Logitech Flight System G940

Komplet kontrolera za letačke simulacije koji sadrži džojstik, pedale za rudder kontrolu i throttle kontroler potiska. Kvalitet izrade je vrhunski, a džojstik podržava Force Feedback što je poseban bonus. Sve zajedno, iako nije jeftin, Flight System G940 zaslužuje najtopliju preporuku.

Logitech je rešio ozbiljno da se umeša na tržište igračkih periferija ako je sudeći po Flight System G940 kompletu. Ovo je namenjeno pasioniranim ljubiteljima letačkih simulacija koji uvek traže kvalitetnije kontrolere koji će i dodatno podići nivo realnosti u igrama. Komplet se sastoji od pedala, džojstika i throttle ili kontrolera potiska, a već na prvi pogled je jasno da su to izuzetno kvalitetne periferije čija će cena verovatno biti van dometa prosečnih korisnika. Sa druge strane, zaljubljenici u letenje su uvek spremni da daji koji dinar više, tako da ne verujemo da će biti problema oko prodaje. Ovim kompletom se Logitech opasno približio proizvođačima koji su do sada bili neprikosnoveni u ovoj kategoriji.

Ključne karakteristike

  • Vrhunski kvalitet izrade
  • Džojstik ima Force Feedback podršku
  • Dvostruki Throttle, analogne kontrole
  • Izuzetno dobre pedale

Utisak kvare

  • Cena

Specifikacija

Saitek Aviator - Interfejs: USB 2.0

  • Džojstik: Force Feedback, POV i Hat switch, 6 tastera
  • Dual Throttle: dva 4-way Hat switch-a, 12 tastera, 2x analogne kontrole

Logitech Flight System G940

Pedale koje se dobijaju u kompletu su prilično masivne, sa velikom plastičnom osnovom koja sa donje strane ima specijalne "čupice" odnosno zakačaljke za tepih koje će obezbediti da nema pomeranja (kao četkice na usisivaču, mogu se uvući ako nema tepiha). Cela skalamerija je nešto veće težine, sa metalnom osovinom i od plastike koja je izuzetno dobrog kvaliteta. Same pedale su dovoljno široke da neće biti problema sa bilo kojom obućom, a ono što nam je posebno interesantno je da postoji točkić kojim se reguliše nivo otpora pedala, tako da svako može podesiti kako mu odgovara. Kontrola Rudder-a je potpuno prirodna i u potpunosti nalik na onu u kokpitu.

Džojstik je očigledno namenjen za simulacije civilnog letenja (mada, nigde ne piše da ne može da se koristi i u borbenim simulacijama), sa čitavim nizom kontrola koje će letači naći veoma korisnim. Tu su tri analogne trim kontrole na samoj bazi džojstika, čak 8 programibilnih tastera, Shift taster (ispod malog prsta) pomoću koga se mogu mapirati i dodatne kontrole, POV prekidač (Point of View), 8-smerni Hat switch, i metalni trigger taster (pod kažiprstom) koji ima dva kolena. Sa zadnje strane se nalaze konektori za pedale i Throttle kontrolere, tako da je povezivanje krajnje jednostavno. Džojstik je namenjen desnorukim korisnicima, što je ujedno i jedina "mana" koju možemo navesti.

Kontrola potiska, kao i džojstik, ima gumirane nožice koji sprečavaju klizanje po stolu, i solidne je težine, što dosta govori o kvalitetu izrade. Osnova je široka i sa dovoljno mesta da se smesti 8 programibilnih tastera koji svi imaju pozadinsko osvetljenje koje se može i pojedinačno menjati. Vrlo dobra stvar je što su kontrole potpuno odvojive, tako da se mogu koristiti nezavisno jedna od druge. Postoje dva analogna točkića, četiri dodatna programibilna tastera, dva 4-smerna Hat switch-a i jedan Mode prekidač sa tri stanja pomoću koga se može pristupiti različitim profilima podešavanja za sve tastere. Kao i za pedale i džojstik, i ovde važi da je kvalitet izrade na visokom nivou, što se uostalom i očekuje od kontrolera ovog ranga.

Rezime

Na nas je najbolji utisak ostavio džojstik, iz prostog razloga što podržava Force Feedback koji puno znači u simulacijama. Pedale su fantastične, i definitivno nema puno modela koji im mogu parirati. Što se kontrole potiska tiče, nivo otpora je taman onakav kakav treba da bude, a sve kontrole veoma precizne i na dohvat ruke. Ono što će korisnici morati da urade je da odvoje nešto vremena da obave inicijalna podešavanja pošto Logitech softver jeste dosta kompleksan, no više po količini opcija nego po težini snalaženja. Na kraju, iako cena sigurno neće biti mala, nema dileme oko toga da li će oni pravi fanatici poželeti da imaju ovako nešto.

Conclusion

The joystick thrilled us simply because it supports Force Feedback, which means lot in simulations. Pedals are awesome and there are only few concurrent models. Speaking of lifting power, its level is as just it should be and all controls are precise and at arm’s length. The only thing users should do is to take some time and do the initial settings because Logitech software is very complex but only by the number of options than to being accustomed. At the end, although its price is not affordable at all, there is no dilemma over whether true fanatics may want to have such a thing.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2010.): 370€

ComputerLand ustupio: Logitech Flight System G940
maloprodaja: Pyramid, Beogradski sajam, 011/2655.485 i 011/3067.051