Synology Diskstation DS414

Još jedan od dostupnih Synology NAS-ova koji podržava do 4 SATA hard diska 2.5" ili 3.5" formata. Radi se o malo naprednijem modelu koji je namenjen zahtevnim kućnim ali i poslovnim korisnicima, sa odličnim setom opcija i brzinama transfera.

Synology Diskstation DS414 je namenjen zahtevnijim korisnicima i manjim kancelarijama koji traže NAS boljih performansi i fleksibilnijih opcija. Kao što možda može iz oznake da se odmah i vidi, ovaj model ima prostora za četiri hard diska i podržava sve 2.5" i 3.5" SATA modele, uključujući naravno i SSD-ove. Tool-free, Hot-Swap menjanje diskova, dual-LAN konektori i prilično dobra konfiguracija sa dual-core procesorom i 1GB RAM-a su garant za odlične performanse u malo zahtevnijim scenarijima. Sa cenom od oko 725€, ovaj NAS svakako ne spada u mainstream kategoriju, no itekako ima dovoljno toga da ponudi da se takmiči sa prilično jakom konkurencijom.

Ključne karakteristike

  • Podrška za četiri 2.5"/3.5" SATA hard diska
  • Dual Gigabit LAN interfejs
  • Jednostavna instalacija, Web interfejs
  • Odlične performanse
  • USB priključci za periferije

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: MARVELL Armada XP MV78230, 1300MHz, dual-core
  • Sistemska memorija: 1GB DDR3
  • Disk management: Basic, RAID 0/1/5/6/10, Synology Hybrid RAID
  • File sistem: EXT4 interno, FAT, NTFS, NFS+, EXT3, EXT4 eksterno
  • LAN: 2x 10/100/1000 port (Link Aggregation / Failover)
  • USB: 1x USB 3.0, 2x USB 2.0
  • Hard disk: 4x 2.5"/3.5" SATA
  • Dimenzije: 165x203x233.2 mm
  • Težina: 2.02 kg
  • Potrošnja: 28.43W/13.17W (Access/HDD Hibernation)
  • Hlađenje: 2x 92mm ventilator

Synology Diskstation DS414

Što se dizajna tiče, primećujemo velike sličnosti sa prethodnim modelom DS413, gde se glavne razlike ogledaju u tome što sada imamo dva LAN porta, dok je izostala eSATA konekcija. Dizajn kućišta nije promenjen i u pitanju je tower varijanta dimenzija 165x203x233.2 mm kod koje se prednja plastična maska može skinuti. Napred su statusne diode (Status, Disk1-4), Power taster sa svojom statusnom diodom i jedan USB 2.0 port za lakše (i brže) priključivanje eksternog flash ili hard diska radi backupa podataka. Kao što smo i pretpostavljali, diskovi stoje vertikalno u zasebnim rack-ovima koji se vrlo jednostavno vade i vraćaju na mesto, a sami diskovi postavljaju i skidaju bez šrafova, fiksiranjem pomoću plastičnih nosača. Za razliku od nekih drugih modela, kod ovoga je veći deo kućišta od plastike, u mat crnom finišu i sa Synology oznakama sa bočnih strana. Ipak, kvalitet finalne obrade je odličan i što se toga tiče, nema prostora za bilo kakve primedbe.

Sa zadnje strane vidimo dva gigabitna LAN porta koji podržavaju Failover i agregaciju linkova, dva USB 3.0 porta za povezivanje periferija, Kensington Lock i specifični 4-pinski konektor za napajanje. Adapter za napajanje stiže u pakovanju u vidu standardne cigle. Za hlađenje su zadužena dva 92mm ventilatora koji nisu mnogo bučni, a koji će biti i više nego dovoljni da održe temperaturu diskova pod kontrolom, što se naravno može lako pratiti iz kontrolnog panela. Bilo bi lepo da NAS ima i LCD ekran koji bi pomogao u bržem i lakšem podešavanju i pristupu podataka, no Web interfejs je već prilično standardna opcija, a DiskStation Manager koji Synology koristi je prilično popularan i ne verujemo da će iko imati primedbe pošto radi brzo, ima dosta opcija na raspolaganju i prilagođen je korišćenju i od strane manje iskusnih korisnika.

Pored Single režima rada diskova, podržane su i RAID konfiguracije 0, 1, 5, 6 i 10 baš kao i Synology Hybrid RAID koji podržava proširenje kapaciteta dodavanjem diska istog ili većeg kapaciteta. Softver podržava Active Directory, LDAP, DLNA i iTunes Server imeđu ostalog, uz pristup i strimovanje multimedije preko neke od mobilnih aplikacija (Android, iOS i Windows Phone). Nije loše pomenuti da ovaj NAS podršava i WiFi ekspanziju preko USB adaptera, stim što naravno na sajtu proizvođača treba proveriti koji su modeli podržani. Umesto ponekad komplikovanog DDNS podešavanja kako bi NAS-u mogli da pristupite i daljinski a ne samo iz lokalne mreže, tu je QuickConnect koji će to obaviti brže i jednostavnije. Tu je naravno i pristup popularnim Cloud servisima za backup podataka, kao naravno i detaljno podešavanje uslova i načina backup-a, što je verovatno jedna od najbinijih opcija svakog NAS-a.

Rezime

Zahvaljujući dosta dobroj konfiguraciji, ovaj Synology NAS postiže odlične rezultate i može vrlo lepo da izađe na kraj sa brojnom konkurencijom. Jasno je da se cena neće baš dopasti prosečnim kućnim korisnicima, ali očigledno je i da njima nije namenjen, već je više ciljana grupa zahtevnih korisnika koji će ga ipak pre koristiti za posao i backup i management bitnih podataka, nego za backup porodične arhive fotografija. Synology je uradio sjajan posao sa ovim modelom koji podržava do četiri SATA hard diska 2.5" i 3.5" formata, uz set opcija koji se i očekuje od naprednijih NAS-ova.

Conclusion

Thanks to the good configuration, the Synology NAS achieves excellent results and can cope with the numerous competition models. Price will not be suitable for the average home users, but this model was not intended for them, but for demanding users who will use it for business, management and backup of important data, not for backup of family photos archives. Synology has done a great job with this model, which supports up to four 2.5" and 3.5" SATA hard disks, along with a set of options that are expected from more advanced NASs.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 690€

Sampro ustupio: Synology Diskstation DS414
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs