Synology RackStation RS814

Najnapredniji Synology NAS koji smo do sada mogli da vidimo, model RS814 dolazi u rack-mount formatu, sa podrškom za četiri 2.5"/3.5" diska, uz mogućnost proširenja pomoću modula za ekspanziju.

Posle serije dekstop modela, odnosno Deskstation oznake, iz Synology-ja stiže i jedan Rack-mount NAS koji je namenjen serverskom okruženju. U pitanju je uređaj 1U dimenzija, sa prostorom za četiri hard diska 2.5"/3.5" formata, koij ima i mogućnost proširenja kapaciteta pomoću RX410 modula za ekspanziju sa još četiri diska. Ovo svakako nije nešto za prosečne korisnike, već za SMB kategoriju gde već postoji rack orman, i gde je najpraktičnije nabaviti NAS upravo u ovom formatu. Opremljen solidnim dual-core procesorom i 1GB RAM-a, ovaj model ima deklarisane brzine čitanja podataka od 200MB/s i upisa od 130MB/s, što su sjajne brojke.

Ključne karakteristike

  • Podrška za četiri 2.5"/3.5" SATA hard diska, proširenje kapaciteta na 8 pomoću RX410 modula
  • Jednostavna instalacija, Web interfejs
  • Odlične performanse
  • USB, eSATA priključci za periferije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: MARVELL Armada XP MV78230, 1.33GHz, dual-core
  • Sistemska memorija: 1GB DDR3
  • Disk management: 4 diska, Basic, JBOD, RAID 0/1/5/6/10, Synology Hybrid RAID
  • File sistem: EXT4 interno, FAT, NTFS, NFS+, EXT3, EXT4 eksterno
  • LAN: 2x 10/100/1000 port (Link Aggregation / Failover)
  • Periferije: 2x USB 3.0, 1x eSATA
  • Hard disk: 4x 2.5"/3.5" SATA
  • Dimenzije: 44 mm X 430.5 mm X 457.5 mm
  • Težina: 6.37 kg
  • Potrošnja: 28.91W/17.77W (Access/HDD Hibernation)
  • Hlađenje: 3x 40mm ventilatora
  • Napajanje: 200W

Synology RackStation RS814

Dimenzije od 457.5x430.5x44 mm odgovaraju 1U rackmount formatu, tako da neće morati da se razmišlja o kompatibilnosti. Proizvođač je koristio kvalitetno metalno kućište (što se i podrazumeva), koje sa prednje strane ima horizontalne proreze za ventilaciju. Odmah da kažemo da je hlađenje itekako bitno kod ovakvih uređaja, a interesantno je da se proizvođač opredelio sa pasivno hlađenje procesora (sa druge strane, tu nema šta da se pokvari), dok sa zadnje strane možemo videti čak četiri 80mm ventilatora, od kojih je jedan od napajanja. Ovo znači da će hlađenje biti dobro, ali i prilično bučno, što opet nije neki veliki problem pošto kod rack-mount modela i tako nije bitno da rade tiho. Napajanje je integrisano, i u ovom slučaju nemamo i dodatno, redundantno napajanje za slučaj da ovo prvo zakaže.

Sa prednje strane vidimo četiri Hot Swap fioke za diskove u horizontalnom rasporedu, koje su i dodatno zaštićene bravicama. Vađenje i promena diskova je brza i jednostavna, a mehanizam radi prilično glatko radi. Sa prednje strane su i Power taster i statusna dioda, kao i ceo red dioda zaduženih za LAN, diskove, Status, pa iako svetle nešto jače, opet verovatno nikome neće smetati pošto će stajati u rack ormanu. Pozadi imamo dva LAN porta (podržani su Failover i agregacija linkova), dva USB 3.0 i jedan eSATA konektor za priključivanje podržanih periferija, konektor za napajanje i servisni COM port. Ukoliko se bude dodao pomenuti modul za ekspanziju RX410, dobijamo teoretski 48TB prostora na raspolaganju (uz 6TB hard diskove). Podržani su praktično svi 2.5" i 3.5" SATA diskovi, uključujući i SSD modele, a spisak zvanično podržanih modela je dostupan na sajtu proizvođača.

Rezime

Kao i svi ostali Synology NAS-ovi, i ovaj koristi sjajni DiskStation Manager OS kome se pristupa preko Web interfejsa i koji omogućava jednostavno podešavanje i monitoring resursa. Za one koji će podešavati i pristupati NAS-u daljinski, tu je i QuickConnect opcija koja će pojednostaviti inače pomalo komplikovana DDNS setovanja. Ovaj NAS bez problema postiže brzine transfera koje smo dobili u specifikacijama, i biće odličan izbor za centralni storage, backup, share i sinhronizaciju podataka. Kompatibilan je sa velikim brojem popularnih cloud servisa koji se takođe mogu koristiti u te svrhe, tako da je u pitanju sveobuhvatno rešenje namenjeno zahtevnijim korisnicima.

Conclusion

Like all other Synology NASs, this one uses DiskStation Manager OS, which is accessible via the Web interface and enables easy setup and monitoring of resources. For those who will set and access the NAS remotely, there is a QuickConnect feature that will simplify slightly complicated DDNS settings. This NAS achieves transfer rates stated in the specifications, and will be a great choice for central storage, backup, share and data synchronization. It is compatible with a number of popular cloud services, which can also be used for this purpose, so it is a comprehensive solution for demanding users.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 1120€

Sampro ustupio: Synology RackStation RS814
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs