Intex IT-193FM

Eksterni TV tjuner kompanije Intex, koji podržava i FM radio stanice, i koji se direktno povezuje na ekran monitora. Dodatno, može se priključiti i konzola, kamera ili bilo koji drugi analogni izvor slike. Meni bi mogao biti jednostavniji, ali i ovako je dobra kupovina.

Kompanija Intex je poznata po brojnim periferijama, a imali smo priliku da vidimo i interesantan TV box koji će dobro doći onima koji na ekranu računara žele da prate TV program. U pitanju je praktično eksterni TV tjuner sa dodatnim audio i video izlazima i podrškom za FM radio. Ima dosta onih koji ne žele da se petljaju sa klasičnim TV tjunerima u formi PCI kartice, gde je potrebno otvarati kućište i instalirati karticu i drajvere. U ovom slučaju je ovo potpuno nezavistan uređaj koji se priključuje na monitor računara i koji je daleko jednostavniji za upotrebu. Treba znati i to da je u pitanju analogni video interfejs, tako da je verovatno zgodniji za one sa nešto starijim monitorima.

Ključne karakteristike

  • Jednostavan za povezivanje
  • Auto-skeniranje kanala
  • Solidan kvalitet slike
  • Ima ugrađeni zvučnik

Utisak kvare

  • Teletekst nije podržan

Specifikacija

  • Interfejs: VGA
  • Konektori: S-video, composite video, VGA in/Out, stereo audio in, out, line in, FM, antenski, IR
  • Rezolucija: 1600x1200 (4:3), 1280x1024 (5:4), 2048x1152 (16:9), 1920x1200 (16:10)

Intex IT-193FM

U pakovanju stiže sve što je potrebno da bi se uređaj povezao na struju (eksterni adapter za napajanje), monitor (VGA kabl), eventualne zvučnike (audio kabl sa 3.5mm konektorima), FM radio antena i daljinski upravljač (sa dve AA baterije). Inicijalno, potrebno je povezati klasičan antenski kabl (podržan je samo analogni TV signal, i to PAL BG/DK/I/M/N, NTSC i SECAM BG/DK sistemi), kao i priključiti uređaj na monitor priloženim D-Sub kablom. Dobra stvar je da nema nikakve instalacije drajvera niti softvera, a meni se prikazuje kao OSD na ekranu monitora. Prvo što treba uraditi je pustiti da uređaj skenira ceo opseg frekvencija, kada će i automatski memorisati sve kanale koji se mogu pronaći. Naravno, od jačine i kvaliteta signala će najviše i zavisiti kvalitet slike.

Odmah smo primetili da su na raspolaganju i D-Sub in ulaz, ali i kompozitni i S-Video ulazi, tako da se na uređaj mogu priključiti recimo konzola za igranje ili kamera i kamkorder, a slika proslediti do monitora. Odmah da kažemo da na žalost nema ništa od digitalizacije analogne slike, no većini to zaista nije problem. Interesantno je da sam uređaj ima ugrađen zvučnik, tako da se može lepo recimo slušati radio i bez dodatnih zvučnika. Daljinski koji se dobija u pakovanju je ružnjikav, i nije nam se preterano dopao, ali će poslužiti. Posle malo kopanja po meniju koji i nije baš prviše intuitivan, verovatno će se svi navići i pronaći sve opcije koje im trebaju, ali definitivno bi bilo bolje da je malčice bolje i jednostavnije odrađen.

Rezime

Ovaj uređaj je dobra stvar za sve one koji žele da na što jednostavniji način dobiju TV kanale na ekranu monitora, a ne interesuje ih toliko digitalna televizija, plus dobijaju i FM radio tjuner (većina TV kartica doduše ima isto to), ali i mogućnost da na ekran TV-a proslede sliku za konzole ili nekog drugog analognog izvora. Cena bi možda mogla biti i malčice manja, ali i ovako će biti sasvim dobra ponuda za one koji traže jednostavan eksterni TV box.

Conclusion

This device is a good thing for those who want an easier way to get to the TV channels on the monitor screen and not interested in digital television, plus they will receive an FM radio tuner (though most of the TV cards has the same thing), but also the ability to display on a TV screen the picture from the console or other analog source. Price could be lower; however, it is a good offer for those looking for a simple external TV box.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2013.): 33€

Gigatron ustupio: Intex IT-193FM
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com