Canyon CNR-FWC120FH

Proizvođač je napravio Web kameru koja koristi 2.0MP senzor, ali softverski izvlači punu HD rezoluciju od 1920x1080 piksela. Iako svakako da ne može baš da se poredi sa kamerama koje imaju senzor veće rezolucije, i dalje imamo odličnu sliku bolju od proseka.

Canyon je kompanija za koju dobro znamo da u ponudi ima sjajne periferije koje ne koštaju mnogo, tako da i nije iznenađenje što vidimo jednu od prvih Full HD Web kamera koja je i dalje u cenovnom rangu koji je dostupan i prosečnim kupcima. Web kamere su sve popularnije i ljudi ih koirste za zabavu ali i posao, tako da i prošlo je dosta vremena od prvih modela niske rezolucije. Kako su internet konekcije sve brže, tako se i javila potreba za sve boljom slikom i većom rezolucjom, a posle 640x480 piksela što je i dalje najčešće korišćena rezolucija, dobijamo polako i HD 720p ali i 1080p modele. CNR-FWC120FH je model koji može snimati video u Full HD rezoluciji, što rezultuje kvalitetnijim prikazom sa više detalja i boljim bojama.

Ključne karakteristike

  • Dosta dobar kvalitet slike
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • I dalje se koristi senzor od 2.0MP

Specifikacija

  • Rezolucija: 1/4" CMOS 2.0MP (1920x1080 @ 30 fps)
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

Canyon CNR-FWC120FH

Ova kamera spolja veoma liči na već viđene modele iz Volume serije. U ovom slučaju, potpuno je crne boje, sa srebrnim hromiranim detaljima. Sastoji se iz dva dela, postolja koje Canyon koristi i na drugim modelima Web kamera i same kamere. Postolje smo mogli dobro upoznati i ranije i u pitaju je dosta praktično rešenje. Nožice su fleksibilne i pomoću njih se kamera može postaviti ili na ravnu površinu stola recimo, ili na okvir monitora. Pošto je postolje celo gumirano, ne treba brinuti o tome da li će se slučajno oštetiti plastika okvira monitora. Zglob koji se nalazi između postolja i kamere je kružni i omogućava da se kamera okreće pod uglom od 360 stepeni, pa kadriranje ne bi trebalo da bude problem.

Sama kamera je četvrtastog oblika, sa objektivom koji ima manuelni fokus, tako da kada se sve postavi i isproba, treba doterati i oštrinu slike (koja zavisi od razdaljine sedenja u odnosu na položaj kamere). Na telu kamere još možemo videti rupicu za mikrofon sa prednje strane, kao i dva tastera koji su prečice za fotografisanje i pokretanje web pretraživača. Za vezu sa računarom se koristi klasični USB 2.0 interfejs, stim što je potrebno intsalirati drajvere i dodatni softver. Kroz softver, kamera podržava Face Tracking funkcije i niz interesantnih digitalnih efekata. Ono što nam je privuklo pažnju jeste to da se dobija slika u punoj HD rezoluciji, 1920x1080 piksela i to u 30fps-a, no treba znati i da veoma mali broj aplikacija za video chat to podržava, kao i da u tom slučaju treba obezbediti ipak nešto jači internet paket.

Rezime

Ono što znamo je da je Canyon uspeo da iz 2.0MP senzora izvuče Full HD sliku, što samo znači da je u pitanju neka vrsta softverske interpolacije. Ipak, ako se obezbedi dobro ambijentalno osvetljenje, razlika u odnosu na klasične 1.3MP i 2.0PM modele će biti prilično primetna. Ova kamera će možda biti najviše interesantna onima koji planiraju da snimaju kratke klipove koje će posle kačiti na internet, a kao šlag na tortu je i cena koja je više nego pristojna za ono što kamera nudi.

Conclusion

Canyon managed to get Full HD picture from 2.0MP sensor, which point out to some sort of software interpolation. However, if you provide good ambient lighting, the difference between the classical 1.3MP and 2.0MP models will be quite noticeable. This camera may be most interesting to those who plan making short clips to upload them later to the Internet, and the best thing is the very attractive price for the options this camera offers.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2012.): 17€

Asbis ustupio: Canyon CNR-FWC120FH
zvanični sajt: canyon.rs