Asus Xonar DG

Entry level kartica kompanije Asus koja će biti sjajan upgrade za one koji su navikli na integrisane zvučne kartice. Kvalitet zvuka je odličan, može da stane i u Low-Profile kućište, i ima posebno pojačalo za slušalice uz mogućnost podešavanja izlazne impedanse.

Asus je dosta proširio svoju Xonar porodicu zvučnih kartica, i imamo na raspolaganju čitav niz stvarno sjajnih kartica koje predstavljaju ozbiljan upgrade od integrisanih verzija. Znamo da je Creativ prilično dominantan na tržištu PC zvuka, no izgleda da je zlatno doba Sound Blastera prošlo i sada već imamo veoma ozbiljnu konkurenciju. Model Xonar DG je jedan od jeftinijih iz Asus-ove ponude i u pitanju je 5.1 surround kartica kompatibilna sa Low Profile formatom, osnovnim mogućnostima ali i posebnim pojačalom za slušalice. Iako je izostala podrška za većinu Dolby tehnologija, ova kartica je veliki korak napred u odnosu na integrisane zvučne kartice.

Ključne karakteristike

  • Zasebno pojačalo za slušalice
  • Odličan kvalitet zvuka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: PCI
  • Ulazi: 1 x 3.5 mm jack (1/8") (Line-in/ Mic-in combo)
  • Izlazi: 3 x 3.5 mm jack (1/8") (Front out/Side out/Center-Subwoofer out), 1 x S/PDIF
  • Procesor: C-Media CMI8786
  • Dodatno: 1 x Front-Panel Header, 1 x Aux-in (4-pin header), S/PDIF Header
  • Tehnologija: Smart Volume Normalizer, Xear 3D Virtual Speaker Shifter, FlexBass

Asus Xonar DG

Kartica se vizuelno i ne razlikuje mnogo od modela koje smo već videli, no treba znati da je ovo jedna od kartica najpovoljnije cene iz Asus-ove ponude. Koristi PCI interfejs, tako da će sigurno biti kompatibilna sa najvećim brojem matičnih ploča pošto retko koja ploča baš nema klasičan PCI interfejs. Znamo da kartica koristi C-Media Oxygen HD CMI8786 procesor, što je oslabljena verzija Oxygen HD CMI8788 procesora koji koriste malo skuplje Asus kartice (i koji je preimenovan u AV100 i AV200). Ovo u praksi znači 96KHz/24-bit interfejs za playback i 48KHz/24-bit za snimanje, dok je SNR 105dB, što nam govori da se radi o entry level modelu.

Ovaj model podržava Dolby Headphone virtual surround sound, kao i EAX 5.0. Postoji zasebno pojačalo za slušalice, a ono što je posebno interesantno je da se može podešavati impedansa izlaza za slušalice, kako bi se dobio optimalan zvuk. Zanimljivo je i da je izostala ASIO podrška koja je bitna kod snimanja zvuka. Na kartici imamo analogne 3.5mm konektore za 5.1 surround zvuk, jedan Line in / Microphone ulaz i S/PDIF optički izlaz, ali i konektor za prednji panel kućišta, jedan Aux ulaz i čak i S/PDIF header. Generalno, ova kartica je odličan izbor za sve koji nemaju neke posebne zahteve, već samo hoće da se pomere od integrisane zvučne kartice, a pri tome vole da slušaju muziku na slušalicama.

Rezime

Ova kartica se odlično ponaša u muzici, filmovima i igrama i razlika u odnosu na bilo koju integrisanu je primetna i na slabijim zvučnicima. Najviše će profitirati oni koji imaju malo bolje slušalice koje će zvučati sjajno, čak i u poređenju sa malo skupljim karticama. IPak, ovo jeste kartica osnovne kategorije i to se vidi i po ceni, no predstavlja sasvim validan prvi korak ka malo boljem zvuku.

Conclusion

This card performs quite well in music, movies and games and the difference regarding to any integrated card is noticeable on poorer speakers. The most will benefit those who have better headphones that will provide a great sound even compared to some more expensive cards. However, this is basic category card, which can be seen for the price, but is a first step towards a slightly better sound.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2013.): 30€

Gigatron ustupio: Asus Xonar DG
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com