Etihad Airways potpisao sporazum o tehnološkim uslugama sa IBM vredan 700 miliona dolara

Etihad ervejz i IBM saopštavaju da su potpisali sporazum o tehnološkim uslugama u trajanju od deset godina u približnoj vrednosti 700 miliona dolara, koji će omogućiti avio-kompaniji da unapredi iskustvo putnika, razvije vrhunsku infrastrukturu i bezbednost i da poveća efikasnost.

Zvanično press saopštenje

Etihad ervejz i IBM (NYSE: IBM) objavili su danas potpisivanje sporazuma o tehnološkim uslugama na deset godina u približnoj vrednosti od 700 miliona dolara, koji će omogućiti avio-kompaniji da unapredi iskustvo putnika, razvije vrhunsku infrastrukturu i bezbednost, i da poveća efikasnost.

Ovaj veoma značajan sporazum, jedna od najvažnijih strateških saradnji Etihad ervejza, će omogućiti pristup najnovijim tehnologijama u oblaku i pružati usluge avio-kompaniji, ostalim kompanijama u okviru grupe, kao i partnerskim avio-kompanijama u kojima Etihad ervejz ima udeo u vlasništvu. Etihad ervejz, jedna od avio-kompanija koje ostvaruju najbrži rast na svetu, prevezao je 14,8 miliona putnika u 2014. godini i leti ka 113 putničkih i teretnih destinacija.

IBM će obezbediti čitav niz bezbednosnih i efikasnih tehnoloških usluga, koje će omogućiti da Etihad ervejz i njegovi partneri transformišu svoju IT infrastrukturu u globalne, fleksibilne i agilne platforme u oblaku čime će unaprediti usluge koje pružaju putnicima i svojim zaposlenima.

Sporazum podrazumeva uspostavljanje novog centra podataka u oblaku u Abu Dabiju. Centar, koji će uspostaviti i njime rukovoditi IBM, će biti jedan od najsofisticiranijih tehnoloških objekata na Bliskom istoku.

Džejms Hogan, predsednik i generalni direktor Etihad ervejza, je ovim povodom izjavio: "Ovo je dugoročno, strateško partnerstvo koje će omogućiti Etihad ervejzu i njegovim partnerima da primene najnovije tehnologije pružajući svoje višestruko nagrađivane usluge. Ovaj revolucionarni dogovor za Etihad ervejz, za naše partnere i zaposlene, i za Abu Dabi."

IBM je izabran za saradnju zbog njegovog globalnog prisustva, iskustva i povezanosti sa tehnologijom i strategijom inovacija Etihad ervejza koje podrazumevaju razvijanje inicijativa u oblaku kako bi se pojednostavili tehnološki sistemi, pružajući veće mogućnosti i niže operativne troškove. Tehnologije u oblaku, analitičke, mobilne, bezbednosne i kognitivne tehnologije će omogućiti veću efikasnost i efektivnost za sve segmente poslovanja Etihad ervejza, kao i za grupaciju Etihad ervejz partners.

Putem IBM mobilnih rešenja, razvijenih u savezu Epl-IBM, avio-kompanija će pružiti unapređene mogućnosti mobilnih tehnologija za svoje zaposlene i putnike. Druga rešenja će omogućiti da se aktivnosti na aerodromu efikasnije obavljaju, što će unaprediti iskustvo putnika kao rezultat unapređenog sveobuhvatnog procesa. Ovaj sporazum će takođe pružiti avio-kompaniji Etihad ervejz i njenim partnerima pristup IBM-ovoj kognitivnoj tehnologiji Votson.

IBM i Etihad ervejz će uspostaviti zajednički savet u Abu Dabiju koji će se baviti tehnologijom i inovacijama kako bi se razvila personalizovana rešenja za putovanja upotrebom globalnih mogućnosti za istraživanje IBM-a i iskustva avio-kompanije u ovoj oblasti. Savet će se usmeriti na kreiranje vrednosti za kompaniju Etihad ervejz i njene goste, kao i donošenje tehnoloških inovacija i prednosti Abu Dabiju i njegovom stanovništvu.

Robert Veb, direktor informacionih tehnologija Etihad ervejza, je izjavio: „Ovaj vrlo značajan ugovor, osnovni deo naše tehnološke i inovativne strategije, će nam doneti globalnu IT platformu koja je bezbedna, elastična, spremna za budućnost i prilagođena Etihad ervejzu i njegovim putnicima, kao i partnerskim avio-kompanijama.

„Izabrali smo IBM kao globalnog tehnološkog partnera zbog posvećenosti koji ima prema svojim ljudima, iskustva u sprovođenju ovakvih promena i njegove istorije liderstva i inovacije u avio-industriji. Uvereni smo da će ova saradnja u konačnici unaprediti iskustvo putnika i dodatno ojačati našu konkurentsku poziciju u avio-industriji.“

Martin Džeter, viši potpredsednik IBM Global teknolodži servisiz, je rekao: „Uspostavljanjem partnerstva sa IBM-om u toku ove transformacije, Etihad ervejz ubrzava prelazak na nove tehnologije kao što su računarstvo u oblaku i kognitivna tehnologija. Ove tehnologije će pomoći avio-kompaniji da unapredi efikasnost i ostvari svoje ambiciozne planove za rast kao globalna integrisana grupa u avijaciji.“

Trenutni centar podataka Etihad ervejza, IT infrastruktura, aplikacije i bezbedonosne operacije će biti premeštene u novi centar u Abu Dabiju, a oporavak u slučaju katastrofe će biti u IBM Kloud informativnom centru u Evropi. Ovakav pristup će omogućiti avio-kompaniji da izmeri IT resurse i da njima upravlja efikasnije dok održava kontinuitet u poslovanju.

Sporazum podrazumeva da oko 100 zaposlenih u sektoru informacionih tehnologija u Etihad ervejzu pređe u IBM, gde će imati mogućnost da razviju IT veštine. IBM će upravljati svojim operacijama u informativnom centru, uključujući pojedinačne infrastrukturne usluge i IT šalter za informacije Etihad ervejza.

Ova saradnja pruža globalni okvir za pružanje tehnoloških usluga Etihad evejzu i njegovim partnerskim avio-kompanijama, uključujući Alitaliju, erberlin, Džet ervejz, Er Srbiju, Er Sejšele i Etihad ridženel.

Ovaj ugovor je potpisan krajem septembra 2015. godine.