MyDitto Home Network Server

MyDitto je serija NAS-ova koji do sada nisu bili dostupni na našem tržištu, a model koji smo isprobali je veoma jednostavan za instalaciju i korišćenje, uz nešto siromašniji set opcija koji dudše i odgovara uređajima iz ove osnovne kategorije.

Na našem tržištu se pojavilo jedno novo ime kada su NAS uređaji u pitanju, što je uvek dobra stvar pošto veća konkurencija samo znači da će i cene biti povoljnije za krajnje kupce. MyDitto su proizvodi kompanije Dane-Elec, i jednom za promenu se ne radi o dalekom istoku, što je posebno interesantno. NAS uređaji su postali veoma popularni iz prostog razloga što ima sve više onih koji imaju potrebu za centralizovanim skladištenim prostorom i informacijama kojima mogu da pristupe gde god da se nalaze. Ovo je osnovni model koji je i najjeftiniji u ponudi MyDitto uređaja, ali i takav ima dovoljno opcija za manje zahtevne korisnike.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetno napravljen uređaj
  • Prostor za dva 3.5" hard diska
  • USB Key dodaci za remote pristup

Utisak kvare

  • Nema Print servera

Specifikacija

  • Hard disk: 2x 3.5" SATAI/II (uređaj se isporučuje bez hard diska)
  • Disk management: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1
  • LAN: 1x 10/100/1000 port
  • USB: 2x USB 2.0
  • Dimenzije: 165x190x77mm
  • Težina: 2Kg
  • Potrošnja: 18W
  • Dodatno: USB Key

MyDitto Home Network Server

Uređaj dolazi u tower formatu i vrlo kvalitetne izrade, u beloj boji i sa kontrolnim lampicama sa prednje strane (Power, LAN, Status, USB1 i 2, HDD 1 i 2). Tu su i Release i Copy tasteri, kao i jedan USB port koji je zgodan za priključivanje flash diska za jednostavniji backup ili sinhronizaciju podataka. Za razliku od mnogih drugih modela koje smo mogli da vidimo, ovde se fioke za diskove nalaze sa zadnje strane, postavljene vertikalno i sa jednostavnim mehanizmom za vađenje i vraćanje na mesto, tako da instalacija diskova (a uređaj dolazi bez diskova) neće predstavljati neki veliki problem. U pratećem pakovanju stižu eksterni adapter za napajanje, naponski i LAN kablovi, kao i dva USB flash diska koji predstavljaju i prilično interesantan dodatak u odnosu na ono što smo navikli da vidimo kada su u pitanju NAS-ovi.

Sa zadnje strane možemo da pored HDD fioka vidimo konektor za napajanje i On/Off taster, LAN i dodatni USB 2.0 port. Interesantno je da iako smo to očekivali, pošto predstavlja veoma praktičnu opciju koju proizvođači retko kad izostave, ovaj model ne podržava Print server, odnosno ne može se priključiti USB štampač i tako pretvoriti u mrežni resurs. Ista priča važi i za FTP i Web server, dok je tu podrška za iTunes i UPnP media server. Po uključivanju, potrebno je oko 2 minuta da se sistem podigne (u pitanju je kao i uvek Linux OS). Pomenuti USB diskovi imaju već instaliran softver za pristup, i služe za pristup NAS-u tako da kada se USB skine sa računara, ne ostaje nikakav trag korišćenja. Možete se opredeliti da na lokalni računar instalirate samo softver, pa ovi USB diskovi nisu neophodni, no predstavljaju prilično interesantno rešenje za one koji bi ipak voleli da se maksimalno zaštite od neovlašćenog pristupa. Inače, jedan od USB diskova ima funkciju Master ključa koji omogućava sva podešavanja, dok drugi omogućava samo pristup podacima. Interesantno je recimo da uređaj ima ugrađeni BitTorrent klijent (maksimalno skidanje 10 fajlova istovremeno). Ipak, onima sa malo većim zahtevima možda neće idealno odgovarati to što se može postaviti samo jedan zajednički folder (i po jedan pojedinačan za svakog korisnika), kao i to da se neke opcije regulišu preko softvera USB diska, a druge preko Web interfejsa.

Rezime

Nismo uspeli da saznamo tačne specifikacije ovog NAS-a, no po onome što smo mogli videti, dovoljno je snažan da izađe na kraj sa RAID 0 i 1 konfiguracijama, uz pristojne brzine transfera koje iako ne mogu da pariraju malo naprednijim uređajima, za kućne korisnike će biti više nego dovoljni. Još uvek ne znamo tačnu cenu MyDitto NAS-a, ali očekujemo da bude veoma pristupačna i samim tim interesantan širem krugu korisnika. Posebno će biti pogodno i to što postoje Android i iOS aplikacije koje će omogućiti da se sadržaju sa NAS-a pristupi direktno sa telefona ili tableta. Sve zajedno, uređaj osnovne kategorije koji ima osnovne mogućnosti uz očekivano povoljnu cenu.

Conclusion

We could not find out the exact specifications of the NAS, but from what we saw, it is powerful enough to cope with RAID 0 and 1 configuration, with decent data rates, which, although cannot parry advanced devices, for the home users will be sufficient. We do not know the exact price of MyDitto NAS, but we expect it to be affordable and therefore of interest to a wider audience. It is good there are Android and iOS apps that will allow to access NAS contents directly from the phone or tablet. Altogether, this basic category device has the entry-level features at a reasonable price.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2013.): 160€

Pro Net System ustupio: MyDitto Home Network Server
maloprodaja: Tadeuša Košćuška 72a, 011/292.07.86
zvanični sajt: start-play.info