Razer Hydra

Razer Hydra je inovativni kontroler za igranje na PC-ju, i donosi Six-Sense kontrole koje smo mogli dobro upoznati na raznim konzolama. Na ovaj način, PC igre će dobiti potpuno novu dimenziju.

Razer je sigurno jedan od vodećih proizvođača igračkih periferija, i već smo mogli da vidimo neke od najboljih tastatura i miševa koji su specijalno namenjeni igračima i to onoj najzahtevnijoj kategoriji. Razer Hydra je kontroler koji donosi nešto drugačije i novo za PC, a to je dobro poznati six-sense sistem kontrole kretanja u prostoru. Oni koji su imali nekog iskustva sa igračkim konzolama sigurno znaju o čemu se priča, a za ove ostale, vreme je da iz dve dimenzije pređu u tri. Iako će ovo zahtevati malo navikavanja, činjenica je da je ovo budućnost (a za neke i sadašnjost) kada je igranje u pitanju.

Ključne karakteristike

  • Izuzetna preciznost
  • Sloboda kretanja
  • Six-Sense kretanje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB
  • Tasteri: 2x 4 Hyperesponse, 2x Rapid Fire i Bumper
  • Kontroleri: 2x analogni džojstik

Razer Hydra

Razer Hydra je komplet koji se sastoji od baze i dva kontrolera, takozvanog nunčake tipa, koji su povezani kablom i koji se koriste zajedno. Osnova je interesantnog oblika, sa postoljem nešto većih dimenzija, što daje odličnu stabilnost, i vertikalnim delom koji najviše podseća na gornji deo klasičnog pečata. Korišćena je plastika u mat i glossy finišu, a ono što je interesantno je da su tu i skrivene statusne diode, postavljene tako da formiraju osam povećih trouglova zelene boje. Na bazi se nalazi i USB konektor za povezivanje sa računarom, a vredi reći i da su svi kablovi braided tipa, odnosno sa zaštitom od habanja.

Nunčake, odnosno kontroleri, su nešto većih dimenzija od klasičnih nunčaka kontrolera recimo sa Xbox-a, ergonomski oblika tako da savršeno leže u ruci. Odmah primećujemo veliki broj tastera (pošto nema sličnih kontrolera sa više od par tastera), što znači da će odgovarati odlično za sve vrste igara. Pored pet klasičih tastera, tu su i analogni džojstik, ali i dva tastera sa zadnje strane. Domet kontrolera je od 3 do 5m od baze, što je više nego dovoljno za sve igrače. Pomeranje kontrolera se detektuje u prostoru, i tu je takozvanih 6 osa (napred-nazad, levo-desno i gore-dole), a uz nisku latenciju i visoku preciznost će biti veoma jednostavno i prirodno koristiti ovaj način kontrole.

Rezime

Ceo sistem radi tako što osnova (koja je magnet) beleži pomeranje kontrolera u milimetar precizno, tako da praktično ne može da se desi da se očita pogrešan ili neprecizan položaj. Zgodna stvar je i to što se kontroleri mogu odložiti na osnovu (koja ima udubljenja tako da savršeno naleže), a magnet ih drži u mestu. Podržan je veliki broj igara, praktično sve aktuelne, i to je ono zbog čega će biti sjajno ponovo otkrivati igre kroz novi sistem kontrola. Cena svakako nije baš mala, ali realno, teško bi bilo i očekivati nešto mnogo povoljnije. Ipak, zagriženim igračima će ovo biti sjajan način unapređenja igranja, tako da verujemo da će Hydra i kod nas imati dosta fanova.

Conclusion

The whole system works by having a basis that (which is a magnet) records the movement of the controller precisely, so practically it could not happen to read wrong or inaccurate position. The controllers can be put down to the basis (which has a recess to perfectly fit), and the magnet holds them in the place. Many games are supported, the most popular ones, and it will be great to re-discover those games through the new control system. The price is not affordable at all, but it would be difficult to expect something different. However, hardcore gamers will find this a great way to enhance their game play, so we believe Hydra will have many fans.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2012.): 180€

Razer ustupio: Razer Hydra
zvanični sajt: razer.com