Logitech C210

Sjajna mala kamera za one koji nemaju potrebu za rezolucijom većom od 640x480 piksela. Jednostavan ali i prepoznatljivi dizajn, mogućnost kačenja na monitor ili postavljanje na ravnu površinu. Cena je odlična, pogotovo pošto znamo da Logitech modeli nisu uvek među najpovoljnijima.

Logitech je ime koje će odmah prepoznati i oni koji nisu toliko verzirani kada su računari i komponente u pitanju, a za one koji nekim čudom još nisu čuli, radi se o proizvođaču periferija koji je i jedan od pionira kada su miševi i tastature u pitanju. Tu su sada naravno i Web kamere koje su postale izuzetno popularne za privatnu i poslovnu namenu. Zbog ovoga, Logitech u ponudi ima i dosta raznih modela, a nama je na test pristigao model C210, jedan od osnovnih modela srednje kategorije. U ovom cenovnom rangu, ima baš dosta raznih modela, tako da će biti prilično teško ponuditi nešto što već nije tu. Ipak, dobiti dobru Logitech kameru po ovoj ceni jeste prilika koju ne treba tako lako propustiti.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet slike
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 1.3MP, 640x480 piksela u 30fps-a
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

Logitech C210

Kamera dosta podseća ne dosta drugih Logitech modela koje smo već videli, smeštena u zaobljeno kućište sa glossy prednjom stranom i interesantnom šarom. Postolje na koje je postavljena je vrlo jednostavno, i može stajati na ravnoj površini stola, ili se zakačiti na okvir LCD monitora, stim što nema ograničenja za debljinu monitora. Kao što smo videli i ranije, delovi postolja koji naležu na plastiku monitora su gumirani, tako da neće oštetiti monitor, pogotovo ako je u pitanju glossy plastika. Kamera deluje dosta kvalitetno, i to je samo jedan od detalja koji se može videti kada su Logitech proizvodi u pitanju, a koji govori o kvalitetu uređaja, bez obzira koji je cenovni rangu u pitanju.

Ono što može da se vidi još spolja je da postoji integrisani mikrofon, kao i fokus prsten pomoću koga se podešava oštrina slike, u zavisnosti od toga koliko je udaljen objekat (ili subjekat) koji se snima. Da dodamo jedan podatak koji se tiče mikrofona, naime primećeno je da ukoliko se računar probudi iz Sleep moda, mikrofon neće raditi odmah, već je potrebno prekinuti poziv i ponovo pozvati. Ovo nije jedina kamera sa ovakvim bug-om, ali verujemo da će to biti ispeglano kroz drajvere u skorije vreme. Kamera koristi senzor rezolucije 1.3MP, što je standard, i što obezbeđuje sliku do maksimalnih 640x480 piksela u 30fps-a, što je dovoljno za glatku sliku bez seckanja.

Rezime

Kvalitet slike će najviše zavisiti od svetlosnih uslova, i uvek kažemo da treba obezbediti dovoljno ambijentalnog osvetljenja, pošto će u polumraku performanse biti dosta lošije. Ipak, za većinu korisnika koji će kameru koristiti po danu, ili bar pod dodatnim veštačim svetlom, nema brige pošto je slika oštra i vernih boja, vrlo upotrebljiva za privatne ali i poslovne razgovore. Cena kamere nije visoka za ono što se dobija, i zbog svega toga ima našu preporuku. Ukoliko se ipak traži slika veće rezolucije, preporučujemo da se pogledaju Logitech HD modeli.

Conclusion

The picture quality will mostly depend on lighting conditions, and we always say it is necessary to provide sufficient ambient lighting, as the performance in the dark will be a lot worse. However, for the most users who will use the camera during the day, or at least under the additional light there are no worries because a sharp image and true colors are provided, useful for private but business conversations too. Price of this camera is not high for provided options, and because of all this, we do recommend it. If, however, a higher image resolution is necessary, we recommend you to consider Logitech HD models.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2012.): 19€

Gigatron ustupio: Logitech C210
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com