Epson WorkForce Pro WP-4025 DW

Ovo je Epson InkJet model štampača koji donosi sjajne performanse prilično poredive sa laserskim modelima, uz dosta niže troškove korišćenja ali i manju potrošnju energije. Pored USB interfejsa, tu su i LAN i Wireless adapteri, što uz Print server čini punokrvno kancelarijsko rešenje.

Epson štampači su sigurno jedni od najpopularnijih na tržištu, pogotovo InkJet modeli, pošto je ovaj proizvođač i jedan od pionira u ovoj oblasti. WorkForce Pro serija štampača je namenjena poslovnim (ili zahtevnijim kućnim) korisnicima, i već smo imali priliku da vidimo multifunkcijski model. Sada je na red došao i "samo" štampač, koji je robustno rešenje za intenzivnu eksploataciju, uz niže troškove korišćenja i dosta nižu potrošnju energije od ekvivalentnih laserskih modela. Ono što ovaj model posebno ističe jeste podrška za LAN i Wireless interfejs, čime će i integracija u postojeću mrežu biti dosta jednostavnija. Iako laserski štampači i dalje dominiraju u poslovnom okruženju, polako se pojavljuju i InkJet modeli koji po svemu mogu da im pariraju, a WorkForce Pro WP-4025 DW je jedan od njih.

Ključne karakteristike

  • Robustna, čvrsta konstrukcija
  • LAN i Wireless podrška
  • Duplex mehanizam
  • Prilično jeftina eksploatacija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: Epson Micro Piezo, 4-color InkJet: Cyan, Magenta, Yellow, Black
  • Rezolucija štampe: do 4800x1200 dpi
  • Brzina štampe: 26 str/min (crno-belo), 24 str/min (kolor),
  • Ulazni kapacitet štampanja: 330 listova od 75 gr/m2
  • Interfejs: USB 2.0, LAN, WiFi
  • Dodatno: Auto Duplex
  • Dimenzije: 46 cm x 42 cm x 28.4 cm
  • Težina: 10.9 Kg

Epson WorkForce Pro WP-4025 DW

Ovaj Epson štampač odlikuje klasičan office dizajn, robustna konstrukcija koja znači da će izdržati dugotrajnu i intenzivnu eksploataciju. Dimenzije od 46x42x28.4 cm podsećaju na laserske modele, i treba obezbediti dovoljno prostora na stolu, pogotovo kada se ulazni i izlazni tray izvuku sa prednje strane. Napred imamo jednu fioku kapaciteta 250 listova, a pozadi, vertikalno i posebnu fioku za 80 listova medija posebnih dimenzija (koverte i deblja hartija). Izlazna fioka prima do 80 listova i u pitanju je lagani plastični tray koji se izvlači iz tela štampača. Kontrolni panel sa gornje strane je vrlo jednostavan, sa funkcijama koje omogućavaju da se najbitnijim funkcijama pristupi bez korišćenja računara. Tu imamo i statusne diode koje će signalizirati nizak nivo mastila.

Ovaj model koristi InkJet sistem štampe sa četiri boje (crna, magenta, yellow i cyan) u maksimalnoj rezoluciji od 4800x1200 piksela. što se brzine štampe tiče, proizvođač kao maksimum navodi 26 stranica u minuti kada je u pitanju crno bela štampa, i 24 stranice u minuti kada je u pitanju štampa u boji. Ipak, u praksi su ove brzine osetno niže, pa tako u proseku ne treba očekivati više od 15 stranica u minuti. Sa ugrađenim duplex mehanizmom, brzina dvostrane štampe je dosta veća u odnosu na modele bez duplexa. Kertridži sa mastilom su lako dostupni i zamena je vrlo jednostavna, a pored onih osnovnih, dostupne su još dve veličine, tako da se može dobiti vrlo niska cena korišćenja, daleko ispod laserskih modela. Pored USB konekcije, dostupan je i LAN interfejs ali i Wireless adapter (802.11 b/g/n), što uz integrisani Print server čini odličan izbor za poslovnu upotrebu.

Rezime

Kvalitet štampe kod ovog modela nas nije razočarao, crno bela štampa teksta je dosta blizu laserskog otiska i potpuno upotrebljiva u kancelarijskim uslovima, dok je štampa slika prilično dobra i nismo imali nekih većih primedbi. Čini se da su stari dobri kancelarijski laseri konačno dobili ozbiljnu konkurenciju, vrlo praktične InkJet modele koji imaju praktično iste performanse uz manju potrošnju energije i nižu cenu korišćenja. Epson WorkForce Pro WP-4025 DW ne košta mnogo, i može biti sjajan izbor za manje kancelarije.

Conclusion

Print quality of this model did not disappoint us, black and white text printing is very close to laser print and fully usable in business conditions, while the printed image is quite good and we did not have any major objections. It seems good old office lasers finally got serious competition. InkJet models practically have the same performance with lower power consumption and lower cost of use. Epson WorkForce Pro WP-4025 DW does not cost much, and can be a great choice for smaller offices.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2012.): 200€

EWE Comp ustupio: Epson WorkForce Pro WP-4025 DW
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096
zvanični sajt: List Computers