Xwave C-20

Odlična kamera koja pruža kvalitetan video i danju i noću u maksimalnoj 720p rezoluciji. Jednostavno se instalira i koristi, a ima pozadi i mali 1.5" LCD ekran. Cena je dosta dobra i svakako je treba uzeti u obzir.

I kompanija Xwave se uključila u priču sa dashboard kamerama, pa smo na testu imali model C-20 koji spada u jednostavnije i povoljnije modele na tržištu. Ove kamere se koriste najčešće kod onih koji vole da zabeleže šta se dešava ispred vozila, da bi snimili svoju vožnju, ili jednostavno da bi imali dokazni materijal za slučaj da treba nešto dokazivati, osiguranju ili čak na sudu, a bez obzira na izjave, ipak je video zapis daleko sigurniji. Ovakvih kamera ima dosta na tržištu i trend je takav da se sve više vozača i firmi odlučuje da vozila opremi ovakvim kamerama koje mogu dosta značiti za sigurnost u saobraćaju.

Ključne karakteristike

  • Eksterna memorija pomoću SD kartica
  • Rezolucija videa do 1280x720 piksela
  • Noćno snimanje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1.3MP Sensor, 720p
  • Memorija: Slot za SD
  • Ekran: 1.5" TFT
  • Baterija: 800 mAh
  • Konekcije: MiniUSB, HDMI

Xwave C-20

U pakovanju dolazi sama kamera kao i pribor neophodan za instalaciju u kolima, što znači vakumski nosač koji se kači na vetrobran, auto punjač i poseban USB kabl. Nosač je dosta dobar i veoma čvrsto drži, tako da neće biti lako da se otkači. Takođe, kamera stoji čvrsto i slika ne podrhtava od vibracija koje nastaju zbog puta. Kamera je manje više standardnog dizajna i primećujemo par detalja sa prednje strane koje vredi pomenuti. Prvi je to da postoje četiri IR LED-a koji će dobro doći za snimanje noću, kada nema dovoljno ambijentalnog osvetljenja, a drugo je da iako na kameri piše da je 1080p, ovaj model (C-20) ipak snima samo u maksimalnoj 720p rezoluciji, pošto se koristi senzor od 1.3MP.

Na kameri se nalazi sa zadnje strane minijaturni 1.5" LCD na kome se može pratiti tok snimanja i pregledati snimljeni materijal, a što je prilično praktično. Treba ipak napomenuti da se, ukoliko je dnevno svetlo malo jače, ne vidi sadržaj ekrana baš najbolje. Sa leve i desne strane ekrana imamo po po dva funkcijska tastera (Mode, Record/Ok, Up i Down za navigaciju kroz meni i opcije), plus dva dodatna tastera koja su smeštena sa donje strane kamere (Power i jedan za fotografisanje). Što se konektora tiče, postoje jedan Mini USB (za napajanje i povezivanje na računar), HDMI i AV out za povezivanje sa eksternim displejom. Objektiv inače pokriva nešto širi ugao od 130 stepeni ispred, tako da će se lako uhvatiti ceo prostor ispred vozila.

Rezime

Ova kamera može snimati u 480p i 720p rezoluciji, a video se snima u AVI formatu, dok se fotografije memorišu kao JPG. Kao što je očekivano, postoji i ugrađena baterija, ali se ipak treba osloniti na izvor kontinualnog napajanja pošto baterija neće dugo izdržati. Slika koja se dobija je prilično dobra za 1.3MP senzor i sa dovoljno detalja da će jako lepo poslužiti u bilo koje svhe. Na kraju, cena je u skladu sa onim što smo i očekivali, pa se ovaj model uključuje na tržište u pravom trenutku i na pravi način.

Conclusion

This camera records in 480p and 720p resolution and video is recording in AVI format while images are saved as JPG. There is a built-in battery, but users must rely on a source of continuous power, as the battery will not last long. Provided pictures are quite good for a 1.3MP sensor offering enough details so it will serve any purpose. The price is in the line with what we expected, so this model enters the market at the right time and in the right way.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2013.): 53€

NT Company ustupio: Xwave C-20
maloprodaja: NT Company prodajna mesta na ovom linku.