Crypton Box 301 digitalni tjuner

Još jedan od brojnih modela digitalnih tjunera koji se mogu pronaći kod nas, Crypton Box 301 ne nudi ništa spektakularno novo u odnosu na konkurenciju. Standardan dizajn i set funkcija, uz sasvim očekivanu cenu.

Već smo mogli da vidimo veći broj raznih digitalnih TV tjunera, kojih ima solidan broj u prodavnicama, a sve zbog nastupajuće digitalizacije. Svi oni koji su do sada pratili analogni TV program, moraće da pređu na digitalni, što naravno važi samo ukoliko nije u pitanju kablovska ili satelitska televizija. Crypton nije ime koje odmah prepoznajemo, ali većina aktuelnih digitalnih tjunera je veoma slično, kako po pitanju dizajna, tako i po pitanju karakteristika i performansi. Praktično jedine razlike se odnose na cenu, koja se kreće oko 30 evra.

Ključne karakteristike

  • Podrška za DVB-T2/T standard digitalne televizije
  • Podržava Full HD rezoluciju
  • Reprodukcija multimedije i snimanje TV programa preko USB interfejsa

Utisak kvare

  • Nema displeja

Specifikacija

  • Kompatibilnost: DVB-T2, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, H.264 DVB-T
  • Konekcije: HDMI, Scart, RF ulaz/izlaz, USB

Crypton Box 301

Kao što smo već i navikli da vidimo, tjuner je spakovan u relativno kompaktnu kutiju dimenzija od 138 x 100 x 35 mm, koja osim oznake proizvođača i DVB-T2 logoa zaista nema nekih specifičnih detalja. Ono što možemo primetiti je da nema standardnog displeja napred, što nekome može zafaliti. Prateće pakovanje je standardno, i dobija se šturo korisničko uputstvo, zajedno sa daljinskim upravljačem, čiji nas kvalitet i nije tako oduševio. Uz standardan dizajn i broj i raspored tastera, možemo samo da konstatujemo da su svi tasteri od prilično mekane gume, koja se dosta ugiba prilikom pritiskanja.

Napred možemo da vidimo samo Power taster, IR senzor za daljinski i statusnu diodu, nema čak ni tastera za promenu kanala. USB port je neizostavni deo konfiguracije, a služi za upgrade firmwarea, snimanje TV programa i reprodukciju multimedije direktno sa priključenog eksternog hard ili flash diska. Proizvođači ovih tjunera nisu baš uvek najjasniji kada je u pitanju podrška za multimedijalne formate, i u ovom slučaju znamo za MPEG-2 MP@HL,AVC/H.264, HP@L4.1, MPEG4 A SP kada je video u pitanju, odnosno AAC/AC3/PCM za audio, mada toplo preporučujemo da ponesete flash disk sa fajlovima koje želite da proverite i na licu mesta proverite da li će ih tjuner prepoznati i prikazati kako treba. Pozadi nalazimo fiksirani strujni kabl, HDMI konektor i SCART priključak, uz RF ulazni i izlazni konektor, što je prilično standardan set opcija. Mala napomena, uz tjuner ne stižu nikakvi dodatni kablovi, tako da treba dobro razmisliti o tome šta će morati sve da se dokupi.

Rezime

Ovaj tjuner podržava sliku do Full HD rezolucije od 1080p, naravno potrebno je da i TV podržava tu rezoluciju, kao i da je sam kanal koji se gleda u Full HD-u. Što se tiče kvaliteta slike i zvuka, nemamo zamerki i ovaj tjuner sasvim dobro radio posao, uz malu napomenu da je potrebno obezbediti i posebnu antenu za prijem digitalnog signala. Za oko 25€ koliko košta, može svašta da se nađe i bira, ali su razlike prilično zanemarljive. Ukoliko vam ne smeta odsustvo statusnog displeja i Crypton Box 301 će biti sasvim dobar izbor.

Conclusion

This tuner supports up to Full HD 1080p image, of course, it is necessary that the TV supports this resolution, as well as to view a Full HD channel. As for the quality of picture and sound, everything is beyond reproach, the tuner is very good and the only thing necessary is to provide a special antenna for receiving the digital signal. At a price of 25 Euros, there are many similar offers on the market; however, the differences are negligible. If you do not mind the lack of status display, Crypton Box 301 will be a good choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 25€

Gigatron ustupio: Crypton Box 301 digitalni risiver
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com