QNAP TS-451U-1G Rackmount

Još jednom QNAP nema problem da dokaže da se radi o jednom od vodećih proizvođača NAS uređaja. Na stolu se našao Rackmount 1U model koji koristi odličan Intel Celeron dual-core procesor. Za one zahtevnije, može se upgradovati memorija kao i ubaciti SSD za keširanje podataka.

Rackmount modeli NAS-ova su najpopularniji među poslovnim korisnicima, koji već imaju instaliran ili planiraju kupovinu rack ormana. Za QNAP već znamo da ima u ponudi solidan broj modela ovog specifičnog formata, a do nas dolazi i osnovna varijanta koja podržava do četiri hard diska. Kombinacija stvarno sjajnog QTS operativnog sistema po kome je QNAP i poznat, i odličngo dual-core Intel procesora daje odlične rezultate, uz mogućnost da se nadogradi memorija (preporučivo ukoliko planirate virtuelno okruženje) i instalira SSD za keširanja podataka, što će i dodatno ubrzati performanse celog sistema.

Ključne karakteristike

  • Unapređena konfiguracija, proširiv RAM
  • Veoma kvalitetna izrada
  • Brz i intuitivan interfejs
  • Odlične performanse
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6Gb/s
  • Niska potrošnja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Dual-core Intel Celeron 2.41GHz (up to 2.58GHz)
  • Memorija: 1GB DDR3L SDRAM (1 x 1GB) (proširivo do 8GB) (512MB Flash memorije)
  • Hard disk: 4x 2.5"/3.5" SATAI/II (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 2x 10/100/1000 port (Failover, Multi-IP Settings, Port Trunking/NIC Teaming)
  • USB: 1x USB 2.0, 4x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk, digitalna kamera), podržava ekspanziju: UX-800U-RP/UX-1200U-RP
  • Dimenzije: 44 (H) x 439 (W) x 499 (D) mm (1U Rackmount)
  • Težina: 7.63Kg
  • Potrošnja: 38.01W (21.03W HDD Standby)
  • Hlađenje: 2x40mm ventilator
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, UPnP Media, iTunes server, Multimedia Station, Download Station
  • Disk menadžment: Single Disk, RAID 0,1, 5, 6, 10, 5+Hot spare, Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery, AES 256-bit enkripcija
  • File Sistem: EXT4 (interni diskovi), EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, MyCloudNAS
  • Napajanje: 250W

QNAP TS-451U-1G Rackmount

Ovaj model NAS-a spada u 1U Rackmount kategoriju, tako da i dimenzije od 44 x 439 x 499 mm odgovaraju, a nije loše pomenuti i da prazan, NAS teži preko 7.5Kg, te da dolazi sa ugrađenim napajanjem snage 250W. Za razliku od malo naprednijih modela, ovo je klasično napajanje a ne redundantno. Hlađenje je regulisano sa dva dodatna 40mm ventilatora koji nisu baš toliko tihi, no verovatno nema mnogo onih koji će ovaj uređaj držati baš pored radnog stola. Kao što je i očekivano, NAS je spakovan u kvalitetno, metalno kućište koje napred ima horizontalno poređane fioke za diskove. Podržani su naravno 2.5" i 3.5" modeli, a proizvođač stalno dopunjava listu zvanično podržanih modela, a po dosadašnjem iskustvu, biće jako teško naći diskove koji nisu kompatibilni. Odmah da kažemo da se može instalirati i SSD koji će sistem iskoristiti za keširanje podataka, čime se povećavaju IOPS performanse. Ovo nije jedini način da se NAS upgraduje, pošto se i memorija koje ima 1GB može nadograditi do maksimalno 8GB, što se preporučuje za virtuelna okruženja.

Za one kojima četiri hard diska neće biti dovoljna, proizvođač ima već spremne dodatne module (UX-800U-RP i UX-1200U-RP) sa po 8 i 12 dodatnih diskova, što je već omogućava veću fleksibilnost i skalabilnost skladištenog prostora ali i kompleksnijih RAID konfiguracija. Za administratore će, pored onih standardnih opcija koje smo već videli, biti interesantan Q'center koji služi za objedinjenu kontrolu NAS-ova u sistemu, gde se na jednom mestu može pratiti i konfigurisati rad svih povezanih QNAP uređaja. Pored file sharing funkcija koje su verovatno i najpopularnije, tu su i 256-bitna AES enkripcija podataka ali i ugrađeni anti virus koji će olakšati posao administratorima. Za one koje zanimaju virtuelne platforme, na raspolaganju će biti i Windows, Linux, UNIX i Android okruženja, stim što se u tom slučaju savetuje upgrade memorije. Pored USB konekcija (jedna 2.0 napred i četiri 3.0 pozadi) koje služe za priključivanje periferija, na raspolaganju su i dva gigabitna LAN konektora kao i HDMI video izlaz. Ovaj NAS podržava QvPC tehnologiju, koja omogućava da se praktično koristi kao računar sa priključenom tastaturom, mišem i monitorom. Dodatno, NAS može i direktno reprodukovati multimedijalne formate.

Rezime

Konfiguracija je bazirana na odličnom Intel dual-core Celenor procesoru na 2.41GHz, što se pokazalo sasvim dovoljnim za odlične performanse koje će TS-451U-1G postaviti u sam vrh ove kategorije. Iako se radi o modelu koj je i osnovni u Rackmount kategoriji, proizvođač se dobro potrudio da sve opcije koje imaju i skuplji modeli budu podržane. Dobre performanse, mogućnost upgrada memorije ali i dodavanje SSD-ova za keširanje podataka će dobro doći za malo kompleksnije konfiguracije sa virtuelnim mašinama. Sve zajedno, iako cena od skoro 720€ verovatno ne zvuči mnogo povoljno, ipak se radi o sjajnom NAS-u koji neće imati problema da opravda ulaganje.

Conclusion

The configuration is based on a 2.41GHz Intel dual-core Celeron processor, which is enough for a great performance that would set TS-451U-1G at the top of this category. Although it is a basic model of the Rackmount category, the manufacturer provided support for all the options that the more expensive models have. Good performance, upgradeable memory and option to add SSDs for data caching will be useful for more complex configurations with virtual machines. Although the price is nearly 720 Euros, this is a great NAS worth the investment.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 715€

Mikro Princ ustupio: QNAP TS-451U-1G Rackmount
zvanični sajt: mikroprinc.com