Logitech HD Pro Webcam C920

Ovo je Logitech Web kamera visokih performansi sa Full HD 1080p rezolucijom. Dodatno, ima stereo mikrofon i sama procesira video u H.264 formatu. Iako cena nije mala, slika koja se dobija je impresivna i neće biti baš mnogo konkurenata.

Već smo testirali dovoljno Web kamera da kada vidimo model koji košta 120€ znamo da se radi o nečemu posebnom. Logitech je svakako jedan od najpoznatijih proizvođača periferija, posebno miševa i tastatura, no videli smo da ima i prilično interesantnih modela Web kamera u ponudi. Ako izuzmemo najčešće varijante od 0.3MP do 2.0MP, ima korisnika kojima je veoma bitna rezolucija videa, te gledaju malo kvalietnija rešenja. Model HD Pro C920 je upravo jedna takva kamera, koja video snima u Full HD rezoluciji od 1080p, i jedina je kamera koju je Skype sertifikovao da može koristiti tu rezoluciju regularno u komunikaciji. Dakle, ukoliko je najbitnija rezolucija, ovaj Logitech model će sigurno biti i najtraženiji uprkos nešto većoj ceni.

Ključne karakteristike

  • Fantastičan kvalitet slike
  • Vrlo praktično postolje

Utisak kvare

  • Nešto veća cena

Specifikacija

  • Rezolucija: Full HD 1080p
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

Logitech HD Pro Webcam C920

Kamera već na prvi pogled deluje dosta drugačije od onoga što se najčešće viđa, nešto je većih dimenzija i jednostavno izgleda ozbiljnije. Kompletno je crne boje i sa interesantnom maskom horizontalne orijentacije, koja je sa rupicama pa deluje kao da su i zvučnici ugrađeni (a u stvari krije stereo mikrofon). Postolje je izuzetno praktično osmišljeno, može se potpuno sklopiti, koristiti za ravnu površinu, zakačiti na okvir monitora, ili čak montirati na stativ, što pruža i maksimum fleksibilnosti da se postavi u položaj koji najbolje odgovara. Interesantno je da objektiv nema svoj poklopac, već je preko postavljen zaštitni sloj providne glossy plastike koja ima zaštitnu ulogu. Ono što se ne vidi jesu plave statusne diode koje će se upaliti kada je kamera aktivna. Bilo bi super da postoje i dodatne beli LED-ovi koji bi pomogli u low-light uslovima i mraku. Iako smo videli neke kamere koje izgledaju i atraktivnije od ove, HD Pro C920 izgleda veoma poslovno, što možda najbolje govori o tome kome je namenjena.

USB kabl je fiksiran i dovoljno dugačak da stigne gde god treba, a kao što smo i očekivali, da bi sve radilo kako treba, potrebno je instalirati najsvežije drajvere i poseban softver. Iako proizvođač ima i svoj Logitech Vid HD softver za video komunikaciju (koji naravno koristi sve mogućnosti ove kamere) i dalje nam se daleko više dopada Skype u HD verziji koji veoma lepo radi sa ovim modelom. Ono što je vrlo karakteristično za ovu kameru je da se video prenosi do računara enkodovan u H.264 formatu. Ovo je u startu razlika u odnosu na veliki broj drugih kamera koje raw video prosleđuju do računara koji sam radi ostatak posla i kompresuje da bi mogao da se prenese preko interneta. Ono što je bitno je da se video snima u Full HD 1080p formatu.

Rezime

Kvalitet videa je stvarno sjajan, i razlike su ogromne u odnosu na druge kamere sa kojima smo mogli da poredimo. Čak i u uslovima slabije vidljivosti, ova kamera dosta prednjači od bilo čega drugog što smo mogli videti. Zaključak nije teško dati, ukoliko cena ne predstavlja problem, Logitech HD Pro C920 je verovatno i najbolja Web kamera koja se može kupiti sa stvarno sjajnim performansama, pri čemu praktično uopšte ne opterećuje procesor računara sa enkripcijom videa.

Conclusion

Video quality is great and the differences are huge compared to other cameras with which we could compare to this model. Even in conditions of low visibility, this camera is a lot better than anything else we have seen. If the price is not an issue, Logitech HD Pro C920 is probably the best Webcam that can be purchased providing great performance without burdening the processor with video encryption.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2013.): 115€

Gigatron ustupio: Logitech HD Pro Webcam C920
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com