ASUS Essence One MKII

Nova revizija odličnog Essence One DAC-a koja predstavlja suptilno poboljšanje. Ono što je najbitnije je da je kvalitet izrade zadržan, uz dodatak podrške za DSD. Sjajan zvuk i mogućnost daljeg upgrade-a su ono što definitivno izdvaja ovaj model iz brojne konkurencije.

Prošlo je dosta vremena od kako smo videli Asus Xonar Essence One, ASUS-ov DAC koji je bio praktično i prvi pokušaj da se zaintrigiraju audiofili, a ASUS je predstavio konačno i drugu generaciju odnosno Essence One MarkII (MKII). Inicijalno će biti dostupna dva modela, regularni MKII i MKII MUSES edition. Razlika je u korišćenju MUSES 01 operacionih pojačavača kod MUSES modela, dok su oba nova modela dobila podršku za asinhroni USB interfejs kao i Direct-Stream Digital (DSD). Posebno je interesantno to što je ASUS predvideo i poseban Upgrade Kit za vlasnike originalnog Essence One modela, što se zaista retko može videti u HiFi svetu. Kao šlag na tortu, oba nova modela imaju mogućnost izmene operacionih pojačavača za one koji žele da dodatno customizuju zvuk.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna izrada i atraktivan dizajn, bez mnogo razlika u odnosu na original
  • OP Amp-ovi se mogu menjati
  • Balansirani i nebalansirani izlazi
  • Vrhunski kvalitet zvuka
  • Asinhrona USB veza, DSD podrška

Utisak kvare

  • Nema daljinskog upravljača

Specifikacija

  • Output: 1 x 6.3 mm jack (1/4") Headphone out, 2 x RCA (Un-Balanced), 2 x XLR (Balanced)
  • Input: 2 x S/PDIF in (1 x Optical (Toslink)/1 x Coaxial), USB
  • Analog Playback Sample Rate and Resolution: 44.1K/48K/88.2K/96K/176.4K/192KHz @ 16bit/24bit
  • S/PDIF Digital Input: 44.1K/48K/88.2K/96K/176.4K/192KHz @ 16bit/24bit
  • Procesor/DAC/Pojačalo za slušalice: C-Media CM6631A High-Definition Sound Processor, TI PCM 1795, 2 x LME49600

ASUS Essence One MKII

Iako proizvođači najčešće vole da nove verzije uređaja i kozmetički dorade kako bi se razlikovale, ASUS se ipak opredelio da zadrži prilično atraktivan dizajn koji dobro pamtimo sa prve verzije Essence One modela. Dimenzija 261.33 x 230 x 60.65 mm, ovo je eksterni uređaj upakovan u veoma kvalitetno kućište sa metalnom šasijom i prednjim panelom od brušenog aluminijuma. Vidljive glave šrafova koje se vide sa prednje strane izgledaju interesantno, ali i u startu naglašavaju da je ovo uređaj koji je namenjen pravim ljubiteljima customizacije: onima koji će verovatno odmah po otpakivanju otvoriti kućište da vide šta je u njemu: otud i odsustvo nalepnice koja se cepa ukoliko se uređaj otvori i time gubi garancija, Essence One koristi OP-Ampove koji se mogu promeniti i to se u startu zna i na kraju krajeva i reklamira (ima ih ukupno 11).

Možda oni koji preferiraju minimalizam neće biti baš oduševljeni, ASUS Essence One MKII je prilično načičkan raznim kontrolama sa prednje strane: od dva poveća potenciometra (kvalitetne izrade, od metala i sa finim, preciznim hodom) za regulisanje glasnoće zvuka i odvojeno slušalica, Power taster sa leve strane (belo LED osvetljenje), tri tastera kojima se bira ulazni signal (koaksijalni, optički ili USB), aktivira upsampling i Mute taster. Interensantno je da jedino Mute nema svoju statusnu diodu, dok recimo za Sampling imamo od 44.1KHz do Bit Perfect, čak sedam dioda. Sa desne strane je i 6.3mm konektor za slušalice. Sa zadnje strane takođe vidimo glave šrafova, otvore za ventilaciju, selektor napona i IEC konektor za napajanje, kao i balansirane stereo XLR konekcije i klasične ne-balansirane RCA konektore za povezivanje na pojačalo. Tu je naravno i ulazna sekcija, koaksijalni, optički i USB. Prostora ima dovoljno na raspolaganju tako da su i konektori dobro raspoređeni.

Rezime

U odnosu na prvu verziju Essence One uređaja, razlike su prilično suptilne, od skoro neizmenjenog dizajna, pa do prilično slične konstrukcije i korišćenih komponenti. Ipak, i dalje imamo stvarno odličan zvuk sa dosta detalja (ne i previše analitičan), široki soundstage i prilično dobro definisane tonove svih opsega. Ono po čemu će se svakako razlikovati jeste podrška za novi DSD standard (samo preko USB interfejsa) koji donosi praktično novu klasu zvuka visoke rezolucije. Odličan vest je da će vlasnici orignalnog Essence One DAC-a moći da nabave i upgrade kit umesto da zamene ceo uređaj. MUSE verzija celu priču diže na drugi nivo zbog vrhunskih MUSES 01 op-ampova, no to znači i nešto veću cenu. Na kraju, ASUS možda i dalje nije ime koje ima svoju poziciju u HiFi svetu, ali proizvodima kao što je ovaj DAC se polako bori da se to uskoro i desi. Po svemu viđenom, ovo je DAC koji bez problema može da izađe na crtu proizvodima iz istog cenovnog ranga a da su u pitanju mnogo poznatije audiofilske marke, tako da to svakako najbolje govori o tome da ASUS ima odličnu ideju o tome kako da napravi dobru muziku.

Conclusion

Compared to the first version of Essence One, the differences are subtle, from almost unchanged design up to the construction and similar used components. A great sound with many details is provided (not too analytical), wide soundstage and well-defined tones of all bands. The obvious difference is the support for the new DSD standard (only via USB interface) that delivers virtually a new class of high-resolution sound. Good news is that the owners of the original Essence One DAC will be able to purchase the upgrade kit instead of replacing the entire unit. MUSE version brings up everything to another level because of its top MUSES 01 Op-amps, but it also means a higher price. ASUS may not be a big name that has a special position in the Hi-Fi world, but products like this one are going to provide a special position. This DAC can be compared to products of well-known producers in the same price range, so it is the best proof that ASUS has a good idea of how to make good music.

Testirani proizvod je uzorak.

ASUS ustupio: ASUS Essence One MKII
zvanični sajt: asus.rs