Xwave C-110A

Ovo je kamera koja spada u srednju kategoriju, sa standardnim 1.3MP senzorom. Ono što je izdvaja iz brojne konkurencije jeste dodatno LED svetlo i potenciometar sa kontrolom jačine osvetljenja.

Iz bogate Xwave ponude, ovoga puta smo odabrali jednu Web kameru koja će biti i malo osveženje u odnosu na standardnu ponudi. Naime, iako koristi prilično standardni 1.3MP CMOS senzor koji smo mnogo puta i ranije mogli da vidimo, dolazi i sa tri bele LED lampice koje će dosta pomoći da se dobije kvalitetna slika čak i kada nema puno ambijentalnog osvetljenja. Ono što će verovatno većini kupaca biti prvo što će primetiti jeste prilično dobra cena, pa ukoliko tražite novu Web kameru osnovnih mogućnosti, svakako treba obratiti pažnju i na ovaj model.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet videa
  • Dodatno LED svetlo

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1.3MP, maksimalna rezolucija 640x480 u 15fps-a
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon, LED dodatno svetlo

Xwave C-110A

Kamera je smeštena u plastično kućište kompaktnih dimenzija i horizontalne orijentacije. Nije nešto posebno impresivnog dizajna, te se po tom pitanju i neće mnogo razlikovati od brojne konkurencije. Moramo da primetimo da završna obrada nije baš impresivna i da plastika ne uliva baš mnogo poverenja. Postolje je sa druge strane dosta dobro napravljeno i sa kamerom je spojeno zglobom koji će lako omogućiti da se kamera postavi u željeni položaj, odnosno da hvata odgovarajući kadar. Postolje je inače takvo da se može postaviti da kamera stoji na ravnoj površini, ili zakačiti na okvir monitora, stim što su oni delovi koji se naslanjaju na monitor postavljeni gumom, tako da neće oštećivati okvir.

Kamera ima manuelni fokus prsten, tako da ne treba zaboraviti da se podesi kako bi se dobila dobra oštrina slike. Postoji i integrisana kamera, kao i taster sa gornje strane koji služi za fotografisanje, dok su sa prednje strane pored objektiva kamere i tri LED lampice koje daju dodatno svetlo. Ono što je posebno interentno je da na kablu postoji potenciometar kojim se lako podešava jačina LED osvetljenja, tako da će se lako prilagoditi okruženju. Sa računarom se povezuje pomoću USB interfejsa, i u pitanju je Plug and Play kamera koja ne zahteva dodatnu instalaciju drajvera. Većina parametara (kao što su recimo balans bele boje i kompenzacija boja) se automatski regulišu, tako da korisnici neće imati puno posla.

Rezime

Kvalitet slike je dobar, i maksimalno u rezoluciji od 640x480 piksela, što bi trebalo da je više nego dovoljno za prosečne korisnike. Fotografije nas sa druge strane i nisu oduševile, i deluje da tu ima prostora za poboljšanja. Sve zajedno, ova kamera je dovoljno dobre cene da stvarno nema primedbi i možemo samo da konstatujemo da će biti dobar izbor u srednjoj kategoriji.

Conclusion

The picture quality is good, and device offers a 640x480 pixels maximum resolution, which should be enough for the average users. The photos did not impress us and many things must be improved. This camera is available at affordable price, the price is beyond reproach, and it will be a good choice in the midsize category.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2013.): 11.5€

NT Company ustupio: Xwave C-110A
maloprodaja: NT Company prodajna mesta na ovom linku.