QNAP TurboNAS TS-851-4G

Još jedan od novijih QNAP modela NAS uređaja, ovoga puta baziranim na Intel BayTrail-D platformi, odnosno Celeron J1800 procesoru. Prostora ima za 8 diskova, uz mogućnost proširenja kapaciteta dodatnim rackom, a tu je i HDMI interfejs za direktnu reprodukciju multimedije.

QNAP TS-X52 serija je nova linija NAS-ova poznatog proizvođača, koja je prešla na novu Intel Bay Trail-D platformu. Ovo znači konkretno da se koristi Intel Celeron J1800 procesor, sa osnovnim taktom na 2.43GHz (do 2.58 u burstu) koji je 2-core (4-thread) rešenje prilično male potrošnje (TDP 10W), koji može proći i sa pasivnim hlađenjem. U svakom slučaju, to je i više nego dovoljno snage da izađe na kraj i sa malo zahtevnijom konfiguracijom kao što je u ovom slučaju NAS sa prostorom za 8 diskova. Dve tehnologije koje se pominju kao novitet su Quick Sync i VT-x, što donosi poboljšane performanse dekodiranja multimedijalnih formata, kao i unapređenu podršku za virtuelizaciju.

Ključne karakteristike

  • Podrška za osam hard diskova, mogućnost proširenja kapaciteta (QNAP UX-500P / UX-800P)
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6GB/s, kompatibilan sa SSD-ovima
  • Relativno tiho hlađenje
  • Odlične performanse
  • Podrška za virtuelizaciju

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Celeron 2.41GHz dual-core processor (burst up to 2.58GHz)
  • Memorija: 4GB DDR3L RAM (2GB x 2), 512MB Flash memorije
  • Hard disk: 8x 2.5"/3.5" SATA (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 2x 10/100/1000 port (failover, multi-IP settings, port trunking/NIC teaming)
  • USB: 2x USB 2.0, 3x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk)
  • HDMI: 1
  • Dimenzije: 185.2 (H) x 298.2 (W) x 235.4 (D) mm
  • Težina: 7.83Kg
  • Potrošnja: 56.79W (0.72W Sleep)
  • Hlađenje: 2x120mm ventilator
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, Download Station, iSCSI, Online RAID expansion, migration, VMware Certification
  • Disk menadžment: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5/6/10 + hot spares, Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery
  • Virtuelizacija i clustering: VMware vSphere (ESX/ESXi 4.x), Citrix XenServer (5.x), Windows Server 2008 R2 Hyper-V & Failover Clustering
  • File Sistem: EXT3, EXT4 (interni, eksterni), FAT, NTFS, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, Real-time Remote Replication (RTRR), iSCSI LUN Backup and Restore, Cloud Storage Backup
  • Napajanje: 350W

QNAP TurboNAS TS-851-4G

Kao što smo već mogli videti, QNAP ne odustaje od svog, sada već ikoničnog dizajna kada su NAS uređaji u pitanju, sa vrlo kvalitetnim metalnim kućištem i vrlo elegantnom prednjom maskom. Uz dimenzije od 185.2x298.2x235.4 mm, biće potrebno malo više prostora na stolu, no nije sporno da će se ovaj NAS odlično uklopiti u bilo koje poslovno ili kućno okruženje, mada je realnije da će sa podrškom za 8 diskova ipak pre biti deo kancelarije nego dnevne sobe. Diskovi stoje u hdd fiokama koje su vertikalno orijentisane, sa jednostavnim mehanizmom za otvaranje, stim što ovde recimo nema metalnih bravica koje smo videli kod nekih drugih poslovnih modela. Izostao je i LCD ekran za lakše i brže podešavanje, tako da će za sve morati da se koristi računar i Web interfejs. Još jednom, bez ikakve dileme, QNAP po tom pitanju zaslužuje stvarno odlične ocene pošto je interfejs brz i veoma jednostavan za korišćenje, sa impresivnom listom opcija.

Sa prednje strane imamo samo Power i One Touch Copy tastere, kao i jedan USB 3.0 port koji će biti zgodan za priključivanje flash diska (ili eksternog hard diska) za brzi backup podataka. Sa zadnje strane, nalazimo još po dva USB 2.0 i USB 3.0 porta, dva LAN porta (podržani su failover, multi-IP settings, port trunking/NIC teaming), konektor za napajanje ali i HDMI port. Ono što će biti vrlo interesantno jeste to da je podržana reprodukcija FullHD video materijala (1080p), a NAS možete spojiti direktno na TV, a pored slike je tu podrška i za 7.1 surround zvuk (preko odgovarajučeg receivera, naravno). Ovaj uređaj je i prilično zahvalan za strimovanje multimedije preko DLNA, AirPlay ili Plex interfejsa. Za hlađenje uređaja su tu dva 120mm ventilatora koja nisu previše bučna, a ugrađeno je i napajanje snage 350W, koje ima i svoj ventilator.

Rezime

Kao što smo mogli videti i kod modela TS-451, radi se o novoj generaciji NAS uređaja koja donosi bolje performanse i podršku za direktnu reprodukciju multimedije (preko HDMI interfejsa), kao i unapređenih opcija za virtuelizaciju (za šta se preporučuje 4GB memorije). Sa 8 mesta za diskove, kao i opcijom da se kapacitet proširi dalje pomoću QNAP UX-500P / UX-800P modela, u pitanju je uređaj veoma atraktivne cene, koji vredi dosta više od svoje cene. Uz dobro provereni QTS interfejs, odnosno operativni sistem, upravljanje i pristup brojnim podržanim funkcijama je maksimalno olakšan, bez obzira da li mu pristupate preko Web interfejsa, Cloud servisa ili nekog mobilnog uređaja.

Conclusion

As we have seen with the TS-451 model, this is the new generation of NAS devices that delivers better performance and support for direct multimedia playback (via HDMI), and advanced options for virtualization (4GB of memory is recommended). With 8 drive slots, as well as the option to expand capacity using QNAP UX-500P/UX-800P model, we are talking about a device available at affordable price, worth a lot more than its price. Due to proven QTS interface, i.e. the operating system, management and access to numerous functions is maximally facilitated, regardless of whether you access it via the Web interface, Cloud service, or a mobile device.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 1160€

Mikro Princ ustupio: QNAP TurboNAS TS-851-4G
zvanični sajt: mikroprinc.com