Asus Xonar U3 zvuk u džepu

Za one koji imaju laptop koji baš nema neku impresivnu integrisanu zvučnu karticu (a malo koji ima), postoji rešenje da se dobije kvalitetniji zvuk. Jedno od varijanti je i odlična Asus Xonar U3 eksterna USB zvučna kartica.

Asus je izgleda rešio da se malo ozbiljnije pozabavi zvukom, a mi smo posle Essence One MKII nove generacije DAC-a rešili da pogledamo i nešto što je već neko vreme dostupno u prodavnicama, eksterna USB zvučna kartica iz Xonar serije: U3. Čemu i kome ovako nešto služi? Najčešći kupci ovakvih modela su vlasnici laptop računara koji jednostavno rečeno, nemaju drugi način da dođu do malo boljeg zvuka od onoga što integrisano rešenje nudi. U ovom slučaju, na dimenzije USB flash diska je spakovana zvučna kartica sa dosta opcija na raspolaganju, koja će osetno unaprediti kvalitet zvuka.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Plug&Play instalacija
  • Odlični rezultati
  • Dobra podrška za Dolby Tehnologije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0/1.1/1.0, Plug&Play
  • Chipset: ASUS UA100 USB Audio Chip
  • Konektori: 1 x 3.5 mm jack (1/8") (Analog out), 1 x 3.5 mm jack (1/8") (Line-in/ Mic-in combo), 1 x S/PDIF out (1 x Optical (Toslink)/(combo with analog in))
  • Dolby tehnologije: Dolby Digital Live/Dolby Headphone/Dolby Virtual Speaker/Dolby Pro-Logic II
  • Dodatno: Smart Volume Normalizer, Xear 3D Virtual Speaker Shifter, Magic Voice, Karaoke Functions, 10 -band Equalizer, 27 Environment Effects, GX 2.5 Game Audio Engine, VocalFX

Asus Xonar U3

Dimenzije ove eksterne zvučne kartice su 79.5 x 30.6 mm, što je malčice više od prosečnog USB Flash diska, ali je i dalje dovoljno kompaktno da staje u džep. Što je još bitnije, neće mnogo viriti iz laptopa, a u kombinaciji sa produžnim USB kablom (koji se dobija u pakovanju) se i to da rešiti elegantno ako nekome smeta. U pakovanju stiže još i CD sa drajverima i softverom, kao i S/PDIF optical adapter. Što se interfejsa tiče, sa jedne strane je full-size USB port sa zaštitnom kapicom koja je povezana sa telom uređaja tako da se neće lako izgubiti, a dodatno, tu je i privezak za ključeve, ako je nekome zgodnije da ga tako nosi.

Na Xonar-u nalazimo dva 3.5mm konektora, od kojih je jedan line-in i microphone combo, a drugi line-out analogni/optical combo. Iako je ovo USB Plug and Play uređaj, mi toplo savetujemo da se potraže najsvežiji drajveri za odgovarajući operativni sistem direktno sa sajta proizvođača. Iako možda nekome bude delovalo kao da na gornjem delu imamo dva grilla za zvučnike, u pitanju su samo originalno dizajnirani otvori za ventilaciju, mada mi nismo primetili da se mnogo greje, ipak nije loše obezbediti protok vazduha. Dodatno, tu su i dve plave diode koje će označiti da sve radi kako što je predviđeno.

Proizvođač navodi da ova eksterna USB kartica koristi ASUS UA100 zvučni čip, stim što postoje indicije da je u pitanju CMedia CM108AH USB audio procesor. Da bi se mogućnosti kartica do maksimuma iskoristile, potrebno je instalirati Xonar Audio Center softver odakle se obavljaju sva podešavanja koji ima dosta. Posle malo upoznavanja sa interfejsom, može se pristupiti podešavanjima, a mi savetujemo da se malo eksperimentiše sa presetovima i ekvilajzerom kako bi se iz slušalica (za koje postoji posebno Texas Instruments DirectPath DRV601 pojačalo) ili zvučnika u stereo ili surround režimu izvukao maksimum. Dobra stvar je da su podržane brojne aktuelne Dolby opcije kao što su recimo Pro-Logic II i Digital Live, da navedemo samo par. Što se tiče analognog izlaza, maksimum koji se dobija je 48KHz u 16bit-a, što možda neće oduševiti neke malo zahtevnije audiofile, no ovo je ipak osnovna varijanta eksterne zvučne kartice od koje realno nismo ni očekivali više.

Rezime

Ova kartica bez muke izlazi na kraj i sa malo boljim slušalicama, stim što naravno za neke profi varijante ipak treba računati na dodatno pojačalo za slušalice. Iskreno, nismo imali baš velika očekivanja od kartice spakovane na ovako male dimenzije, no Asus je uspeo da napravi stvarno odličan posao i ukoliko niste baš neki zahtevniji audiofil, koji se svakako neće zadovoljiti portabl USB varijantom koja košta 40€.

Conclusion

This card comes can cope with better headphones, except for the professional versions you should count on the additional headphone amplifier. We had no high expectations when it comes to card packaged in such a small size, but Asus did a great job if you are not a demanding audiophile who will not be satisfied with portable USB variant which costs 40 Euros.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 38€

Gigatron ustupio: Asus Xonar U3
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com