QNAP TS-653 Pro NAS nove generacije

Još jedan novi model iz x53 serije QNAP-a koji donosi Intel Bay Trail platformu, mogućnost proširenja RAM-a do 8GB, podršku za SSD keširanje i dosta toga što ga svrstava u lidere u svojoj kategoriji. Izuzetno fleksibilno rešenje za zahtevne poslovne korisnike.

Prethodna, 2014. godina je bila prilično aktivna za QNAP, sa fokusom na consumer i entry-level modele, gde smo videli osvežavanje cele ponude. Kao što smo i navikli do sada, proizvođač je ubacio novije, snažnije procesore, upgrade-ovao svoj QTS operativni sistem, dok smo u kategoriji biznis modela dobili i dodatno prelazak na Intel Bay Trail SoC procesore, četiri Gigabitna LAN porta, HDMI interfejs (hardware accelerated transcoding), SSD keširanje podataka, real-time remote replikaciju podataka (backup), mnoštvo dodatnih programa, remote pristup preko cloud-a, kao i pokretanje Windows i Linux instalacija u virtuelnom okruženju. Model koji ćemo videti podržava do 6 SATA hard diskova i predstavlja osveženu platformu koja koristi quad-core Intel Celeron procesor, ima 2GB RAM-a (proširivo do 8GB) i podržava sve ono što QNAP donosi u poslednjoj reviziji firmwarea.

Ključne karakteristike

  • Podrška za šest hard diskova do 6TB, mogućnost proširenja kapaciteta UX-500P / UX-800P uređajima
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6GB/s, kompatibilan sa SSD-ovima
  • HDMI interfejs i reprodukcija Ultra HD 2K i 4K formata
  • Mogućnost nadogradnje memorije do 8GB
  • Napredna podrška za virtuelizaciju

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Celeron 2.0GHz quad-core processor (burst up to 2.41GHz)
  • Memorija: 2GB DDR3L RAM (dva memorijska slota, proširivo do 8GB), 512MB Flash memorije
  • Hard disk: 6x 2.5"/3.5" SATA (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 4x 10/100/1000 port (failover, multi-IP settings, port trunking/NIC teaming)
  • USB: 2x USB 2.0, 3x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk)
  • Dodatno: HDMI, IR receiver (MCE kompatibilan)
  • Dimenzije: 175(H) x 257(W) x 235(D) mm
  • Težina: 5.2Kg
  • Potrošnja: 41.65W (22.95W Standby)
  • Hlađenje: 2x90mm ventilator
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, Download Station, iSCSI, Online RAID expansion, migration, VMware Certification
  • Disk menadžment: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5 + hot spare, Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery
  • Virtuelizacija i clustering: VMware vSphere (ESX/ESXi 4.x), Citrix XenServer (5.x), Windows Server 2008 R2 Hyper-V & Failover Clustering
  • File Sistem: EXT3, EXT4 (interni, eksterni), FAT, NTFS, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, Real-time Remote Replication (RTRR), iSCSI LUN Backup and Restore, Cloud Storage Backup
  • Napajanje: 250W

QNAP TS-653 Pro NAS

Kao što smo i navikli da vidimo, QNAP se drži svog dizajna već par generacija NAS-ova unazad, i imamo dobro poznati tower format, sa vrlo kvalitetnom metalnom šasijom. Dimenzije su 175x257x235 mm, a NAS prazan teži celih 5.2Kg. Kao i obično, to uključuje i ugrađeno napajanje, ovoga puta snage od 250W. Ovaj model sa prednje strane ima LCD statusni displej, koji će u kombinaciji sa Select i Enter tasterima pružiti mogućnost osnovnog podešavanja rada instaliranih diskova, što je korisno pošto neće morati da se koristi računar i web interfejs. Tu su i Power i Copy tasteri u kombinaciji sa jednim USB 3.0 portom (koji je vrlo zgodan za korišćenje kod brzog backup-a podataka sa eksternog medija), kao i Status, USB i LAN statusne diode.

Ovaj model podržava do 6 SATA hard diskova koji stoje vertikalno orijentisani, a svi dock-ovi imaju metalne bravice, tako da se mogu i obezbediti ako je potrebno. Kao i obično, savetujemo da se na sajtu proizvođača provere modeli podržanih diskova, mada je spisak zaista veliki i teško da će biti problema po tom pitanju. Korisnici mogu birati režim rada diskova: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5 + hot spare, uz nezaobilazne Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery opcije. Dodatno, podržana je instalacija SSD diskova (bez ograničenja po pitanju broja diskova, do maksimalnog kapaciteta) u svrhe ubrzanja keširanja, što će napraviti solidnu razliku kada su u pitanju zahtevna, virtuelna okruženja. Kome je potreban i dodatan prostor, može da nabavi UX-500P ili UX-800P dock-ove, čime se sa 6 proširuje na 11 i 14 diskova, što je takođe veoma praktična opcija.

Za hlađenje su zadužena dva 90mm ventilatora, dok i samo napajanje koristi manji ventilator, što sve zajedno nije baš mnogo tiho, ali pošto se radi o modelu koji će se koristiti za posao, to svakako ne bi trebalo da bude proble. Sa zadnje strane vidimo dodatne USB portove (po dva USB 2.0 i 3.0), kao i četiri gigabitna LAN porta (podržani su naravno failover, multi-IP settings, port trunking/NIC teaming), Kensington lock za dodatno obezbeđenje ali i HDMI interfejs (1.4 verzija) koji se može iskoristiti za XMBC ili recimo QvPC virtuelizaciju koju ova generacija NAS-ova podržava. Osnovni model dolazi sa 2GB RAM-a, ali kako postoje dva memorijska slota, može se upgrade-ovati SO-DIMM modulima do ukupno 8GB RAM-a, što se i preporučuje ako je u planu korišćenje virtuelnih platformi.

Rezime

Nova generacija NAS-ova sa Intel Bay Trail platformom se do sada pokazala zaista sjajno. I sama kombinacija quad-core 2GHz procesora i maksimalno 8GB RAM-a zvuči odlično, a ako dodamo i SSD keširanje i Virtualization Station opciju, dobijamo jedno ozbiljno i vrlo fleksibilno poslovno rešenje koje uprkos ceni koja nije baš mala predstavlja sjajan izbor. Posebno nam se dopalo što što je tu sada HDMI interfejs i što NAS može direktno reprodukovati multimediju, opcija koja se sve češće traži. QNAP završava 2014. godinu kao jedan od lidera na polju NAS-ova, a ovi novi modeli to pokazuju na najbolji način.

Conclusion

The new generation of NASs with Intel Bay Trail platform is great. Even the combination of 2GHz quad-core processor and a maximum of 8GB of RAM sounds great, and if we add to that the SSD caching and Virtualization Station option, a flexible business solution is provided, that is a great choice despite the high price. We do like the HDMI interface and the fact it can directly playback multimedia contents, are increasingly wanted feature. QNAP has ended 2014 as one of the leaders in the NAS market, and these new models are the best proof.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 1170€

Mikro Princ ustupio: QNAP TS-653 Pro NAS
zvanični sajt: mikroprinc.com