Canyon CNR-FWC120

Jednostavna i kvalitetna Web kamera rezolucije 2.0 MP koja može snimiti video maksimalne rezolucije 1600x1200 piksela. Pošto nudi stvarno odličan odnos cene i performansi, ulazi u best buy kategoriju za one koji traže što bolji kvalitet za uloženi novac.

Na test nam je stigla jedna novija Web kamera kompanije Canyon, model koji je namenjen nešto zahtevnijim korisnicima. U pitanju je model sa CMOS senzorom rezolucije 2.0MP, koji podržava maksimalnu rezoluciju videa od 1600x1200 piksela, pa spada u 720p modele. Za one kojima je bitan i framerate, odmah da kažemo da će u 30fps-a uživati samo do 640x480 piksela, što je i rezolucija koja se najčešće koristi u svim programima za komunikaciju koji podržavaju Web kamere. Ono što smo i navikli da vidimo kada su Canyon proizvodi u pitanju (pa i kamere naravno) je stvarno odlična cena, što i ovde važi, tako da stvarno nema nikakvih prepreka da ova kamera uđe u uži izbor za best buy kategoriju.

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet slike
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 1/4" CMOS 2.0MP (640x480 @ 30 fps), maksimalno 1600x1200 @ 15fps
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

Canyon CNR-FWC120

U odnosu na neke druge modele Web kamera istog proizvođača, CNR-FWC120 nam deluje pomalo ružnjikavo, sa nešto većim kućištem kockastog oblika. Prednja maska je isto plastična, ali srebrne boje, što donekle popravlja prvi utisak. Kvalitet izrade je zato odličan i nema nikakvih zamerki, a kamera sa postoljem spojena zglobom koji omogućava slobodnu rotaciju za 360 stepeni, tako da ne bi trebalo da bude problema oko kadriranja. Postolje je veoma praktično, i već viđeno na nekim prethodnim modelima, i kompletno je fleksibilno, pa se može postaviti na ravnu površinu stola ili zakačiti na okvir TFT monitora. Pošto je površina postolja gumirana, nema opasnosti da se ošteti plastika okvira monitora.

Odmah vidimo da objektiv ima manuelni fokus prsten, i bitno je podesiti fokus zbog oštrine slike. Pored ugrađenog mikrofona, sa prednje strane kamere imamo i dva tastera, jedan za fotografisanje i drugi za pokrtanje web browsera. U paketu dobijamo drajvere kao i prateći softver pomoću koga se dobijaju razni digitalni efekti, malo naprednije mogućnosti zumiranja ali i Face Tracking opciju koja je sve popularnija među korisnicima. Što se fotografija tiče, maksimalna rezolucija je 5MP, što je sasvim dovoljno za vrlo pristojne fotografije. Primećujemo da ova kamera nema dodatno osvetljenje, što znači da će za najbolje rezultate ipak biti bitno da se obezbedi adekvatno ambijentalno osvetljenje, što je doduše i uobičajeno kada su Web kamere u pitanju.

Rezime

Ova kamera postiže sasvim dobre rezultate i slika je oštra sa prilično prirodnim bojama, i podjednako je upotrebljiva za poslovnu i kućnu upotrebu. Već smo videli isti ovaj senzor u drugim modelima, i prosto rečeno, radi se o standardu za tu rezoluciju i primetno boljoj slici od proseka. Posebno bitno je da je cena veoma pristupačna, tako da više nema izgovora da se dođe do kvalitetne kamere i dobre slike zato što cene ne odgovaraju.

Conclusion

This camera achieves very good results, the picture is sharp with natural colors, and is equally useable for business and home use. We have already seen this same sensor in other models, and simply put, this is a standard for this resolution but the picture is noticeably better. Especially important is the fact that the price is very affordable, so there are no more excuses to come to a good quality camera and the images due to high prices.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2012.): 13€

Asbis ustupio: Canyon CNR-FWC120
zvanični sajt: canyon.rs