QNAP TurboNAS TS-451

Najnoviji NAS koji stiže iz QNAP-a donosi par interesantnih noviteta. Prvo treba reći da se koristi Intel Celeron J1800 procesor i da je memorija proširiva do 8GB, kao i to da su podržane napredne opcije virtuelizacije, uz HDMI interfejs i direktnu reprodukciju multimedije.

QNAP model TS-451 će svakako biti mnogima interesantan, pošto se radi o NAS-u iz Premium kategorije, koji je namenjen SOHO (Small Office Home Office) segmentu ali i svim korisnicima koji traže malo bolje performanse. Par stvari privlači pažnju u startu, prvo je to što se koristi 22nm Celeron J1800 platforma (Silvermont Atom arhitektura), reprodukcija Full HD video materijala uz 7.1 pass-through zvuk, kao i prilično impresivna podrška za virtuelizaciju, odnosno virtuelne mašine. U skladu sa tim ide i cena koja nije mala, ali sasvim očekivana za uređaj ove klase.

Ključne karakteristike

  • Podrška za četiri hard diska do 4TB, mogućnost proširenja kapaciteta UX-500P / UX-800P uređajima
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6GB/s, kompatibilan sa SSD-ovima
  • Tih ventilator
  • Mogućnost nadogradnje memorije do 8GB
  • Napredna podrška za virtuelizaciju
  • HDMI video izlaz

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Celeron J1800 SoC (2-cores, 2-threads, 2.41/2.58GHz)
  • Memorija: 1GB DDR3L (dva memorijska slota, proširivo do 8GB), 512MB Flash memorije
  • Hard disk: 4x 2.5"/3.5" SATA (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 2x 10/100/1000 port (failover, multi-IP settings, port trunking/NIC teaming)
  • USB: 2x USB 2.0, 2x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk)
  • Dodatno: HDMI, IR receiver (MCE kompatibilan)
  • Dimenzije: 177(H) x 180(W) x 235(D) mm
  • Težina: 3Kg
  • Potrošnja: 31.07W (15.85W Standby)
  • Hlađenje: 1x120mm ventilator
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, Download Station, iSCSI, Online RAID expansion, migration, VMware Certification
  • Disk menadžment: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5 + hot spare, Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery, QNAP c storage expansion
  • Virtuelizacija i clustering: VMware vSphere (ESX/ESXi 4.x), Citrix XenServer (5.x), Windows Server 2008 R2 Hyper-V & Failover Clustering
  • File Sistem: EXT3, EXT4 (interni, eksterni), FAT, NTFS, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, Real-time Remote Replication (RTRR), iSCSI LUN Backup and Restore, Cloud Storage Backup
  • Napajanje: 90W

QNAP TurboNAS TS-451

QNAP ne odustaje od dizajna kada su NAS-ovi u pitanju, pa vidimo veliku sličnost sa prethodnim modelima, stim što sada imamo kombinaciju bele i srebrne boje kućišta, što izgleda prilično atraktivno. Napred imamo masku sa četiri vertikalno smeštene fioke za 2.5" ili 3.5" diskove, sa podržanim Hot Swap-om. Podržani su svi aktuelni diskovi u dostupnim kapacitetima, a mogu se koristiti kao Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5 + hot spare, uz dostupne opcije proširenja kapaciteta preko UX-500P / UX-800P QNAP uređaja. U osnovnoj verziji, NAS stiže bez diskova i sa ugrađenih 1GB RAM-a, stim što se ukoliko planirate da koristite virtuelizaciju, toplo preporučuje upgrade do maksimalnih 8GB (dostupna su dva memorijska slota). Napred su i sistemske statusne diode, jedan USB 3.0 port i dva tastera: Power i Copy za brzo i jednostavno kopiranje podataka na eksterni ili flash disk.

Sa zadnje strane su smešteni preostali USB portovi (za ukupno po dva USB 2.0 i USB 3.0), dual Gigabit LAN portove (podržani su failover, multi-IP settings, port trunking/NIC teaming), ali i HDMI port, što je vrlo interesatno. Ovaj NAS možete direktno priključiti na neki ekran (TV ili monitor sa HDMI interfejsom) i gledati video uz direktnu reprodukciju. Ugrađeni procesor ima sasvim dovoljno snage za to. Uz standardne opcije koje smo videli i na ostalim QNAP modelima koji imaju QTS OS kao što su recimo Personal cloud, HD video transcoding, Stream media via DLNA, AirPlay, Plex, Cross-platform file sharing, centralized data storage, kod ovog modela je akcenat na virtuelizaciji. Korisnicima će biti dosta olakšana incijalizacija i podešavanje virtuelne platforme sa napomenom da će ipak biti bolje da se u tom slučaju poveća količina radne memorije.

Rezime

Ovaj NAS je pravo osveženje iz QNAP-a, i na najbolji način demonstrira stvarno odličnu Celeron platformu koja ima dovoljno snage da izađe na kraj sa više paralelnih zahteva kao i reprodukcijom multimedije. Podrška za Virtuelizaciju ga izdvajaju u odnosu na klasične NAS-ove, iako će za iole ozbiljniju konfiguraciju trebati više od ugrađenih 1GB RAM-a. Ono što smo mogli da potvrdimo jesu odlične perfomanse za ovu kategoriju NAS-ova, uz obilje opcije koje se retko vide i kod skupljih modela drugih proizvođača. Ako je ova nova generacija QNAP NAS-ova dobar indikator onoga što se može očekivati u budućnosti, neće biti problema da se ostane za dužinu iznad konkurencije. Cena ovog modela baš i nije mala (a radi se o 4-bay NAS-u), ali kada se pogleda šta sve podržava i nudi, zaista se ne može naći sličan NAS a da košta manje.

Conclusion

This NAS is true refreshment from QNAP and the best way to demonstrate excellent Celeron platform that has enough power to deal with multiple parallel requests and playback of multimedia contents. Support for Virtualization makes it stands out in relation to traditional NASs, although for a serious configuration it will be necessary more than 1GB of built-in RAM. It is offering excellent performance for this NAS category along with a large number of options rarely seen within expensive models from other manufacturers. If this new generation of QNAP NASs is a good indicator of what can be expected in the future, there will be no problem to leave the competition behind. The price of this model is not affordable at all (it is a 4-bay NAS), but bearing in mind great performance to value ratio, it becomes clear it is not possible to find a similar NAS that costs less.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 835€

Mikro Princ ustupio: QNAP TurboNAS TS-451
zvanični sajt: mikroprinc.com