Gembird EG-UPS-001

Još jedan interesantan proizvod iz Gembird ponude, model EG-UPS-001 koji će omogućiti da se računar koristi i kada nestane struje, a maksimalno pola sata je dovoljno da se sačuvaju podaci i računar bezbedno isključi.

Gembird do sada nije baš bio poznat po UPS-ovima i proizvodima vezanim za napajanje, no videli smo par veoma interesantnih modela konvertora napajanja, pa red dolazi i na UPS koji je namenjen manje zahtevnim potrošačima. Sa kapacitetom baterije od 650VA, EG-UPS-001 će odgovarati za napajanje konfiguracija osnovne i srednje kategorije. Ne treba puno objašnjavati zbog čega su UPS uređaji praktično i neophodni da bi se obezbedili od gubitka podataka i oštećenja uređaja prilikom nestanka ili nepravilnog rada struje. Ovaj model dosta podseća na neke već viđene uređaje drugih proizvođača, što nije loše pošto već u startu dobijamo UPS koji će kupci lako prepoznati.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Stabilan i pouzdan rad

Utisak kvare

  • Cena bi mogla biti i niža

Specifikacija

  • Kapacitet: 650 VA
  • Ulazni napon: 220 V AC ± 25%, 50 / 60 Hz ± 10%, autosensing
  • Autonomija: 15-30min
  • Utičnice i zaštita: 4x Shuko
  • Dimenzije: 280 x 185 x 95 mm
  • Težina: 4.5Kg

Gembird EG-UPS-001

Uz dimenzije od 280 x 185 x 95 mm i težinu od 4.5Kg, EG-UPS-001 svakako ne spada u previše kompaktne uređaje, i treba obezbediti dovoljno prostora da bi UPS stao bez problema. Ono što znamo je da uređaj dolazi sa fabrički ugrađenom baterijom (12 V DC / 7Ah) kojoj je potrebno 12h za kompletni ciklus punjenja, i koja će konfiguraciju napajati do pola sata kada nestane struje. Ono što naravno, uvek važi kada su UPS-ovi u pitanju je da autonomija dosta zavisi od konkretne konfiguracije. Ono što je najbitnije je da će biti sasvim dovoljno vremena da se sačuva rad i ugasi računar, kako nestanak struje ne bi imao neke ozbiljnije posledice. Takođe, ovaj UPS spada u osnovnije modele koji nemaju USB konekciju sa računarom, tako da se ne može podesiti da automatski ugasi računar kada nestane struje.

Iako vidimo sa bočnih strana UPS-a da postoje isečci za neke druge konektore, ipak na raspolaganju imamo samo klasičan 3-pinski strujni priključak. Kabl dolazi u pakovanju. Sa gornje strane UPS-a vidimo da su na raspolaganju četiri takozvana Shuko utikača, a po oznakama vidimo i to da su samo dva povezana na bateriju, dok preostala dva utikača nude samo Surge Arrest zaštitu, odnosno štite priključene uređaje od prenaponskog udara. Ovo je i uobičajena praksa, no očekivali smo da bude više utičnica na raspolaganju (modeli sličnog kapaciteta idu sa do 8 utičnica). Sa gornje strane imamo i Power taster kao i tri statusne diode koje će signalizirati ispravan rad uređaja, kao i to da li radi na struju ili bateriju.

Rezime

Za one koji se pitaju šta tačno može model od 650VA izdržati, recimo i to da se može računati na maksimalnu snagu od 390W, što bi trebalo da bude dovoljno za jednu konfiguraciju srednje snage uključujući i monitor naravno. Što se instalacije tiče, nema nikakve instalacije drajvera, već se UPS priključi na struju a do četiri uređaja direktno na njega. Kada su UPS modeli u pitanju, znamo da postoje dosta poznatiji proizvođači, a ono što moramo primetiti jeste da bi cena ovog modela mogla biti i manja, kako bi UPS bio konkurentniji.

Conclusion

For those who are wondering what exactly a 650VA model can withstand, we will say you can count on a maximum 390W power, which should be enough for a medium-power configuration, including the monitor. As far as installation, there is no driver installation; the only thing necessary is to plug UPS into an electric plug socket and up to four devices directly to it. There are many famous producers, and we have to note that the price of this model should be lower so the UPS could be more competitive.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2013.): 54€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird EG-UPS-001
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs