TESLA BOX 601 digitalni risiver

Još jedan od brojnih Set Top Box "kutija" koje su neophodne za prijem digitalnih TV kanala, naravno ukoliko nemate kablovsku ili satelitsku televiziju. Jednostavan za korišćenje, uz podršku reprodukcije multimedije preko USB interfejsa, zaslužuje da se nađe u užem izboru prilikom kupovine.

Za marku Tesla su već gotovo svi čuli, prevashodno zahvaljujući tabletima, a od skoro imamo u ponudi i televizore kao i digitalni risiver Tesla Box. Radi se o popularnom Set Top box modelu, a znamo da je digitalizacija TV signala u punom jeku. Vrlo uskoro, ugasiće se i poslednji analogni TV kanal a svi emiteri preći kompletno na digitalno emitovanje, tako da će oni koji nemaju kablovsku ili satelitsku televiziju biti primorani da nabave neki od ovih digitalnih risivera. U suštini, to su vrlo jednostavni uređaji koji služe da digitalni signal proslede do TV-a. U slučaju Tesla modela, podržani su televizori sa HDMI i SCART interfejsima.

Ključne karakteristike

  • Podrška za DVB-T2/T standard digitalne televizije
  • Podržava Full HD rezoluciju
  • Reprodukcija multimedije i snimanje TV programa preko USB interfejsa

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kompatibilnost: DVB-T2, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, H.264 DVB-T
  • Konekcije: HDMI, Scart, RF ulaz/izlaz, Audio koaksijalni izlaz, USB
  • Dimenzije: 160 x 40 x 108 mm

TESLA BOX 601 digitalni risiver

Što se dizajna tiče, nema nekih velikih razlika između Tesla Boxa i drugih modela: u pitanju je kutija dimenzija 160x40x108 mm prilično jednostavnog dizajna i u crnom finišu. Napred vidimo sada već prepoznatljivi Tesla logo, Power, Channel Up i Down tastere, kao i USB port sa desne strane. Ovaj USB port služi za priključivanje eksterne memorije (flash ili hard disk), na koju se može snimati TV program. Dodatno (a to će većini sigurno biti interesantno) je tu i mogućnost da se direktno reprodukuje multimedija kao što su filmovi, muzika i slike. Podržani su i titlovi, samo moraju biti u istom folderu i sa istim imenom kao i video fajl.

Sa zadnje strane boxa vidimo fiksirani naponski kabl, RF in i out konektore (sa napomenom da se radi o pass-through izlaznom konektoru, odnosno da nema RF modulatora), HDMI i SCART video izlaze kao i optički koaksijalni audio konektor. Šta ovo sve konkretno znači? Ovaj box može da se koristi sa svim televizorima koji imaju HDMI i SCART konektore, dok će vlasnici starijih TV prijemnika morati da potraže Set Top box sa pomenutim RF modulatorom. U pakovanju se naravno dobija i daljinski upravljač, ne previše velikih dimenzija, pomoću koga se mogu obaviti sva podešavanja risivera. Na kraju, tu je i jednostavni LED displej sa prednje strane koji će pokazivati vreme i aktivne kanale.

Rezime

Kao i kod većine aktuelnih Set Top Box uređaja, i ovaj podržava DVB-T2 standard kao i reprodukciju Full HD slike (naravno, to zahteva i TV koji podržava tu rezoluciju). Korišćenje je prilično jednostavno, i posle inicijalnog povezivanja potrebno je samo pronaći kanale (može i automatski) kojih još uvek nema toliko puno. Kvalitet slike i zvuka su odlični, i tu zaista neće biti velikih razlika u odnosu na najveći broj sličnih modela sa tržišta. Ukoliko želite da podržite domaće marke (mada je izvesno da Tesla Box nije proizveden kod nas), svakako da Tesla Box treba uzeti u najuži izbor.

Conclusion

As with most of Set Top Boxes, this one supports the DVB-T2 standard and Full HD images playback (an appropriate TV is also necessary). It is simple to use and after the initial connection it is only necessary to find channels (automatically), however, there are a small numbers of channels. Picture and sound quality are excellent, and there is no difference in relation to the largest number of similar models available on the market. If you want to support domestic brands (although it is clear that Tesla Box is not a domestic product), Tesla Box should be taken in the choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 30€

Gigatron ustupio: TESLA BOX 601 digitalni risiver
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com