QNAP NAS TS-231 Turbo NAS

Još jedan od sjajnih QNAP NAS modela koji su namenjeni osnovnim korisnicima i manje zahtevnoj SOHO kategoriji. Odlične performanse i podrška za većinu stvari koje viđamo i na skupljim modelima, biće odličan izbor za one koji traže kvalitetno rešenje za backup, sinhronizaciju i skladištenje podataka.

QNAP je predstavio novu seriju NAS-ova pod oznakom TS-x31, i radi se o malo jednostavnijim modelima namenjenim SOHO i kućnoj kategoriji. Model kao što je TS-231 će sjajno poslužiti kao kućni centar za backup, sinhronizaciju podataka, remote access ali i zabavu pošto se vrlo jednostavno može koristiti za streaming multimedije preko DLNA i AirPlay-a. Za model ove kategorije, tu je i dosta dobra cena koja će sigurno mnogima privući pažnju. Kao što smo i očekivali, i ovaj model odlikuje prilično niska potrošnja električne energije, a maksimalno oko 20W je stvarno impresivna brojka koja neće uticati puno na račun na struju. Dodatno, za uređaj ove kategorije, imamo odlične performanse i to je ono što će biti takođe veoma bitno, posebno kod transfera veće količine podataka.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije, tower format
  • Podrška za dva 2.5" ili 3.5" SATA hard diska
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6GB/s, kompatibilan sa SSD-ovima
  • Relativno tih rad
  • Niska potrošnja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Freescale ARM Cortex-A9 dual-core 1.2GHz
  • Memorija: 512MB DDR3L RAM, 512MB Flash memorije
  • Hard disk: 2x 2.5"/3.5" SATAI/II (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 2x 10/100/1000 port (failover, multi-IP settings, port trunking/NIC teaming)
  • Periferije: 3x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk), 2x eSATA
  • Dimenzije: 168.5 (H) x 102(W) x 225(D) mm
  • Težina: 1.28Kg
  • Potrošnja: 20.56W (9.78W Standby)
  • Hlađenje: 1x 70mm
  • Softver: FTP Server, AirPlay, File Station, Digital TV Station, Transcode Management, Download Station, Backup Station, Cloud Backup Station, HD Station, Surveillance Station, Print Server, Notes Station, VPN Server, Photo Station, Music Station, iTunes, DLNA Server, Video Station, Virtualization Station
  • Disk menadžment: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery, Bad block scan and hard drive S.M.A.R.T., Bad block recovery
  • Virtuelizacija: Virtual Machine (VM), VM import from Virtual Appliances, VM clone, VM snapshot
  • File Sistem: EXT4 (interni), EXT3, EXT4, FAT, NTFS, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, Real-time Remote Replication (RTRR), iSCSI LUN Backup and Restore, Cloud Storage Backup
  • Napajanje: 60W

QNAP NAS TS-231

Nema puno toga što još nismo videli kada je QNAP ponuda u pitanju, od osnovnih modela za jedan hard disk i kućnu namenu do ozbiljnih serverskih rešenje za zahtevne poslovne korisnike. Modle TS-231 je novije generacije i radi se o modelu za kućnu i takozvanu SOHO (Small Office Home Office) namenu, što odmah vidimo po konfiguraciji koja je tome i prilagođena. Za razliku od malo naprednijih modela koji koriste Intel (od skoro su i AMD platforme u ponudi), ovde se koristi Freescale dual-core procesor na 1.2GHz i sistem je opremljen sa 512MB RAM-a (koliko ima i interne memorije za sam OS). Podržana su dva SATA diska 2.5" ili 3.5" formata, klasični ili SSD modeli, a ono što nam se uvek kod QNAP-a dopada je to što je lista zvanično podržanih modela prilično dugačka. Kao i uvek, tu su i USB konektori i to tri dostupna USB 3.0 porta, kao i jedan eSATA konektor. Zanimljivo je da je model osnovne kategorije dobio dva LAN priključka, tako da je podržana agregacija linkova i FailOver, odnosno da jedan LAN link služi kao backup.

Kućište u kome NAS stiže je spolja napravljeno pretežno od plastike u belom mat finišu, mada je i dalje prilično kvalitetno i uliva poverenje, iako smo navikli da vidimo QNAP modele sa karakterističnim metalnim šasijama. Raspored elemenata je prilično standardan, i napred su statusne diode (Status, LAN, USB, HDD1, HDD2), Power, OneTouch Copy tasteri i jedan USB 3.0 port koji će veoma zgodno poslužiti za brži pristup i backup i sinhronizaciju podataka. Tu su i dve fioke za diskove u vertikalnom položaju, koje se lako vade i vraćaju, tako da je podržan i HotSwap. Sa zadnje strane vidimo dva LAN porta i dodatna dva USB 3.0 konektora, a znamo da QNAP modeli podržavaju veliki broj periferija od štampača, UPS-eva pa do IP kamera. Tu vidimo i da je za hlađenje zadužen jedan 70mm ventilator koji nije toliko bučan. Napajanje je eksterno i u pitanju je 60W adapter kakav smo i inače viđali.

Rezime

Pošto podržava rad dva hard diska, pored Single Disk režima rada, podržani su i JBOD, RAID 0 i 1 kao i za QNAP standardni Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery koji dosta pojednostavljuju rad kada je potrebno zameniti disk u postojećem RAID nizu. Sve opcije za backup podataka smo već imali priliku da isprobamo kod prethodnih QNAP modela i tu nema nikakvih problema pošto je podržan veliki broj popularnih cloud servisa. Treba pomenuti i myQNAPcloud koji omogućuje da svojim fajlovima pristupite i daljinski, preko cloud-a, i to bez komplikovanih podešavanja. Većina opcija koje inače dobijamo i kod dosta skupljih modela su našle svoj put do TS-231 modela, a na performanse sigurno neće biti zamerki i u svom rangu postiže stvarno sjajne rezultate. Cena je očekivana i prilično dobra za jedan ovako opremljen NAS, tako da dobija našu preporuku i pridružuje se dugačkom nizu modela ovog proizvođača koji dobili zaista odlične ocene.

Conclusion

The support for two hard disks is provided, and in addition to Single Disk mode, JBOD, RAID 0 and 1 as well as QNAP for the standard Online RAID Capacity Expansion and Level Migration, while RAID Recovery that will facilitate work when you need to replace the drive in an existing RAID array. We had a chance to try out all data backup options in previous QNAP models and there are no problems since many popular cloud services are supported. myQNAPcloud allows you to access files remotely, via the cloud, without complicated settings. Most of the options that you normally get with a lot more expensive models have found their way to the TS-231 model, while the performance are beyond reproach providing great results. The price is as expected and quite good for such a NAS, so it gets our recommendation and joins a long list of great models of this manufacturer.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 280€

Mikro Princ ustupio: QNAP NAS TS-231
zvanični sajt: mikroprinc.com