Leadtek WinFast PxDVR3200H

Odličan hibridni TV tjuner koji ima i ugrađen MPEG-2 enkoder, tako da se može dovesti analogni video signal koji se onda može digitalizovati. Ova kartica ima i ugađeni FM tjuner, što je i uobičajeno, a tu je i veoma praktičan daljinski upravljač kojim se računar praktično i pretvara u TV.

Diskutabilno je koliko su digitalni tjuneri kod nas zaživeli, pošto su mahom u pitanju DVB-T modeli (pošto se uglavnom koristi DVB-C standard koji u ovom slučaju nije podržan), no u svakom slučaju u ponudi mogu da se nađu takozvani hibridni modeli koji kombinuju tjuner analogne i digitalne slike. Kao i obično, tu je i FM radio tjuner, ali i MPEG-2 enkored slike sa analognih izvora, tako da se može koristiti i kao Capture kartica. Leadtek WinFast kartice su kod nas dosta popularne, i ne bez razloga pošto se radi o stvarno kvalitetnim modelima koji pružaju prilično dobru sliku, naravno pod uslovom da im dovedete signal dovoljno dobrog kvaliteta.

Ključne karakteristike

  • Kombinovani analogni i digitalni tjuner
  • Odličan kvalitet slike

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: PCI Express x1
  • Konektori: Kompozitni AV, S-Video, komponentni (preko posebnog kabla sa MiniDIN konektorom), antenski, FM

Leadtek WinFast PxDVR3200H

Kartica je niskog profila, a dolazi sa standardnim bracketom, ali se u pakovanju dobija i Low-Profile, tako da vrlo lako pretvara u karticu koja staje u kompaktna Low-Profile kućišta koja se najčešće koriste u HTPC konfiguracijama. Kartica je PCI Express formata, i koristi x1 slot u matičnoj ploči, pa nije loše proveriti unapred da li vaša ploča to podržava. Ne bi trebalo da bude problema sa instalacijom drajvera (uvek savetujemo da se preuzmu najsvežije verzije sa sajta proizvođača), a kartica će raditi pod Windows 7 i pod Windows 8 operativnim sistemom.

U pakovanju stižu i solidan daljinski upravljač, isti kao što se dobija uz ostale WinFast modele TV tjunera. Daljinski možda nije baš najlepši koji smo videli, ali svakako da ima dovoljno funkcija za sve potrebe prosečnog korisnika, tako da se ne mora uopšte sedati za računar, već može sve da se podešava iz fotelje. Pored TV i Radio signala, na karticu se može dovesti i signal sa nekog analognog izvora videa, a dostupni su S-Video, kompozitni i komponentni priključci preko kabla sa Mini DIN 9-pinskim konektorom. U pakovanju se dobija i 4-pinski kabl koji služi za povezivanje ove kartice sa zvučnom, mada će to služiti samo za radio i analogni TV signal pošto se preko digitalnog prenosi i zvuk.

Rezime

Ukoliko je to bitno, ova kartica koristi Conexant CX23885 + CX23417 + Intel CE6353 čipset, a u pitanju su već proverena rešenja koja koriste brojne druge kartice. Ovaj model je jedan od boljih hibridnih kartica sa tržišta, pa iako to na žalost znači i nešto veću cenu, verujemo da će se isplatiti. Sa druge strane, pitanje je koliko će DVB-T standard biti koristan kod nas, pošto i kablovski operateri mahom koriste DVB-C. Ipak, ostaje konstatacija da se radi o vrlo kvalitetnoj kartici koja zaslužuje preporuku.

Conclusion

If it matters, this card uses Conexant CX23885 + CX23417 + Intel CE6353 chipset, and comes already with proven solutions used by a number of other cards. This model is one of the better hybrid cards available on the market, and even though it means a higher price, we believe it is worthwhile. On the other hand, the question is how the DVB-T standard would be useful to us, as cable operators mainly use DVB-C. However, this high quality card deserves a recommendation.

Testirani proizvod je uzorak.

Sampro ustupio: Leadtek WinFast PxDVR3200H
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs