QNAP Turbo NAS TS-420

Ovaj QNAP NAS prima do 4 hard diska 2.5" ili 3.5" formata, koristi novi QTS 4.0 operativni sistem i predstavlja odličan balans između potrošnje i performansi. Radi dosta tiho i ne greje se skoro uopšte, a sa četiri instalirana hard diska neće proći 40W potrošnje, što je stvarno impresivno.

QNAP je predstavio novu seriju NAS-ova, i već smo mogli da vidimo neke od modela, a već na red stiže i TS-420, model sa mestom za četiri diska. Ovo je NAS koji će biti interesantan zahtevnijim kućnim i manje zahtevnim poslovnim korisnicima, sa osveženom konfiguracijom i najnovijim QTS 4.0 firmware-om koji donosi brojna poboljšanja u odnosu na prethodne verzije. Ovaj model ima i prilično dobru cenu, pošto bi cena posebnog servera sa sličnim mogućnostima bila dosta veća, posebno zbog operativnog sistema i softvera. Pošto ima mesta za četiri diska, ima dosta opcija za RAID konfiguracije i sigurno skladištenje podataka koji se mogu vrlo efikasno bekapovati.

Ključne karakteristike

  • Prepoznatljivi dizajn QNAP poslovnih modela
  • Veoma brz interfejs, nove funkcije
  • Odlične performanse
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6Gb/s
  • Niska potrošnja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Marvell 1.6GHz
  • Memorija: 16MB (512MB Flash memorije)
  • Hard disk: 4x 2.5"/3.5" SATAI/II (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • Disk management: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1
  • LAN: 2x 10/100/1000 port (Failover, Multi-IP Settings, Port Trunking/NIC Teaming)
  • USB: 2x USB 2.0, 2x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk, digitalna kamera)
  • eSATA: 2x eSATA
  • Dimenzije: 177(H) x 180(W) x 235(D) mm
  • Težina: 3Kg
  • Potrošnja: 13W (31W Sleep)
  • Hlađenje: 1x90mm ventilator
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, UPnP Media, iTunes server, Multimedia Station, Download Station, iSCSI, Online RAID expansion, migration, VMware Certification
  • File Sistem: EXT3, EXT4 (interni, eksterni), FAT, NTFS (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, MyCloudNAS
  • Napajanje: 120W

QNAP Turbo NAS TS-420

Iako su modeli iz osnovne kategorije dobili mali redizajn, TS-420 i dalje ima prepoznatljivi izgled koji krasi brojne druge modele prethodnih generacija. Čvrsto metalno kućište i kombinacija tamno sive i crne boje pre svega asociraju na poslovnu primenu, a vidimo da su izostale metalne bravice kojima se diskovi mogu i fizički obezbediti. NAS je tower formata i dimenzija od 177x180x235mm, i prazan teži cela 3Kg. Fioke za diskove su vertikalne orijentacije, i veoma lako se vade i vraćaju na mesto, a sve fioke su obeležene brojevima (na gornjoj strani uređaja je i nalepnica sa pravilnim rasporedom diskova), tako da se teško može desiti da se postave pogrešno. Sa prednje strane su smeštene i statusne diode (STATUS, LAN, USB, eSATA, HDD 1, HDD 2, HDD 3, HDD 4), Power i taster za backup podataka sa i na eksterni ili flash disk koji se može priključiti sa prednje strane.

Korisnicima su na raspolaganju dva USB 2.0 i dva USB 3.0 porta, ali i dva eSATA porta, tako da je moguće priključiti UPS, neku IP kameru za video nadzor, dodatni disk, štapač. Pozadi vidimo i Kensington lock, konektor za napajanje (adapter je eksterni) i poveći 90mm ventilator koji radi dosta tiho. Za one koji brinu o potrošnji energije, iako se koristi napajanje maksimalne snage 120W, sa četiri instalirana diska očekuje se ispod 40W u radu, odnosno impresivnih 13W u mirovanju. Što se tiče podrške za hard diskove, praktično su podržani svi 2.5" i 3.5" modeli i lista zvanično podržanih modela se stalno ažurira, što je sjajno. Pošto postoje dva LAN priključka (gigabitni adapteri su u pitanju), podržani su i Failover, Multi-IP i Port Trunking funkcije. Diskovi mogu raditi u Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5 + Hot Spare modu, uz mogućnost povećanja kapaciteta diskova i migraciju podataka.

Rezime

Novi operativni sistem ovog NAS-a izgleda stvarno fantastično i pored svega što smo već videli kod ranijih modela, sada donosi i mogućnost otvaranja i istovremenog rada više prozora, veoma lako podešavanje za backup i sinhronizaciju podataka, ali i remote pristup podacima, prilično naprednu multimedijalnu podršku za direktno strimovanje sve vrste multimedijalnih fajlova. Tu je i podrška za video nadzor, kao i pristup preko mobilnog uređaja. Opcija i mogućnosti ima stvarno dosta, i QNAP je tu dosta uradio da se dobije veoma moćan uređaj koji je lako kontrolisati i nadzirati. Što se tiče performansi, ovaj model nije najsnažniji u seriji, pošto koristi Marvell procesor na 1.6GHz i 512MB RAM-a, ali ne bi trebalo da se oseti u većini scenarija, dok će recimo za malo zahtevnije stvari (na primer enkripcija podataka) ipak biti bolje gledati neki malo jači model.

Conclusion

The new operating system of this NAS looks fantastic in spite of all that we have seen in previous models, and now brings the possibility of opening and simultaneous operation of multiple windows, easy setup for backup and data synchronization, remote data access, rather advanced multimedia support for direct streaming of all kinds of multimedia files. There is also support for video surveillance and access via mobile devices. There are many options and opportunities, and the QNAP provided powerful device easy to control and monitor. As far as performance, this model is not the most powerful in the series since it uses 1.6GHz Marvell processor and 512MB of RAM, but that is going to be enough in most of the situations, but for more demanding things (data encryption), it would be better to search for some more powerful model.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2013.): 515€

Mikro Princ ustupio: QNAP Turbo NAS TS-420
zvanični sajt: mikroprinc.com