Creative Sound Blaster X-Fi HD USB

Najnovija Creative eksterna zvučna kartica je za malo zahtevnije korisnike koji traže kvalitetan zvuk. Sa relativno malim brojem ulaza i izlaza, ovo nije rešenje za kućna studija, već kućne korisnike koji hoće da unaprede postojeći zvuk.

Na prošlogodišnjem CES sajmu, Creative je predstavio dve nove zvučne kartice: Creative Sound Blaster X-Fi HD USB (koju smo i dobili na testiranje) i internu varijantu Sound Blaster X-Fi Titanium HD. Ova kompanija je vrlo dobro poznata po zvučnim karticama i već jako dugo je prisutna na tržištu na kome, slobodno možemo reći, dominira. Primetili smo da su eksterne zvučne kartice postala prilično popularne, pogotovo među vlasnicima laptop računara koji žele da unaprede kvalitet zvuka u odnosu na integrisane zvučne kartice. Osim što se dobija vrlo fleksibilno rešenje koje je lako za instalaciju (koristi se najobičniji USB interfejs), izbegavaju se interferencije do kojih može doći ako se recimo koristi interna zvučna kartica.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetni AD i DA konvertori
  • Optički i analogni konektori
  • THX TruStudio Pro

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB
  • Konektori: 2x 6.3mm (slušalice i mikrofon), Line in, Phono in, Line out RCA konektori, TOSLINK optical
  • Tehnologija: X-Fi (X-Fi CMSS-3DCMSS-3D, Crystalizer), EAX Advanced HD 4.0, Creative ALchemy, THX TruStudio Pro

Creative Sound Blaster X-Fi HD USB

Ova kartica je smeštena u kvalitetno plastično kućište minimalističkog dizajna, tako da se napred nalaze samo potenciometar za podešavanje jačine zvuka (nije ograničen i može se okretati beskonačno), i dva 6.3mm pozlaćena konektora za mikrofon i slušalce, dok je sa gornje strane i jedna statusna dioda. Interesantno je da se Creative odlučio za 6.3mm konektore, što znači da bez adaptera (koji se doduše dobija u pakovanju) neće biti moguće priključiti headset ili klasične slušalice i mikrofon. Pozadi se nalaze svi ostali priključci: Line/Phono in, Line out (RCA konektori), Optički ulaz i izlaz, Micro USB priključak i poseban GND (uzemljenje) priključak koji se koristi za povezivanje gramofona.

Ova kartica koristi 24-bitnu AD i DA konverziju uz semplovanje do 96KHz, dok je Signal-to-Noise (SnR) Ratio 114 dB (20kHz Low-pass filter), tako da se može svrstati u red kvalitetnijih modela na tržištu. Ovo se potvrdilo i u praksi, a u odnosu na integrisane zvučne kartice, dobija se čistiji, jači i jasniji zvuk. Kao X-FI kartica, i ova podržava X-Fi CMSS-3DCMSS-3D i Crystalize, stim što je poseban akcenat na THX TruStudio Pro tehnologiji koja je sledeći korak u probliživanju korisnika izvoru dešavanja, posebno kada je reč o filmovima. EAX je podržan i kroz Creative ALchemy tehnologiju, koja prevazilazi ograničenja operativnog sistema kada je EAX u pitanju.

Rezime

Iako je uvek dosta manje onih koji se odlučuju za ovakve kartice, nego za klasične interne modele, ne može se osporiti da je nekada mnogo praktičnije imati eksternu karticu koja je fleksibilnija za upotrebu a istih performansi kao interna verzija. Sound Blaster X-Fi HD USB je zgodno rešenje za one kojima treba DA konverter da zvuk proslede do pojačala ili risivera, ali i sve one koji žele da uživaju u kućnom bioskopu uz maksimalan kvalitet zvuka koji se može dobiti preko račnuara.

Conclusion

Although small number of users will opt for this card, we cannot deny that sometimes it is a lot more practical to have an external card that is more flexible to use, with the same performance as an internal version. Sound Blaster X-Fi HD USB is a handy solution for those who need DA converter to convert the sound to an amplifier or receiver, but also for all those who want to enjoy home theater with the maximum sound quality available via computer.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2011.): 100€

ComputerLand ustupio: Creative Sound Blaster X-Fi HD USB
maloprodaja: Terazije 30-32, 011/361.30.10
zvanični sajt: pyramid.rs