i malo detaljnija uputstva na CD-u i veoma zgodan daljinski koji je vrlo malih dimenzija, ali sa svim najbitnijim funkcijama. Sam projektor je smešten u tamno sivo kućište modernog izgleda, sa dosta otvora za hlađenje. Srećom, dosta brzo se hladi, a ventilator nije bučan, tako da neće smetati dok se priča. Pored pozicioniranja na ravnu podlogu (uz podešavanje visine prednjeg dela), može se postaviti i na plafon, uz odgovarajući dodatni nosač koji se kupuje zasebno.

Sa prednje strane vidimo sočivo projektora, dok su zum i fokus prstenovi pomereni sa gornje strane. Napred je još i IR senzor za daljinski (pozadi je izostao). Tasteri za kontrolu projektora su sa gornje strane i tu nema ničega novog, uz Power, Temperature i Lamp statusne diode. Konektori su pozadi, a pored onog za napajanje imamo i jedan Mini USB, dva D-Sub video ulaza i jedan izlaz, S-Video i kompozitni video ulaze i dva 3.5mm audio ulaza i izlaza. Od interesantnih detalja pomenuli bi SmartEco funkciju, gde se koristi samo onoliko osvetljenja lampe koliko je potrebno da bi se dobila optimalna slika, što itekako utiče na životni vek lampe (koji je maksimalno 6500h u ovom režimu rada). Takođe, tu je i Eco Blank varijanta gde se ekran trenutno zatamnjuje (jačina lampe je do 30% od maksimuma), kako bi se fokus publike usmerio na govornika ili predavača. Slično se dešava ukoliko izvor slike nije detektovan, što su sve sitnice koje će prištedeti lampu.

Rezime

Kvalitet slike je dosta dobar i BrilliantColor tehnologija koju je razvio Texas Instruments radi posao sjajno, pa je stvarno jako teško pronaći bilo kakvu zamerku po pitanju boja i oštrine. Neće biti potrebno mnogo podešavanja i to nam se dopada, tako da može odmah da se priključi i koristi za one koji se time neće ni baviti. Cena ovog modela je prilično kompetitivna, tako da će sigurno zauzeti dobru poziciju među poslovnim modelima sa SVGA rezolucijom.

Conclusion

The picture quality is quite good and BrilliantColor technology developed by Texas Instruments is doing great job, so it is difficult to find any objection regarding color and sharpness. There is no need for many adjustments and we do like that, so it can be used immediately. The price of this model is quite competitive, so it will definitely take good position among business models with SVGA resolution.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2013.): 300€

Pin Computers ustupio: BenQ MS502
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.