Logitech HD Webcam C525

Nova Web kamera sa HD 720p rezolucijom videa i fotografijama do 8MP. Originalna konstrukcija kamere će omogućiti da se lako može poneti svuda, ali i postaviti na različite načine. Logitech je ovu kameru namenio svima koji traže kvalitetniju sliku od proseka, i za to nemaju problem da i plate malo više od proseka.

Kompanija Logitech koju odlično poznajemo po aktraktivnim i kvalitetnim periferijama je predstavila novu generaciju Web kamera, a mi smo odmah isprobali model iz sredine ponude, C525. Ova kamera je namenjena prevashodno korisnicima kojima znači što sliku mogu dobiti u 720p rezoluciji, kao i to da je kamera portabilna i da je vrlo lako spakovati je i poneti sa sobom. Web kamere su postale praktično obavezan deo konfiguracije pošto je sve više onih koji razgovaraju preko interneta, kako u privatne tako i u poslovne svrhe. Kako internet linkovi postaju sve brži, tako raste i apetit po pitanju rezolucije videa, tako da ima puno onih koji traže sve bolju i bolju sliku, zbog čega je Logitech i predstavio HD Web kamere koji su u stanju da zabaleže 720p i 1080p rezolucije.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Odličan kvalitet slike
  • Autofokus

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: maksimalno 1280x720 piksela (HD 720p) u 30fps-a za video, do 8MP za fotografije
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

Logitech HD Webcam C525

HD Webcam C525 je prilično interesantnog dizajna, proizvođač to zove Fold-and-go dizajnom, što u suštini znači da se kamera bukvalno može sklopiti u postolje, što je vrlo praktično. Ovo je vrlo zgodan trik koji je moguć zbogo kompaktnih dimenzija same kamere (pogotovo male debljine). Postolje je multifunkcionalno, pa osim što se može pretvoriti u kutiju za kameru, služi za postavljanje na ravnu površinu kao što je recimo sto, ali i za kačenje na neki TFT monitor. Kamera kao i postolje su napravljeni od mat plastike dosta dobrog kvaliteta, i tu možemo prepoznati tradicionalno dobru izradu koja je i karakteristična za ovog proizvođača. Iako se visina kamere ne može podešavati, može se rotirati za ceo krug (odnosno 360 stepeni), tako da ne bi trebalo da predstavlja problem pozicioniranje kako bi hvatala željeni kadar.

Vidimo da kamera ugrađeni Mono mikrofon, kao i statusnu diodu, bez dodatnog svetla koje bi pomagalo u uslovima slabijeg osvetljenja. Logitech se ipak dobro potrudio da kamera bude što kvalitetnija, pa tako imamo autofokus sočivo, što znači da nema klasičnog fokus prstena, već se softverski konstantno fokusira objekat koji se snima, pa se može menjati razdaljina od kamere bez bojazni da će slika ostati mutna. Video se može snimati u maksimalnoj rezoluciji od 720p, što će zahtevati malo snažniju konfiguraciju i internet link od minimalno 1Mbps. Ova kamera koristi Fluid Crystal tehnologiju koja služi za analizu kadra i automatsko podešavanje osvetljenja i drugih parametara kako bi se osiguralo da se snima slika maksimalnog kvaliteta. U kombinaciji sa RightSound tehnologijom koja eliminiše pozadinske zvuke, dobija se čist zvuk u većini situacija. Za one koje zanima fotografija, maksimalna rezolucija slika je 8MP, što je sasvim dovoljno za Web kameru.

Rezime

Za one koji video snimaju da bi ga uploadovali na neki od popularnih online servisa, proizvođač je napravio softver pomoću koga se to radi u bukvalno dva koraka, što je vrlo pohvalno. Neće trebati mnogo da se vidi razlika u kvalitetu slike u odnosu na klasične Web kamere, pa će i nešto veća cena (koja je doduše kod Logitech-a tradicionalna, baš kao i kvalitet) potpuno opravdana i očekivana. Ukoliko je kvalitet videa presudan, onda neće ni biti neke baš velike konkurencije, ako izuzmemo Logitech modele iz više kategorije.

Conclusion

For those who like recording videos in order to upload them to one of the popular online services, the manufacturer provided software that finishes this job in literally two steps, which is commendable. It will not take long to see the difference in quality of images compared to conventional webcams, and somewhat higher price (usual thing for Logitech, just like the quality) is completely justified and expected. If video quality is decisive, then competition will not be large, except Logitech models from higher category.

Testirani proizvod je uzorak.

ComputerLand ustupio: Logitech HD Webcam C525
zvanični sajt: pyramid.rs