Samsung ML-1660

Nova revizija laserskog štampača osnovne kategorije rezolucije 1200x600 DPI. Nema puno razlika u odnosu na prethodne modele, malo je povećana brzina štampe i dodato par zanimljivih detalja, a i dalje to ostaje jedan od povoljnijih štampača iz entry level klase.

Samsung je predstavio novu generaciju laserskih štampača od kojih smo na test odmah dobili osnovni model, ML-1660. Ovaj štampač je jednostavne konstrukcije, osnovnog seta funkcija ali i dosta dobrih karakteristika za jedan entry level model. U odnosu na štampače prethodnih generacija i nema toliko puno promena, ali dovoljno je da se poradi na brzini štampe i par drugih sitnica da bi se dobio model koji će moći da se izbori sa konkurencijom. Samsung štampači su prisutni već duže vreme na tržištu, i čini nam se da hvataju priključak pošto su definitivno ušli među najtraženije modele.

Ključne karakteristike

  • Odlična brzina štampe
  • Print Screen taster
  • Any Web Print softver
  • Nije previše glasan

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Brzina: do 16 strana u minuti A4, prva strana za manje od 8.5s iz ready režima
  • Rezolucija: 1200 x 600 dpi
  • Memorija: 8MB
  • Interfejs: Hi-Speed USB 2.0
  • Operativni sistemi: Windows 2000/XP/2003 Server/Vista, Linux OS, Mac OS 10.3, 10.4
  • Ulazni kapacitet: 1 kaseta za 150 listova
  • Kapacitet tonera: 1500 strana

Samsung ML-1660

Dizajn štampača je manje više standardan a dimenzije odgovaraju onome što se najčešće i viđa, deluje nam da jednostavno ne postoji način da se štampači ove kategorije smeste na manji prostor. Iako na prvi pogled i ne zahteva puno mesta na stolu, kada se otvori ulazna fioka vidimo da ipak nije ništa manji od proseka. Štampač je napravljen od dosta kvalitetne plastike, u kombinaciji crne i svetlo sive boje, sa svega par detalja koji privlače pažnju. Prvo, tu su kontrole u vidu Power i Print Screen tastera i dve statusne diode, a zatim i gornji i prednji poklopac koji imaju istovremeno i ulogu izlazne i ulazne fioke. Kapacitet ulazne fioke je 150 listova standardne težine, dok u izlaznu staje oko 30 stranica.

Do tonera se dolazi jednostavno, podizanjem poklopca sa gornje strane, i zamena je krajnje laka. U pakovanju se dobija entry verzija tonera kapaciteta 700 strana, dok regularni toner izvlači 1500 stranica sa 5% pokrivenosti. Brzina strane je dosta dobra za model ove klase, i za prvu stranicu je potrebno ispod 8.5s, dok je u proseku brzina oko 16 stranica po minuti za A4 stranice. Ovo naravno zavisi od strukture onoga što se štampa, no nismo naišli na bilo kakva usporenja bez obzira na materijal koji smo slali na štampu. Instalirano je 8MB memorije, što bi trebalo da bude dovoljno za neke prosečne potrebe, a Samsung je otišao i korak dalje da korisnicima olakša upotrebu sa Print Screen tasterom koji štampa sadržaj ekrana, ali i Any Web opcijom gde korisnik može odabrati koje elemente sa Web stranica želi da odštampa.

Rezime

Za štampač rezolucije 1200x600 DPI, rezultati štampe su odlični, tekst oštar i čitak pri manjim veličinama fonta, dok su slike i grafike bez ikakvih linija i nepravilnosti. Ono što se može zaključiti je da nema neke velike filozofije kada su laserski štampači ove klase u pitanju, po odnosu cene i kvaliteta, nema baš velike konkurencije. Samsung ML-1660 nam nije doneo ništa suštinski novo, već predstavlja malo osveženi model prethodne generacije koji i dalje predstavlja odličan izbor za korisnike koji traže dobar kućni štampač.

Conclusion

This 1200x600 DPI resolution printer provides great printing results and legible information even with smaller fonts while the pictures are clear and without any deviation. There is nothing more to say regarding to laser printing, everything is already known. Regarding to price/quality ratio there is no competition. Samsung ML-1660 is not bringing anything new but represents refreshed previous generation model i.e. great choice for those users looking for a solid home printer.

Testirani proizvod je uzorak.

ERC Computers ustupio: Samsung ML-1660
maloprodaja: Erc Commerce partneri, spisak prodavnica na ovom linku.