QNAP TurboNAS TS-212P

Odličan NAS kompanije QNAP koji spada u Home&SOHO grupu, sa prostorom za dva SATA hard diska. Atraktivnog dizajna i relativno jednostavan za instalaciju diskova, ima dosta dobre performanse koje duguje Marvell single-core procesoru na 1.6GHz. Već smo navikli na sjajne NAS-ove kada je QNAP u pitanju, a ovaj model ne odstupa od toga.

Model TS-212P spada u consumer/SOHO kategoriju, no već smo mogli da vidimo da QNAP softverski ne ograničava mnogo svoje modele iz nižih kategorija, tako da je set mogućnosti praktično isti kao i na nekim malo naprednijim i na ravno skupljim modelima. Spada u NAS-ove sa prostorom za dva hard diska, a podržani su praktično svi 2.5" i 3.5" modeli, stim što nije loše baciti pogled na listu zvanično podržanih diskova, mada još uvek nismo naleteli na hard disk koji pravi probleme. Za QNAP već dobro znamo da nudi proizvode sa prilično dobrim odnosom cene i performansi, a imali smo priliku da testiramo NAS-ove iz svih kategorija, od onih osnovnih u koju spada i ovaj model, pa do moćnih enterprise varijanti. TS-212P može biti prilično jednostavno rešenje za kućni file server, backup, multimedijalni centar i dosta drugih zadataka.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Brz i intuitivan interfejs, nove funkcije
  • Dobre performanse
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6Gb/s
  • Niska potrošnja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Marvell 6282 1.6GHz
  • Memorija: 16MB (512MB Flash memorije)
  • Hard disk: 2x 2.5"/3.5" SATAI/II (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • Disk management: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1
  • LAN: 1x 10/100/1000 port
  • USB: 1x USB 2.0, 2x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk, digitalna kamera)
  • Dimenzije: 165.5 (H) x 85 (W) x 218.4 (D) mm
  • Težina: 0.91Kg
  • Potrošnja: 13W (6W Sleep)
  • Hlađenje: 1x60mm ventilator
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, UPnP Media, iTunes server, Multimedia Station, Download Station, iSCSI, Online RAID expansion, migration, VMware Certification
  • File Sistem: EXT3, EXT4 (interni), EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, MyCloudNAS
  • Napajanje: 60W

QNAP TurboNAS TS-212P

Što se dizajna tiče, QNAP ne eksperimentiše mnogo i spolja ovaj NAS dosta liči na neke prethodne modele iz Home&SOHO serije. Za razliku od sivo-crne kombinacije boja i robustnog metalnog kućišta, ovde je korišćena plastika u beloj boji i mat finišu, ali je sve i dalje vrlo kvalitetne izrade i nemamo nikakvih zamerki što se toga tiče. Sa prednje strane imamo jedan USB 2.0 port, Power i Copy tastere, kao i vertikalno poređane statusne diode (USB, Status, HDD1, HDD2, LAN i Power). Predviđeno je da NAS stoji u tower formatu, tako da imamo i integrisane plastične nožice. U pakovanju nam stižu eksterni naponski adapter, LAN i strujni kabl, kao i set SATA naponski i data kablovi za instalaciju drugog hard diska. Sa zadnje strane, vidimo konektor za napajanje, Kensington Lock, LAN port, dva USB 3.0 konektora. Primećujemo da je izostala podrška za eSATA konektore, što je i jedan od malobrojnih pokazatelja da se ipak radi o modelu iz osnovne ponude.

Otvaranje NAS-a nije previše teško, kao ni instalacija prvog diska, stim što se diskovi fiksiraju šrafovima na nosače. Za drugi disk je potrebno priključiti SATA i naponski kabl, što nije komplikovano, ali jeste malo više petljanja nego što smo navikli, pošto se do sada uglavnom instalacija diska svodila na ubacivanje u odgovarajuću fioku. Ovo naravno nije neki problem, pošto pretpostavljamo da se diskovi neće često vaditi i menjati. Ventilator koji se koristi je prečnika 60mm, i nije previše tih, ali daleko od toga da se može reći da je NAS bučan. Inicijalno podešavanje se radi pomoću QNAP QFinder programa, koji pošto pronađe NAS, uradi sva podešavanja i mrežna mapiranja. Naravno, podrazumeva se da je NAS priključne preko LAN-a na mrežu. USB portovi se lako mogu koristiti i za priključivanje eksterne memorije, ali i štampača, UPS-a, tako da se čak i u ovoj osnovnoj verziji dobija prilično dobra funkcionalnostu uređaja. Na njemu stiže QTS 4.0 operativni sistem sa grafičkim okruženjem kome se pristupa kroz Web interfejs, i koji omogućava pregršt podešavanja u multi-window okruženju.

Rezime

Što se tiče konfiguracije, vidimo poznatu kombinaciju Marvell single-core procesora na 1.6GHz, 16MB RAM-a i 512MB interne memorije, što je dovoljno za vrlo pristojne performanse u gotovo svim scenarijima. U poređenju sa drugim QNAP modelima sa istom platformom nema razlika i praktično se svodi na dizajn i par drugih detalja. Ono što je bitno je da se za oko 200€ dobija sjajan NAS u koji staju dva SATA hard diska i koji će odlično poslužiti za backup podataka, ali uz brojne dodatne aplikacije koje podržava i za razne druge namene (tu je recimo Torrent klijent, da samo pomenemo ono što mislimo da će biti popularno). QNAP je još jednom pokazao da odlično pokriva sve kategorije kada su NAS-ovi u pitanju, a model TS-212P će biti sjajan izbor za manje zahtevne korisnike kojima treba centralna jedinica za storage.

Conclusion

As for the configuration, it is a known combination of 1.6GHz single-core Marvell processor, 16MB of RAM and 512MB of internal memory, which is enough for a decent performance in all scenarios. Compared to other QNAP models with the same platform there are no differences, they are boiled down to design and a few other details. At the price of 200 Euros you will get a great NAS to put two SATA hard disk drives in working fine for data backup, but with a number of additional supported applications will be good for various other purposes too (torrent client, for example). QNAP has once again demonstrated it covers all categories when it comes to NASs, and the TS- 212P model would be a great choice for less demanding users who need a central unit for storage.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2014.): 205€

Mikro Princ ustupio: QNAP TurboNAS TS-212P
zvanični sajt: mikroprinc.com