Epson L810 ITS photo printer

Entry level model Epson štampača iz ITS serije koji ima eksterni rezervoar za mastilo. Koristi se MicroPiezo sistem štampe sa 6 različitih boja i sa po 90 mlaznica za svaku boju, uz promenljivu zapreminu kapi od minimum 1.5pl. Rezultati štampe su sjajni, uz konstataciju da nije u pitanju brzinski šampion.

Već znamo da Epson ITS seriju štampača koji su specifični po tome što imaju eksterni rezervoar za kertridže koji je većeg kapaciteta. Ovo znači dosta jednostavniju dopunu, veći kapacitet i samim tim i nižu cenu eksploatacije pošto će se ređe dopunjavati. Za razliku od modela koje smo već videli, ovo nije multifunkcijska varijanta, već samo štampač sa nekim dodatnim mogućnostima. Epson je dodao čitač memorijskih kartica i LCD ekran, tako da možete direktno iz digitalnog aparata ubaciti karticu, pregledati slike i odabrati onu koja se šalje na štampu. Pored svega pomenutog, štampač podržava štampu bez margine, kao i štampu na optičke medije.

Ključne karakteristike

  • Eksterni kertridži većeg kapaciteta
  • Štedi mastilo
  • Odličan kvalitet otisaka

Utisak kvare

  • Ne baš impresivna brzina štampe

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: 6-color InkJet (Black, Cyan, Light Cyan, Yellow, Magenta, Light Magenta), 90 Nozzles Black, 90 Nozzles per Color
  • Rezolucija štampe: do 5760x1440 dpi, minimalne 1.5pl kapi
  • Brzina štampe: 5ppm (A4, draft, Monochrome), 4.8ppm(A4, draft, Color), 12s za 10 x 15 cm fotografiju
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 100 listova
  • Izlazni kapacitet štampanja: fioka 50 listova
  • Podržane dimenzije papira: A4, A5, A6, B5, C6 (Envelope), DL (Envelope), No. 10 (Envelope), Letter, 9 x 13 cm, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 13 x 20 cm, 20 x 25 cm, 100 x 148 mm, 16:9, Legal)
  • Interfejs: USB 2.0, PictBridge, Slot čitača memorijskih kartica
  • Dodatno: 2.7" LCD ekran
  • Dimenzije: 542‎ x 386 x 196 mm
  • Težina: 8.2 kg

Epson L810 ITS photo printer

Dimenzije štampača su 542x386x196mm, stim što treba računati i na dodatak sa desne strane, pošto su rezervoari za mastilo eksterni. Kao i štampač, i oni su smešteni u kućište od crne mat plastike, tako da neće odudarati vizuelno. Konstrukcija kućišta je manje više standardna, ulazna fioka za papir kapaciteta 100 listova standardnog ili 20 listova foto papira se nalazi sa zadnje strane, uspravno, dok je izlazna fioka napredi u nju staje do 50 listova papira. Vredi napomenuti da je podržana štampa na optičke medije, za šta postoji poseban adapter koji je smešten iznad izlazne fioke. Gornji deo štampača se može otvoriti kako bi se pristupilo unutrašnjost, za slučaj da bude potrebno intervenisati oko zaglavljenog papira.

Sa prednje strane štampača imamo kontrolni panel koji se sastoji od relativno malog 2.7" LCD ekrana i touch tastera kojih ima taman dovoljno funkcija da ne bude pretrpan, a da sa druge strane korišćenje bude prilično jednostavno i da se ne mora koristiti računar za podešavanja. Dodatno, sa prednje strane imamo i PictBridge USB konektor (pored regularnog USB konektora pozadi), kao i slot memorijskih kartica koji podržava SD i MemoryStick formate. Za štampu se koristi MicroPiezo glava za štampu koja ima po 90 mlaznica za sve boje (pojedinačno) i minimalnu zapreminu kapi od 1.5pl. Rezervoari mastila su zapremine 70ml, a lako im se pristupa i pune se vrlo jednostavno, stim što sada mogu da se kupuju i veće količine mastila kako bi bilo i jeftinije za korišćenje.

Rezime

Kvalitet otisaka je odličan i to se najbolje vidi kada se štampaju fotografije u maksimalnoj rezoluciji, na foto papiru, i naravno sa originalnim Dye based mastilom. Što se tiče brzine štampe, tu nismo baš bili oduševljeni pošto se crno beli dokumenti štampaju do 5 stranica u minuti, a u boji oko 4.8 stanica u minuti, što je sve samo ne brzo, no ovo nije office štampač kod koga je bitno da što brže izbaci što veću količinu otisaka, već da se dobiju što kvalitetniji otisci, a za to treba ipak više vremena. U svakom slučaju, ovaj Epson model predstavlja i entry level varijantu za one koji planiraju kupovinu štampača na kome će pretežno štampati fotografije, i kojima je bitno da dobiju što nižu cenu otisaka.

Conclusion

The quality of the prints is excellent and that is obvious when printing photos at a maximum resolution on photo paper using original Dye based ink. As far as the speed of the printing, we were not very enthusiastic because the speed of printing black and white documents is about 5 pages per minute and 4.8 when it comes to color pages, which is not fast. However, this is not the office printer for which it is important to print quickly, but the most important thing is to get high quality prints, and that takes more time. This Epson model represents the entry-level model for those who are planning to purchase a printer that will be mainly used for printing photos and those who want to get great price/quality ratio.

Testirani proizvod je uzorak.

Epson ustupio: Epson L810 ITS photo printer