QNAP TurboNAS TS-220

Ovo jeste osnovni model QNAP-a, ali sa prostorom za dva hard diska. Nešto osveženi dizajn uz najnoviju verziju softvera QTS 4.0 znači da se po stvarno odličnoj ceni dobija veoma kvalitetno parče hardvera, idealno za skladištenje podataka ili backup.

QNAP je relativno skoro predstavio nove uređaje iz osnovne kategorije koja je namenjena uglavnom kućnim korisnicima, i u pitanju su NAS-ovi sa prostorom za dva hard diska, koji će prvenstveno vrlo povoljnom cenom, a zatim i sijasetom funkcija biti više nego zanimljivi širem krugu korisnika. Videli smo da malo napredniji modeli koštaju poprilično, no dobra vest je da se po dosta dobroj ceni može doći i do ovih novijih modela, a da stvarno nisu napravljeni neki veliki kompromisi. U ovom slučaju, ne može se izbeći poređenje sa modelom TS-221 koji smo već mogli da vidimo, a dobra vest je da su razlike veoma male, te da je funkcionalnost i fleksibilnost ostala identična.

Ključne karakteristike

  • Osveženi dizajn
  • Brz i intuitivan interfejs, nove funkcije
  • Odlične performanse
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6Gb/s
  • Niska potrošnja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Marvell 1.6GHz
  • Memorija: 16MB (512MB Flash memorije)
  • Hard disk: 2x 2.5"/3.5" SATAI/II (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • Disk management: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1
  • LAN: 1x 10/100/1000 port
  • USB: 1x USB 2.0, 2x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk, digitalna kamera)
  • eSATA: 2x eSATA
  • Dimenzije: 168.5(H) x 102(W) x 225(D) mm
  • Težina: 1.28Kg
  • Potrošnja: 19W (7W Sleep)
  • Hlađenje: 1x70mm ventilator
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, UPnP Media, iTunes server, Multimedia Station, Download Station, iSCSI, Online RAID expansion, migration, VMware Certification
  • File Sistem: EXT3, EXT4 (interni, eksterni), FAT, NTFS (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, MyCloudNAS
  • Napajanje: 60W

QNAP TurboNAS TS-220

Sa novim modelima iz osnovne ponude, QNAP je (neko će reći i konačno) malo osvežio dizajn i pobegao od sive boje, tako da sada imamo uređaj u kombinaciji bele boje i detalja od aluminijuma sa prednje strane, što izgleda dosta atraktivno. I dalje je to čvrsto metalno kućište, vrlo robustne izrade i sa svim elementima koje smo i ranje videli: Status, LAN, USB, HDD1, HDD2 statusne diode sa prednje strane, Power i One Touch Copy tasteri, kao i jedan USB 2.0 port za brzo priključenje nekog flash ili eksternog hard diska. Dve fioke za diskove su postavljene vertikalno, i u pitanju je Hot-Swap sistem gde se fioke lako vade i vraćaju, a diskovi fiksiraju šrafovima, a dobra vest je da se mogu koristiti praktično svi aktuelni SATA diskovi 3.5" i 2.5" formata, a savetujemo kao i uvek da se pogleda spisak kompatibilnih diskova, mada kako vidimo, svi najnoviji modeli su već na njemu. Sa zadnje strane vidimo da se za hlađenje koristi poveći 70mm ventilator, koji je prilično tih, kao i da imamo na raspolaganju jedan LAN port, dva USB 3.0 i dva eSATA konektora za proširenje kapaciteta ili povezivanje periferija kao što su štampači, UPS-evi ali i Web kamere. Tu je i konektor za napajanje, a adapter je eksterni. Hardverski, uređaj pokreće Marvell ARM single core procesor 88F6282 koji radi na 1.6GHz, sa 512MB RAM-a (da samo podsetimo da model TS-221 koristi 2GHz procesor i 1GB RAM-a).

Ovaj model već dolazi sa instaliranim QTS 4.0 operativnim sistemom, koji je potpuno redizajniran u odnosu na prethodne verzije, pa osim što radi brže i izgleda lepše, dozvoljava čak i otvaranje više prozora u okviru svoje stranice (pošto mu se i dalje pristupa preko Web interfejsa). Jedna od stvari koja je izostala u odnosu na malo skuplje modele jeste HDMI AV izlaz i opcija da se NAS koristi kao medija plejer direktno povezan na TV, no i dalje se može koristiti za strimovanje multimedije, tako da to neće biti neki veliki problem. Neki od noviteta su i podrška za antivirus zaštitu (automatsko skeniranje, ažuriranje), QSYNC koji služi za podešavanje i backup podataka kao i file sharing nalik na Dropbox, ali i MyQNAPcloud pomoću koga se NAS-u može jednostavno pristupiti sa neke udaljene adrese. Nije izostala ni puna podrška za aplikacije za Android i iOS, tako da se recimo mogu pratiti parametri rada direktno sa mobilnog telefona, kao i pristupiti sadržajima sa NAS-a.

Rezime

Ovaj NAS, iako spada u najosnovniju kategoriju ovog proizvođača, donosi stvarno odlične performanse i opcije uparivanja diskova u RAID konfiguraciji. Sve ono što smo i ranije mogli da vidimo kod QNAP modela i sada važi, a konstatacija je da će ovakav NAS odgovarati svima koji imaju potrebe za većim skladištenim prostorom od jednog hard diska, ili jednostavno traže malo bolji sistem za backup podataka. Bez obzira što se radi o modelu osnovne kategorije, performanse su odlične i set opcija praktično isti kao kod skupljih modela, tako da bez ikakve dileme zaslužuje preporuku.

Conclusion

This NAS, although belongs to basic category, brings excellent performance and features matching drives in a RAID configuration. It offers everything like QNAP models, so this NAS will suit anyone who has a need for more storage space than one hard drive, or simply looking for a better system for data backup. it provides excellent performance and great set of options, virtually the same as the more expensive models, models, so deserve a recommendation.

Testirani proizvod je uzorak.

Mikro Princ ustupio: QNAP TurboNAS TS-220
zvanični sajt: mikroprinc.com