Kyocera FS-1040 jeftini office laser

Na tržištu ima dosta raznih modela štampača, a laserski su još uvek neprikosnoveni kada je u pitanju izdržljivost i kvalitet otiska. Ovo je po svim parametrima entry level model, ali sa cenom koja će sigurno privući kupce.

Kyocera je proizvođač koga dosta bolje poznajemo po fotokopir aparatima, dok je manje poznato da je u ponudi i veliki broj raznih štampača. Do nas stiže model FS-1040, laserski štampač prilično standardne specifikacije. Da li je veoma povoljna cena i sama dovoljna da se izdvoji u odnosu na brojnu (i daleko bolje zastupljenu) konkurenciju, ostaje da se vidi. Ovo je monohromatski laserski štampač, sa rezolucijom od 1200DPI (konkretno 1800x600), što je sasvim dovoljno za manje zahtevne kancelarijske korisnike. Iako su multifukcijski uređaji postali veoma popularni, ko god traži štampač za intenzivnu upotrebu, nisku cenu eksploatacije i generalno mu ne znači štampa u boji niti skeniranje, i dalje bira laserske modele koji su se pokazali prilično izdržljivi i sada se mogu naći po vrlo dobrim cenama.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna i izdržljiva konstrukcija
  • Toner kapaciteta 2500 kopija
  • Vrlo jednostavan za rukovanje
  • Dobar kvalitet štampe

Utisak kvare

  • Nešto veća buka u radu

Specifikacija

  • Brzina: do 20 strana u minuti A4, prva strana 8.5s iz ready režima
  • Rezolucija: 1,200 dpi quality (1,800 x 600)
  • Interfejs: Hi-Speed USB 2.0
  • Operativni sistemi: Windows XP/Vista/7/8/Server 2003/Server 2008/Server 2008 R2
  • Ulazni/izlazni kapacitet: 250/150 listova
  • Dimenzije: 358 x 262 x 241 mm
  • Težina: 6.3Kg

Kyocera FS-1040

Kyocera nije imala nameru ovde da izmišlja ništa novo, pa verovatno zbog toga i imamo pred sobom štampač prilično neinventivnog dizajna, koji izgleda kao oni malo stariji laserski modeli: kao plastična, ružnjikava kutija koja zauzima dosta prostora na stolu. Iako performanse svakako jesu bitnije od izgleda, možda ne bi bilo loše da se ipak malčice poradilo na dizajnu. Ceo štampač je dimenzija 358 x 262 x 241 mm i teži oko 6.3Kg, kockastog je oblika i napravljen spolja od mat plastike u crnoj i beloj boji. Pored oznake proizvođača i par tastera, spolja ima jako malo toga da se vidi. Ulazna kaseta je smeštena sa donje strane i prima 250 listova, a dobra stvar je što se cela zatvara (dobija se poluprovidni poklopac) tako da se neće skupljati prašina. Izlazna fioka je na vrhu i prima do 50 listova papira, uz mali plastični graničnik koji je potrebno izvući iz tela štampača.

Pored Power tastera koji je smešten sa prednje strane, gore su smeštene dve statusne diode (Attention i Processing) kao i tri tastera: Go, Cancel i Quite Mode. Kao i većina lasera, ovaj model nije baš tih, pa čak ni pomenuti Quiet Mode ne pravi neku veću razliku. Sa deklarisnom brzinom od 20 stranica u minuti nije baš nešto impresivna i videli smo i brže entry level modele. Za prvu stranicu je potrebno ispod 10s, što je uobičajeno kao vreme zagrevanja za lasere. Sa zadnje strane štampača vidimo samo konektor za napajanje i USB port, stim što se u pakovanju ne dobija i USB kabl. Sa ARM procesorom na 390MHz i ukupno 32MB memorije, ima dovoljno snage da izađe na kraj i sa zahtevnijom poslovnom upotrebom gde se dosta materijala svakodnevno štampa.

Rezime

Toner je pomalo neobičnog oblika i ima kapacitet 2.500 stranica, dok je bubanj deklarisan na 100.000 odštampanih primeraka. Ovo je štampač koji po svemu viđenom spada u osnovnu klasu, kako po rezoluciji štampe, tako i po opcijama koje su dostupne. Konkretno, nema duplex mehanizma koji se uvek ceni u office okruženju. Vredi reći da ovaj štampač podržava samo Windows okruženje, što je pomalo neobično, ali treba i to imati na umu kada se bude kupovao novi štampač. Kvalitet štampe, a to jeste najbitnije, jeste dobar: tekst oštar i čitljiv i pri manjim fontovima, a štampa grafike više nego korektna. Sve zajedno, ovaj štampač košta svega oko 50€, što je stvarno više nego dobra cena za monohromatski laserski model.

Conclusion

Toner is characterized by an unusual shape and has a capacity of 2,500 pages, while the drum is rated at 100,000 printed copies. This printer belongs to the entry-level class regarding resolution and the available options. In particular, there is no duplex mechanism that is always appreciated in the office environment. This printer supports only Windows environment, which is unusual, but it should also be borne in mind. The printing quality, which is the most important, is very good; the text is sharp and readable no matter the font size, and printed graphics is good. Overall, the price of this printer is 50 Euros, which is affordable price for a monochrome laser mode.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2014.): 52€

Gigatron ustupio: Kyocera FS-1040
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com