QNAP Turbo NAS TS-120

Ovo je nova generacija QNAP NAS-ova, namenjena kućnim i manje zahtevnim poslovnim korisnicima. Podržava jedan hard disk u 2.5" ili 3.5" formatu i na raspolaganju ima veoma štedljivi Marvell procesor na 1.6GHz. Odličnih je performansi i veoma štedljiv.

QNAP je osvežio svoju ponudu NAS-ova i mi smo požurili da vidimo šta to ima novo da se vidi. Počinjemo sa osnovnim modelom, a TS-120 je NAS sa mestom za jedan hard disk 2.5" ili 3.5" formata, osnovnim setom funkcija (koji je i takav prilično impresivan, i daleko je od većine drugih entry level NAS-ova). Ono što nam je privuklo pažnju odmah je i to da dolazi u startu sa novim QTS 4.0 firware-om koji donosi brojne novine i predstavlja stvarno veliki korak za ovu kompaniju, ali i dosta toga novog za same korisnike. Ono što je bitno znati je da iako QNAP NAS-ovi nisu baš jeftini (ovaj model recimo košta 25.000 dinara), na tržištu stvarno nema baš puno modela koji im mogu parirati, pogotovo ne posle ove poslednje revizije.

Ključne karakteristike

  • Osveženi dizajn
  • Brz i intuitivan interfejs, nove funkcije
  • Odlične performanse
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6Gb/s
  • Niska potrošnja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Marvell 1.6GHz
  • Memorija: 16MB (512MB Flash memorije)
  • Hard disk: 1x 2.5"/3.5" SATAI/II (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 1x 10/100/1000 port
  • USB: 1x USB 2.0, 2x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk, digitalna kamera)
  • eSATA: 1x eSATA
  • Dimenzije: 168.5(H) x 73(W) x 225(D) mm
  • Težina: 1.04Kg
  • Potrošnja: 12W (5W Sleep)
  • Hlađenje: 1x50mm ventilator
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, UPnP Media, iTunes server, Multimedia Station, Download Station, iSCSI, Online RAID expansion, migration, VMware Certification
  • File Sistem: EXT3, EXT4 (interni, eksterni), FAT, NTFS (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, MyCloudNAS
  • Napajanje: 36W

QNAP Turbo NAS TS-120

QNAP je sa sive prešao na belu boju, pa sad kućišta NAS-ova izgledaju atraktivnije i modernije, ali i dalje je zadržan sjajan kvalitet izrade, a kućište u ovom slučaju je najvećim delom konstruisano od aluminijuma. Funkcionalnost je ostala neizmenjena, pa tako sa prednje strane vidimo statusne diode (Status, LAN, USB, HDD), jedan USB 2.0 port, Power i One Touch Backup tastere, kao i fioku za disk. Za razliku od nekih modela prethodne generacije, ovde nema potrebe da se kućište otvara (iako je to moguće, recimo za čišćenje ventilatora), već se disk lako instalira i menja direktno sa prednje strane, iako će biti potreban alat da se disk fiksira u samoj fioci, no to svakako neće biti neki problem. Podržani su inače diskovi 2.5" i 3.5" formata, do SATA 6Gb/s interfejsa, a lista kompatibilnih modela na sajtu proizvođača je prilično dugačka i teško da će se naći neki aktuelan model koji neće raditi.

Za zadnje strane vidimo konektor za napajanje (eksterni konektor), Kensington Lock, dva USB 3.0 i jedan eSATA port, kao i otvor 50mm ventilatora. Što se tiče diskova koji se koriste, interni mogu biti EXT3, EXT4 file sistema, a eksterni (koji se povezuju preko USB-a i eSATA konektora) u EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+ sistemima. Ova nova generacija NAS-ova bez ikakvih problema radi sa svim aktuelnim operativnim sistemima, a radi se o unapređenom Web interfejsu koji radi veoma brzo i izgleda stvarno sjajno, tako da će vreme podešavanja biti svedeno na minimum pošto je i navigacija kroz opcije vrlo jednostavna. Kao što smo i navikli, spisak opcija je poduži, od standardne podrške za multimediju (iTunes i DLNA između ostalog), FTP i Print server, Backup i Cloud backup i pristup, Web i Database serveri, Download serveri (podržava torrente), pa čak i ugrađeni antivirus i Surveillance station za korišćenje sa IP kamerama za video nadzor.

Rezime

Osnova ovog NAS-a je procesor na 1.6GHz, sistem sa 512MB RAM-a i 16MB flash memorije, koji sa lakoćom pokreće ceo QTS 4.0 sistem koji je sada dobio i mogućnost otvaranja više prozora i multitasking. Sve zajedno, QNAP je celu priču podigao na viši nivo i sada imamo NAS-ove koji se mogu koristiti za sve što vam padne na pamet, i odavno su prevazišli da budu jednostavni uređaju za backup i storage. Pri svemu tome, potrošnja energije je i dalje veoma mala, pa ovaj model troši oko 12W u radu, pri čemu je i prilično tih, te može stajati bilo gde a da ne smeta. Utisak je da imamo na raspolaganju NAS iz osnovne kategorije koji svojim opcijama daleko prevazilazi ono što smo videli na mnogim modelima srednje i više klase od ranije. Kada se sve to sagleda, cena od oko 25.000 dinara stvarno nije prevelika za sve što se dobija.

Conclusion

The basis of this NAS is the 1.6GHz processor with 512MB of RAM and 16MB of flash memory, which easily runs the QTS 4.0 system that now has got the possibility of opening multiple windows and multi-tasking. Overall, the QNAP raised everything to a higher level and now we have the NAS that can be used for everything you can think of, so devices like these are not used only for backup and storage anymore. Nevertheless, the power consumption is still very low, so this model consumes about 12W in operation, it is very quiet, and can be placed anywhere. This is basic category NAS whose options are far beyond what we have seen in many models of middle and upper classes in the past. Taking all into account, the price of 25,000 dinars is appropriate for this offer.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2013.): 225€

Mikro Princ ustupio: QNAP Turbo NAS TS-120
zvanični sajt: mikroprinc.com