Asus Xonar DS/A

Asus zvučna kartica osnovne kategorije koja koristi PCI interfejs, što znači da je kompatibilna sa najvećim brojem sistema). Dodatno, pošto je Low Profile formata, može se instalirati i u manja kućišta kakva se često koriste za HTPC sisteme.

Ovo je jedna od najpovoljnijih Asus zvučnih kartica, sa podrškom za surround u punih 8 kanala. I ako je relativno nov u polju zvučnih kartica, Asus je vrlo brzo i tu pokazao da ima prilično ozbiljne namere, i već smo videli razne modele kartica odličnih karakteristika. Ono što je bitno reći za model DS je da je u pitanju kartica kompatibilna sa Low Profile formatom, koja koristi PCI interfejs (veoma zgodno ako vam je zauzeo PCIe x1 slot). Kvalitet zvuka i cena su u veoma dobrom odnosu, što znači da pred sobom imamo jednu od best buy kartica koja će biti zgodna za mnoge primene i upotrebu u različitim sistemima.

Ključne karakteristike

  • Low Profile kompatibilnost
  • Odličan kvalitet zvuka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: PCI Express
  • Ulazi: 1 x 3.5 mm jack (1/8") (Line-in/ Mic-in combo),
  • Izlazi: 4 x 3.5 mm jack (1/8") (Front out/Side out/Center-Subwoofer out/Rear out), 1 x S/PDIF out (1 x Optical (Toslink)/rear out combo)
  • Procesor: ASUS AV66 High-Performance Sound Processor (Max. 192KHz/24bit)
  • Dodatno: 1 x Front-Panel Header, 1 x Aux-in (4-pin header)
  • Tehnologija: DTS Interactive Encoder/DTS Neo:PC technologies, Smart Volume Normalizer, Xear 3D Virtual Speaker Shifter, FlexBass

Asus Xonar DS/A

Kartica je vrlo kompaktnih dimenzija, i odmah nam je jasno da je u pitanju Low Profile model, pošto se bracket adapter dobija u pakovanju (potrebno je samo odvrnuti dva šrafa i promeniti ovaj adapter), pa će biti i odličan izbor za Slim kućišta i HTPC sisteme u koje ne staju kartice regularne visine. PCI interfejs nam govori da će biti kompatibilna sa praktično svim pločama (retko koji model nema na raspolaganju klasičan PCI slot). U pakovanju stiže CD sa drajverima i softverom, kao i kratko korisničko uputstvo u papirnom obliku, mada kao i uvek savetujemo da se na sajtu proizvođača potraže i novije verzije, za svaki slučaj.

Za one koje zanimaju konkretne specifikacije, playback sample rate je 192KHz/24-bit, a za snimanje 96KHz/24-bit, kada je u pitanju analogni signal. Što se tiče SNR-a, kao osnovni model, ne čudi nas brojka od 107dB na izlaznim kanalima, odnosno 100dB na ulazu, no to svakako nije mnogo loše u odnosu recimo na konkurenciju. KArtica ima pet 3.5mm analognih konektora, a kartica se može koristiti u 7.1 ili 5.1 konfiguraciji, stim što je jedan konektor deljeni mic/line ulaz. Dodatno, 7.1 Rear ulaz takođe može raditi i kao S/PDIF digital output. Na kartici još imamo priključak za konektore na prednjoj strani kućišta, kao S/PDIF digitalni izlaz i jedan Aux 4-pinski priključak.

Rezime

Ova kartica podržava DTS stereo-to-surround-sound konverziju zvuka, ali ne i Dolby surround sound procesiranje, tako da treba to imati u vidu prilikom sastavljanja surround konfiguracije. Podrazumeva se podrška i za EAX 5.0 (softverska naravno), kao i ASIO drajvere, ali podržava samo jedan ulaz za snimanje pa izvesno neće biti ozbiljno rešenje za snimanje i obradu zvuka. Kao entry level kartica, Xonar DS/A pruža dovoljno opcija, ali ipak treba biti realan od toga šta se traži i očekuje od kartice ovog ranga. Dobar zvuk i odlična cena uz PCI interfejs i mogućnost montaže u Low Profile kućište.

Conclusion

This card supports DTS stereo-to-surround-sound audio conversion, but not Dolby surround sound processing, so you need to keep that in mind while assembling surround configurations. Software support for EAX 5.0 is provided, and ASIO drivers, but supports only one input for recording and certainly will not be a serious solution for the storing and processing of sound. As an entry-level card, Xonar DS/A provides enough options, but it is necessary to be realistic on what is required and expected of the cards in this range. A good sound and a great price with PCI interface and the possibility of installation in Low Profile chassis are provided.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2013.): 42€

Gigatron ustupio: Asus Xonar DS/A
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com