Gembird CAM0360U-1

Ovo je kamera sa senzorom rezolucije od svega 0.3MP, ali zato sa frejm rate-om od 60fps-a, što je duplo više od proseka i obezbeđuje vrlo prirodnu i lepu sliku. Imamo na raspolaganju i pozadinsko osvetljenje čiji se intenzitet može podešavati, što je prava retkost.

Canyon u ponudi ima dosta periferija, od kojih većina ne odskače toliko od konkurencije, no sa vremena na vreme nađemo i nešto prilično interesantno, kao što je i model CAM0360U-1. Web kamere su postale vrlo popularne i sve više ljudi ih kupuje kako bi mogao da komunicira preko interneta, i to ne samo u privatne svrhe. Za Gembird znamo da spaja dobre performanse i veoma povoljne cene, što je vrlo često i najbitnije. Kada su Web kamere u pitanju, na tržištu imamo dosta veliki izbor najrazličitijh cena, dizajna i funkcija, tako da izbor onima koji traže nešto više, često nije baš mnogo lak. Ipak, verujemo da ovaj model ima dovoljno toga da se razlikuje od konkurencije, tako da neće proći nezapaženo.

Ključne karakteristike

  • Video se snima u 60fps-a
  • Pozadinsko osvetljenje
  • Dobra slika

Utisak kvare

  • 0.3MP rezolucija nas nije oduševila

Specifikacija

  • Rezolucija: 24b True Color CMOS 640x480 (350K pixels), 60fps
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon, pozadinsko osvetljenje

Gembird CAM0360U-1

Što se tiče dizajna, Gembird ovim modelom verovatno neće osvojiti mnogo nagrada, pošto je kamera nešto većih dimenzija od proseka i deluje pomalo ružnjikavo. Smeštena je u plastično kućište od mat crne i srebrne plastike, sa multifunkcionalnim postoljem koje može stajati ravno na stolu ili zakačiti na LCD monitor ili ekran laptopa. Zglob kojim je spojen je okrugao i kamera se može rotirati i za 360 stepeni ako treba, pa neće biti problem uhvatiti željeni kadar. Prvo što primećujemo je da objektiv ima manuelni fokus, to jest da se kada se podesi pozicija kamere mora slika ručno izoštriti za najbolje rezultate, no to se uglavnom radi samo jednom i nije neki veliki broblem.

Pažnju nam takođe privlače po tri diodice sa svake strane objektiva, koje imaju ulogu da olakšaju snimanje kada nema dovoljno ambijentalnog osvetljenja. Proizvođač se lepo setio, pa na kablu imamo kontrolu jačine, odosno intenziteta osvetljenja, tako da je kamera odlično upotrebljiva u praktično svim svetlosnim uslovima. Na vrhu kamere imamo i poseban taster za fotografisanje. Koristi se 0.3MP senzor koji beleži sliku punog kolorita, i jedina zamerka ide na račun toga što su već odomaćeni modeli sa 1.3MP i 2.0MP senzorima. Ono što međutim takve kamere nemaju jeste frame rate od 60fps-a, što garantuje vrlo glatku sliku, jako zgodnu za one koji planiraju posle da se bave nekom amaterskom montažom.

Rezime

Instalacija je jednostavna pošto samo treba priključiti kabl na slobodan USB port, posle čega treba instalirati priložene drajvere. Osim podešavanja fokusa, nema nešto posebno bitnih drugih podešavanja, a treba znati da kamera ima i ugrađen mikrofon, tako da za komunikaciju treba nabaviti samo neke slušalice ili zvučnike. Sve zajedno, slika koju Gembird CAM0360U-1 beleži je veoma kvalitetna i izgleda prilično lepo, definitivno iznad većina ostalih 0.3MP modela, tako da uprkos niskoj rezoluciji senzora zaslužuje preporuku.

Conclusion

Installation is simple and the only thing to do is to connect the cable to an available USB port, after which it is necessary to install the supplied drivers. In addition to adjusting focus, there are no other significant settings; camera has a built-in microphone, so headphones or speakers are required for communication. Overall, the picture Gembird CAM0360U-1 is recording is very good and looks nice, it is definitely above most other 0.3MP models, and despite the low resolution of the sensors, it deserves recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2012.): 15€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird CAM0360U-1
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs