QNAP TurboNAS TS-870

Još jedan u seriji sjajnih QNAP NAS-ova koji koristi Intel dual-core procesor na 2.6GHz i na raspolaganju ima 2GB memorije (ovaj model nema mogućnost upgrade-a). Podržava do 8 hard diskova i ima mogućnost za upgrade postojeće dual-port GbE NIC kartice na 10 GbE varijantu.

QNAP-ova ponuda je ništa manje od impresivne, sa sjajnim NAS-ovima u svim kategorijama, od one osnovne gde se nalaze jednostavni uređaji sa prostorom za jedan ili dva hard diska a gde smo recimo skoro videli interesantan fanless model HS-210, pa sve do veoma naprednih poslovnih rešenja za veliki broj diskova. Naravno, ova business rešenja su i solidno skupa, ali i dalje daleko isplativija od zasebnih servera čije održavanje košta daleko više nego što je to slučaj sa QNAP modelima. TS-870 je NAS koji dolazi u Tower formatu, dakle nešto fleksibilniji za instalaciju od Rack Mount modela, sa prostorom za 8 diskova. Ono što nam se posebno dopalo jeste da se lako recimo može proširiti dodavanjem REXP-1600U-RP modula koji je u stvari kućište za još 16 diskova.

Ključne karakteristike

  • Može se instalirati do 8 hard diskova od po 4TB
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6GB/s, kompatibilan sa SSD-ovima
  • Napajanje snage 350W, solidno tihi ventilatori
  • Mogućnost nadogradnje memorije do 8GB
  • Proširenje dual port 10GbE mrežnom karticom
  • Kompletno backup, disaster recovery i data security management rešenje
  • HDMI i 3.5mm audio konektori

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel 2.6GHz Dual-core
  • Memorija: 2 GB DDR3, 512MB Flash memorije
  • Hard disk: 8x 2.5"/3.5" SATA (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 4x 10/100/1000 port (Failover, Load Balancing, Multi-IP), od čega su dva preko PCI-E NIC-a, proširivo dual-port 10 GbE NIC karticom (umesto postojeće dual-port GbE NIC)
  • USB: 3x USB 2.0, 2x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk)
  • eSATA: 2x eSATA
  • Dodatno: HDMI, 3.5mm audio mic, headphones, Infrared Receiver (IR) za MCE daljinski upravljač
  • Dimenzije: 185.2 (H) x 298.2 (W) x 235.4 (D) mm, tower format
  • Težina: 7.83
  • Potrošnja: 59.9W (29.1W Sleep)
  • Hlađenje: 2x120mm ventilatori
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, Download Station, iSCSI, Online RAID expansion, migration, VMware Certification
  • Disk menadžment: Single Disk, Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 5 + Hot Spare, 6, 6 + Hot Spare, 10, 10 + Hot Spare, Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery, AES 256-bit enkripcija
  • Virtuelizacija i clustering: VMware vSphere (ESX/ESXi 4.x), Citrix XenServer (5.x), Windows Server 2008 R2 Hyper-V & Failover Clustering
  • File Sistem: EXT3, EXT4 (interni, eksterni), FAT, NTFS, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, Real-time Remote Replication (RTRR), iSCSI LUN Backup and Restore, Cloud Storage Backup
  • Napajanje: 350W

QNAP TurboNAS TS-870

Što se dizajna NAS-a tiče, QNAP se drži svog dobro proverenog recepta koji smo već dosta puta videli: veoma kvalitetno metalno kućište, sada već prepoznatljivog izgleda, vertikalno postavljene fioke za diskove sa bravicama, kao i LCD displejom pri vrhu. Za svaki slučaj, i da ne dođe do zabune, na vrhu NAS-a je nalepnica sa redosledom i brojevima diskova, što nije loše imati pri ruci. Napred se nalazi i Power taster, jedan USB 2.0 port i Copy taster, što se pokazalo izuzetno praktično za situacije kada treba uraditi backup ili restore podataka sa ili na flash ili eksterni hard disk. Tu su i Status, USB, LAN statusne diode, kao i po jedna za svaki instalirani hard disk. U paketu stižu četiri LAN kabla, naponski kabl i CD sa dodatnim softverom i uputstvima, a kao i uvek, savetujemo da se proveri da li su dostupne svežije verzije softvera, pošto je QNAP prilično ažuran i stalno ubacuje nešto novo. Dobra vest je da su QNAP uređaji, pa i ovaj, kompatibilni sa Windows, Linux i OSx sistemima (SMB/CIFS, NFS i AFP file share), tako da neće biti problema sa instalacijom u bukvalnom bilo koje okruženje.

Za razliku od nekih još naprednijih modela, ovaj nema redundantno napajanje, već malo integrisano napajanje snage 350W sa 30mm ventilatorom. Ceo uređaj hlade dva 120mm ventilatora koja rade dosta tiho, i to nam se dopalo pošto smo mogli da vidimo i par nekih starijih modela koji su sa 80mm ventilacijom bili prilično bučni. Iako verovatno neće baš stajati na radnom stolu (dimenzije su 185.2x298.2x235.4 mm), nije loše da ipak bude što tiši. Za svaki slučaj, NAS se naravno može USB i strujnim kablom povezati na UPS, koji će odmah prepoznati i ponuditi napredne energy management opcije, koje će sprečiti da dođe do problema ukoliko nestane struje. Dodatno, podržava i priključenje IP Web kamera i USB štampača, čime se dobija jedan veoma robustan sistem koji se može koristiti i za video nadzor ili kao centralni mrežni resurs u preduzeću. Dodajmo tome i military-grade FIPS 140-2 AES 256-bit enkripciju podataka, za one kojima je bitno da budu što bezbedniji. Što se tiče backup-a podataka, tu je dostupno praktično sve što vam može pasti na pamet, od RTRR (Real-Time Remote Replication) na lokalnu mrežu i diskove, FTP, tako i na Cloud (Amazon S3, ElephantDrive, Symform, Dropbox i Google Drive). Podrazumeva se naravno i VMware, Citrix i Microsoft Hyper-V podrška, uz prilično napredne opcije za virtuelizaciju.

Rezime

Za one koje zanimaju konkretne brojke, dovoljno je samo reći da se uz opcioni upgrade na dual-port 10GbE karticu može doći do brzina od 450MB/s i 423MB/s za čitanje i upis, što je stvarno impresivno. I ovaj NAS koristi QTS 4.0 Linux operativni sistem kome se pristupa iz Web browsera i koji sada podržava otvaranje više prozora paralelno, a iz koga možete instalirati i dodatne dostupne programe, kojima se dosta unapređuje korisničko iskustvo. Ono što smo ostavili za kraj jeste to da ovaj model ima i HDMI i analogne 3.5mm portove, tako da se može povezati na TV i koristiti za direktno strimovanje multimedijalnog sadržaja, što je zaista sjajno i što dodatno proširuje ionako impresivnu listu podržanih opcija. Čini se da QNAP više nije imao šta da ubaci kroz podršku, te da pred sobom imamo sjajno zaokruženo rešenje za zahtevne poslovne korisnike.

Conclusion

With the optional upgrade to the dual-port 10GbE card, 450MB/s and 423MB/s speeds can be obtained, for reading and writing, respectively, which is impressive. This NAS uses QTS 4.0 Linux operating system to which is accessible from Web browser and now it is supporting the option of opening multiple windows simultaneously, offering the option to install additional programs while improving the user experience. This model has both HDMI and analog 3.5mm ports, so you can connect it to the TV and use it for direct streaming of multimedia contents, which further expands the impressive list of supported options. It seems that QNAP had nothing left to support, so this is a great solution for demanding business users.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2014.): 2530€

Mikro Princ ustupio: QNAP TurboNAS TS-870
zvanični sajt: mikroprinc.com